|miercuri, octombrie 30, 2024
  • Follow Us!

Secretele lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României 

Secretele lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României

Constantin Mugurel Isărescu (n. 1 august 1949, Drăgăşani, judeţul Vâlcea) este un economist român, care îndepline╚Öte în prezent funcţia de guvernator al Bancii Na╚øionale a României. De asemenea, el a fost prim-ministru al României în perioada 22 decembrie 1999 – 28 decembrie 2000.

A absolvit in anul 1971 cursurile Facultatii de Comert Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca cercetator stiintific la Institutul de Economie Mondiala din Bucuresti pentru urmatorii 19 ani A luat contact cu tarile cu economie de piata, participand la cursuri in Statele Unite. In anul 1989 a obtinut titlul stiitific de doctor in economie cu teza Politici ale ratelor de schimbÔÇ£.

Dupa Revolutia din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada Romaniei din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 a fost Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Intre anii 1990-1991, Mugur Isarescu a condus Comisia guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de catre N.Ceausescu si colaboratorii sai, comisie infiintata prin HG nr. 951 din 1990.

In anul 1993 devine membru al Clubului de la Roma, a fost ales presedinte al Asociatiei Romane a Clubului de la Roma, iar in 1999 a fost reales in aceasta functie.

La data de 16 decembrie 1999 a devenit Prim-ministru al Romaniei, dar dupa numai un an, coalitia aflata atunci la putere a pierdut alegerile (in noiembrie 2000). Guvernul condus de el a elaborat strategia economica de aderare la Uniunea Europeana.

In perioada in care a fost prim-ministru, Banca Nationala a fost condusa de catre prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari. La alegerile din 26 noiembrie 2000, a fost candidat independent la Presedintia Romaniei, fiind sustinut de CDR 2000. A obtinut doar 9,54% in primul tur.

Dupa noiembrie 2000, s-a intors la Banca Nationala a Romaniei pentru inca un mandat de guvernator.

Singurul român, membru al Trilateralei

Este singurul politician/demnitar roman, care este membru al celebrei Comisii Trilaterale. Este membru şi al Clubului de la Roma şi Grupului Bilderberg,
La data de 1 iulie 2005, a introdus leul nou, dupa liberalizarea contului de capital. A dus o politica activa in privinta dobanzilor acordate la credite, a sigurantei bancilor.

In anul 2001 a fost ales ca membru corespondent al Academiei Romane, devenind in anul 2006 membru titular al acestui prestigios for stiintific al Romaniei. In prezent este si presedintele Sectiei de Economie, Sociologie si Stiinte Juridice a Academiei Romane.

Jurnalistul George Bara de la NapocaNews promovează o listă de secrete ale guvernatorului Mugur Isărescu.

Guvernatorul Bancii Naţionale a Romaniei, Mugur Isarescu, ţine bine ascuns, probabil in vreun sertar din biroul sau, un secret. Este un ÔÇ£secret” pe care il cunoaste aproape toata lumea, dar care este evitat magistral, pe bani, din orice dezbatere publica si din orice discuţie legata de activitatea guvernatorului. Acest secret este dovada incompetenţei lui Mugur Isarescu, acelasi personaj care astazi arunca toata vina pentru criza economica in carca poporului roman. Este vorba de Ordinul ÔÇ£Meritul Industrial si Comercial” in grad de Mare Ofi╚øer, pentru ÔÇ£cea mai spectaculoasa perioada de crestere de dupa de cel de-al Doilea Razboi Mondial”, acordata de presedintele Traian Basescu guvernatorului in data de 2 februarie 2007.

Aceasta crestere spectaculoasa este astazi blamata aproape zilnic de catre Mugur Isarescu si este constant invocata vina noastra, a romanilor de rand care, potrivit oficialilor BNR, am luat credite fara sa le putem plati, pacalim cumparatorii in piaţa cu produse contrafacute, am indatorat ţara si asa mai departe.

ÔÇ£Romanii care au luat credite sunt adevaratii vinovati de faptul ca datoria externa privata a tarii noastre a crescut de sase ori intre 2000 si 2010, ajungand, la data de 30 septembrie, la 22,7 miliarde de euro”.

O declaraţie care nu-i face cinste guvernatorului BNR

O declaraţie ilogica a lui Isarescu, care nu ii face cinste nici in calitate de guvernator al BNR, responsabil de toata piaţa bancara din Romania, dar nici in calitate de economist, academician sau om. Probabil este urmarea unor directive primite in cadrul intalnirilor de la Clubul de la Roma sau din cadrul Trilateralei, unde Isarescu a primit misiunea de a arunca toata vina pentru criza financiara din Romania asupra romanilor de rand, spaland imaginea bancilor, a caror interese le reprezinta cu adevarat.

Cum este posibil ca, dupa ce a primit o decoraţie de la presedintele tarii pentru cresterea economica din anul 2007, crestere care s-a dovedit a fi una falsa, ca un urias cu picioare de lut, acelasi Isarescu sa aiba tupeul nemaipomenit de a se spala pe maini de toata aceasta afacere dubioasa? Si mai mult, in februarie 2010 sa primeasca de la acelasi Traian Basescu cea mai inalta distinctie a statului roman, „Steaua Romaniei in grad de Colan”, pentru aportul adus stabilitaţii economice a Romaniei? Care stabilitate? Care crestere spectaculoasa?

Dar situatia este mai grava si mai incurcata decat pare. Romania a contractat un credit de 19 miliarde de euro de la FMI pentru a acoperi deficitul bugetar si a relansa creditarea. O mare parte din acesti bani s-au dus in rezervele BNR, care a deblocat fondurile de garantare depuse de bancile straine care opereaza pe teritoriul Romaniei. Cu alte cuvinte noi, romanii de rand, platim o datorie externa imensa pentru ca bancile sa poata sa transfere sute de milioane de euro in afara tarii si sa lanseze creditarea. Creditare care acum aproape ca nu mai exista!

In infama perioada cand oricine putea sa se indatoreze peste masura la banci sau sa ia credite doar cu buletinul, unde a fost academicianul Isarescu? De ce nu a reglementat aceasta situatie care a provocat prea multe credite toxice, care nu au putut fi rambursate? Si unde este responsabilitatea bancilor, care s-au lansat intr-o campanie de creditare nesabuita, care au dat credite fabuloase pe pile, pe spaga, refinantari acordate pe cumetrii, care doar au prelungit existenta fara sens a unor companii care nu au facut niciodata profit si au umflat piata imobiliara ca un balon de sapun?

Si mai interesant, daca numarul de credite care nu au putut fi recuperate este atat de mare, iar bancile se ocupa acum de executari silite care oricum nu mai acopera paguba, de ce nu este relansata creditarea? Este evident faptul ca principala sursa de profit a bancilor sunt creditele acordate. Fara aceasta componenta, profitul lor pe termen lung va ajunge la zero sau chiar negativ. Cu toate acestea, este aproape imposibil sa contractezi un credit pentru o companie, de un an de zile incoace, ceea ce inseamna doar un lucru: poate ca aceasta creditare haotica nici nu a produs pagube atat de mari bancilor, care inca declara profit, si ca toata aceasta campanie sustinuta de Isarescu este una falsa mincinoasa. Distinctiile lui Isarescu, ÔÇ£secretele” acestuia, care se anuleaza una pe alta, stau dovada a faptului ca BNR a renuntat de mult sa mai fie o institutie care apara interesul national.

BNR a plătit presei zeci de miliarde pentru imaginea… imaculată

Dar cum a reusit totusi Isarescu sa reziste atata vreme in functie, fara sa fie contestat de nimeni ? Urmeaza al treilea secret: a platit opinia publica pentru a-i fi favorabila. O dezvaluire a site-ului „Reporter Virtual” ne arata ca BNR a platit miliarde de lei presei, pentru a beneficia de o imagine imaculata. Sub masca publicarii cursului de schimb oficial si a face ÔÇ£comentarii de educare financiar-bancara”, BNR a platit miliarde de lei catre presa in fiecare an.
Insusi Adrian Vasilescu, consilierul BNR care ne face ÔÇ£educatie bancara” de ani de zile in Ziarul Financiar, recunoaste deschis acest lucru:
ÔÇ£Noi am avut pana in 2008 contracte de parteneriat cam cu toate ziarele si am dat intr-adevar miliarde de lei vechi, pentru a incuraja ziarele sa lase la o parte ideea de audienta si sa scrie si stiri sau comentarii de educare financiar-bancara. In 2008 am incheiat”,
…a declarat Vasilescu in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

ÔÇ£In timp ce domnul Vasilescu susţine ca acest proiect este incheiat, mai exact cel de sponsorizare a presei, tot dansul publica in continuare articole in Ziarul Financiar si Saptamana Financiara, ceea ce inseamna ca este platit sau plateste presa pentru preluarea editorialelor sale”, scrie ziaristul Tiberiu Lovin despre aceasta chestiune.

Dar cine este acest Vasilescu si cine sunt consilierii lui Mugur Isarescu ? Site-ul BNR tine la secret aceste informatii, lista de consilieri ai guvernatorului este inexistenta, ce sa mai zicem de declaraţii de avere sau interese. Adrian Vasilescu, de exemplu, este un mister in sine.
La ÔÇ£doar” 74 de ani, nimic din CV-ul sumar al lui Vasilescu nu ne lamureste ce il califica pe acesta pentru funcţia de consilier al guvernatorului BNR. Desele declaraţii publice, lipsite de coerenţa si chiar de bun simţ, il plaseaza in zona ridicolului platit din bani publici. Despre Vasilescu stim doar ca ÔÇ£a absolvit studii universitare in domeniul economic” si ca a lucreaza din 1962 in presa. Din cei 27 de ani de presa comunista stim doar ca Vasilescu Adrian ÔÇ£era facatorul de discursuri al lui Manea Manescu” la ÔÇ£Scanteia”, potrivit fostului ziarist Mircea Bunea.

Pana in 1996 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice si la Scoala Superioara de Jurnalistica, insa biblioteca acestei instituţii nu cuprinde nicio lucrare a lui Vasilescu, nu este menţionat nici macar ca si coautor la vreun curs. Cum ajunge el in 1996 coordonatorul strategiei de comunicare a BNR si apoi consilier, este un mister total. De ce il vedem insa zilnic la televizor, am lamurit mai sus: datorita banilor de PR ai BNR, care obliga financiar presa sa ridice in slavi instituţia BNR, guvernatorul acesteia si sa ne prezinte ÔÇ£educaţie bancara” marca Vasilescu, ziaristul de partid al PCR.

Afacerile familiei Isărescu

În 2009, firma deţinută de familia Isărescu, SC Măr SRL a înregistrat un profit net de 258.281 lei, adică 61.495 euro, în creştere cu 40% faţă de 2008. Din datele Ministerului Finanţelor reiese că în 2009, la firma sa, Mugur Isărescu a angajat încă două persoane, ajungând la cinci angajaţi la sfârşitul anului 2009.

Aceleaşi date ale Ministerului Finanţelor, arată că firma Măr SRL a avut în 2008 un profit net de circa 183.200 de lei (circa 49.782 euro, la cursul mediu din 2008), dublu faţă de 2007.

În declaraţia sa de avere din iunie 2011, guvernatorul Mugur Isărescu a precizat că a acordat SC Măr SRL un împrumut în nume personal în valoare de 34.422 de lei, în scădere de la 621.582 de lei, cât era în noiembrie 2010, conform declaraţiei de avere.

Valoarea totală la zi a SC Măr SRL, la data completării declaraţiei de avere, iunie 2011, era de 838.200 de lei, în creştere faţă de 231.000 lei, în noiembrie 2010.

În declaraţia de interese din iunie 2011, Mugur Isărescu a scris că deţine 69,99% din acţiunile SC Măr SRL, 29,99% din părţile sociale sunt deţinute de soţia sa, Elena Isărescu, iar câte 0,01% aparţin copiilor Lăcrămioara Isărescu şi Costin Isărescu. În noiembrie 2010, guvernatorul BNR deţinea 70% din acţiunile Măr SRL, iar restul de 30% din părţile sociale erau deţinute de soţia sa, Elena Isărescu.

La magazinul din Drăgăşani vinurile produse de guvernator se vând cu preţuri cuprinse între 15 lei sticla de Crâmpoşie (producţie 2008, alcool 12,5%) şi 35 de lei sticla de Tămâioasă românească (13,5% alcool, producţie 2008). În schimb, un Cabernet Sauvignon 2009 -sec- REZERV─é, din recoltă selecţionată, atent culeasă târziu şi învechit în vase de stejar are un preţ de 50 de lei, preţul fiind valabil doar pentru magazinul Măr SRL din Drăgăşani.

„Crâmpoşia este un excelent vin de cursă lungă, prietenos şi discret, cu savoare, amintind de mirosul crud al ogorului înverzit şi sălbatic înflorit”, sună descrierea postată pe Facebook.

Guvernatorul BNR îşi construieşte o pensiune

Tot la Drăgăşani guvernatorul BNR Mugur Isărescu are în construcţie o pensiune turistică, care ar urma să fie gata până la sfârşitul acestui an, după cum ne-a declarat Cristian Dina.

„Avem în lucru o pensiune. Până la sfârşitul acestui an sperăm că va fi gata. Investiţia este făcută cu fonduri europene”, a spus administratorul societăţii reporterilor de la publicaţia Gândul. Firma SC Măr SRL a contractat fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Sud Vest Oltenia pentru proiectul „Transformare clădire existentă în pensiune turistică” . Valoarea totală a proiectului este de 1,46 miliarde de lei, suma solicitată fiind de 197.196 de euro. Proiectul a fost accesat pe Axa prioritară 4/DMI 4.3.

Zece angajaţi şi profit de 150.000 de euro

Potrivit www.gandul.info, profitul Măr SRL s-a triplat în doi ani, ajungând în 2010 la aproape 150.000 de euro.

Astfel, Măr SRL a avut în 2010 un profit de 619.366 lei, (147.468 euro, la cursul mediu din 2010 de 4,2 lei pentru un euro), potrivit celor mai recente date disponibile de la Ministerul Finanţelor. Veniturile totale ale firmei au fost de 2,25 milioane lei. Numărul mediu de salariaţi al firmei a fost în 2010 de 10 persoane.

În 2009, firma deţinută de familia Isărescu a înregistrat un profit net de 258.281 lei, adică 61.495 euro, în creştere cu 40% faţă de 2008. Din datele Ministerului Finanţelor reiese că în 2009, la firma sa, Mugur Isărescu a angajat încă două persoane, ajungând la cinci angajaţi la sfârşitul anului 2009.

Aceleaşi date ale Ministerului Finanţelor, arată că firma Măr SRL a avut în 2008 un profit net de circa 183.200 de lei (circa 49.782 euro, la cursul mediu din 2008), dublu faţă de 2007.

Fiul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, îşi prezintă VIAȚA DE LUX în pozele de pe Facebook

La nivel de imagine, nu există foarte mulţi oameni in Romania care pot rivaliza cu eternul guvernator al Băncii Naţionale, Mugur Isărescu (60 de ani). Mereu calculat, profesionist şi de încredere, fostul prim-ministru are şi o reuşită viaţă de familie, mândrindu-se mai ales cu cei doi copii, Lăcrămioara (34 de ani) şi Costin (23 de ani). Însă dacă fata e deja pe picioarele ei, băiatul bate mai mult cluburile Bucureştiului, în care se simte ca acasă.

Născut pe 28 aprilie 1987, Costin Mugur Isărescu nu are prea multe lucruri în comun cu părintele său, poate doar faptul că umblă mereu cu banii. Parcă nedorind să infirme ideea că, în virtutea veniturilor tatălui, îşi poate permite orice de la viaţă, Costin îşi etalează, pe contul de facebook, garajul auto, garnisit cu nu mai puţin de trei maşini de cinci stele: o Mazda, un BMW şi un Audi! Dacă maşinile şi le schimbă la intervale regulate, nu acelaşi lucru se poate spune despre viaţa sentimentală, unde Costin e implicat de câţiva ani într-o relaţie serioasă cu Olga Radu (24 de ani).

Dansator înnăscut, Costin apare mereu în centrul atenţiei, aşa cum s-a întâmplat şi cu prilejul ultimelor Sărbători de iarnă, petrecute de Costin şi de Olga în staţiunea Păltiniş, lângă Sibiu. În fotografiile postate pe facebook, Costin dansează ca-n filme, de cele mai multe ori singur, în timp ce toată lumea din jur îl urmăreşte cu atenţie!

Nu ştim când mai are timp să strecoare, printre atâtea petreceri, şi învăţatul, dar Costin urmează în prezent cursurile Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti, specializarea Design Interior. La 25 de ani, Costin Isărescu pare să nu aibă nicio grijă. Îşi permite să plece în orice vacanţă cu iubita, îşi prezintă bolizii din parcare şi nu ratează niciun chef în cluburile de fiţe.

Total diferită este sora sa, Ileana Lăcrămioara Isărescu care este intresată de studiu, carieră şi evoluţie profesională. Aceasta a terminat Harvardul şi este sefa IBM pe România pentru programe guvernamentală, scrie wowbiz.ro.

Leave a Response