Alunecările de teren continuă să dea bătăi de cap autorităţilor locale din Berbeşti şi Stroeşti
• Circa 400 de gospodării, în pericol de a fi izolate
Alunecările de teren continuă să dea bătăi de cap autorităţilor locale din Berbeşti şi Stroeşti
În data de 31 ianuarie 2013, prefectul Mircea Nadolu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus deplasarea în localităţiile Berbeşti şi Stroeşti a unei comisii de specialişti din cadrul acestui organism, în vederea monitorizării şi evaluarii zonelor instabile. În oraşul Berbeşti, s-a constat un fenomen de scufundare a terenului pe o lungime de 100 m şi o lăţime de 20 m, care a afectat platforma DC Berbeşti – Amzuleşti, punând în pericol accesul la 17 gospodării, respectiv 42 persoane şi alimentarea cu energie electrică (3 stâlpi sunt în perimetrul afectat, unul dintre aceştia fiind înclinat).
Drumul afectat se află în afara perimetrului de licenţă deţinut de EMC Berbeşti, în vecinătatea fostei halde de steril a Exploatării Miniere Berbeşti, care a fost oprită din exploatare în anul 2006, aflată în proces de consolidare vegetativă (împădurire). Fenomenul de prăbuşire a debutat în anul 2011 iar in luna ianuarie a.c. s-a produs o accentuare a acestuia de 1m faţă de cota iniţială. Comisia apreciază că una din posibilele cauze ale procesului de scufundare o constituie modul de colectare şi dirijare a apelor de suprafaţă către văile naturale din vecinătate, fiind propuse următoarele măsuri: efectuarea unui studiu geotehnic şi topografic în vederea determinării cât mai exacte a cauzelor producerii fenomenului de scufundare sau alunecare, analiza geologică a terenului, stabilirea unui eventual pat de alunecare şi drenarea apelor de adâncime (acest studiu geologic va putea propune soluţii tehnice de stabilizare a zonei); executarea unor lucrări de colectare a apelor de suprafaţă (canal marginal dalat pe partea stângă a drumului, podeţe tubulare) care să contribuie la colectarea şi dirijarea apelor provenite din precipitaţii în afara zonei afectate; informarea CEZ Distribuţie privind monitorizarea şi intervenţia în caz de necesitate pentru evitarea întreruperii alimentării cu energie electrică a celor 17 gospodării; până la efectuarea lucrărilor menţionate, perimetrul instabil din cătunul Amzuleşti va rămâne în monitorizarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Berbeşti.
În comuna Stroeşti, pe drumul comunal DC 132 Stroeşti – Dianu, au fost identificate două zone instabile, respectiv la km 0+500, s-a constat un fenomen de instabilitate a terenului determinat de excesul de umiditate provenit din apele de suprafaţă. Pentru stoparea fenomenului de instabilitate, comisia face următoarele recomandări propuse, de altfel, într-un studiu geotehnic întocmit de SC Befac SRL Râmnicu Vâlcea: asigurarea scurgerii corecte a apelor de suprafaţă, a celor provenite de pe drum şi şanţ şi a celor de pe suprafaţa terenului învecinat; zid de sprijin amplasat pe partea dreapta a drumului în sensul de mers către satul Dianu; dren pentru asigurarea scurgerii infiltraţiilor prin barbacane, pozat în dosul zidului de sprijin; rostuirea canalului dalat existent pe partea stângă, cu reamplasarea dalelor deplasate faţă de poziţia lor iniţială. La km 3+100, fenomenul de alunecare de teren s-a accentuat puternic pe fondul excesului de umiditate înregistrat în ultima perioadă, afectând platforma drumului comunal pe o lungime de cca 100 m, prăbuşind-o. Alunecarea de teren are o tendinţă regresivă, ceea ce a determinat administratorul drumului să realizeze variante ocolitoare la cote mai înalte afectate de fiecare dată în perioadele cu exces de umiditate.
Acest drum asigură legătura între centrul localităţii şi satul Dianu, existând posibilitatea întreruperii circulaţiei spre un număr de 375 de gospodării. Faţă de cele mai sus menţionate se impune, executarea în regim de urgenţă, a următoarelor lucrări: stabilizare a perimetrului alunecat şi de refacere a platformei drumului în zona afectată; drenare a apelor de adâncime a întregului versant, precum şi a unor lucrări de colectare şi dirijare a apelor de suprafaţă. Aceste lucrări au fost evaluate de către SC Eucons SRL la valoarea de 823.000 lei, din care au fost executate lucrări în valoare de 150.000 lei. Nefinalizarea acestor lucrări va duce la accentuarea fenomenului de alunecare cu consecinţe în plan economico-social prezentate mai sus, ceea ce impune identificarea unor soluţii de finanţare a acestora. Până la executarea acestor lucrări, cele două zone vor rămâne în monitorizarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Stroeşti, urmând ca administratorul drumului să dispună măsuri specifice pentru siguranţa circulaţiei.