|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Angajaţii de la Oltchim cer să li se prezinte planul de reorganizare 

Angajaţii de la Oltchim cer să li se prezinte planul de reorganizare

În timpul protestelor, de marţi, circa 200 de angajaţi au intrat în Pavilionul Administrativ şi l-au scos pe liderul sindical Mihai Diculoiu dintr-o şedinţă cu directorul combinatului, deoarece nu îi reprezintă, nu i-a ajutat şi a fost părtaş la dezastrul financiar în care se află combinatul în prezent

Aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim au protestat marţi, 5 februarie, în faţa pavilionului administrativ, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi ianuarie, ei cerând conducerii unităţii să le prezinte planul de reorganizare, în condiţiile în care combinatul a intrat în insolvenţă. În timpul protestelor, circa 200 de angajaţi au intrat în Pavilionul Administrativ şi l-au scos pe liderul sindical Mihai Diculoiu dintr-o şedinţă cu directorul combinatului.

Proteste la combinatul Oltchim: Angajaţii cer să li se prezinte planul de reorganizare

Protestatarii i-au cerut liderului sindical să plece din incinta combinatului, deoarece nu îi reprezintă, întrucât nu i-a ajutat „în niciun mod” şi a fost părtaş la dezastrul financiar în care se află combinatul în prezent.

„I-am cerut lui Diculoiu să plece şi să nu mai discute cu directorul Bălan. El nu ne reprezintă, el ne-a înşelat toate aşteptările şi a făcut doar afacerile lui şi nu ne-a ajutat în niciun mod. În rest, cerem banii pe decembrie şi ianuarie, iar dacă se fac disponibilizări să ne dea salariile compensatorii, conform Contractului Colectiv de Muncă. Suntem supăraţi, Ponta şi Vosganian (n.r. – ministrul Economiei, Varujan Vosganian) ne-au minţit, ne mint şi acum, dar protestul continuă până la clarificarea situaţiei”, a declarat un protestatar.

Salariaţii care au intrat în Pavilionul Administrativ l-au huiduit îndelung pe Mihai Diculoiu şi i-au cerut să părăsească zona respectivă, liderul de sindicat fiind nevoit în final să plece de la discuţiile cu directorul combinatului, Mihai Bălan, însă situaţia nu a degenerat, nefiind înregistrate altercaţii.

Potrivit liderului sindical Corneliu Cernev, oamenii solicită conducerii combinatului şi administratorului judiciar să le precizeze care este planul de reorganizare şi restructurare. „Oamenii aşteaptă capitalizarea, acum ştiu că Tribunalul Vâlcea a aprobat insolvenţa, dar vor să ştie ce se întâmplă. Ei vor ca Guvernul să ne sprijine financiar cu 20 de milioane de euro, băncile să aloce alte 25 milioane de euro, iar în acest mod să asigurăm rentabilizarea Oltchim. Altfel, insolvenţa nu este benefică, deşi protejează combinatul de creditori, dar vrem banii prin care să lucrăm în cel mai scurt timp la 65 la sută capacitate de producţie. Oamenii se tem că rămân fără locuri de muncă dacă nu se alocă bani pentru capitalizare”, a declarat Corneliu Cernev.

De asemenea, oamenii se tem că nu vor primi salarii compensatorii dacă vor fi disponibilizaţi. „Ne-au tot minţit în campania electorală, iar acum ne mint în continuare. Ne vor da afară fără salarii compensatorii, am auzit că tot combinatul va ajunge la fier vechi, aşa s-a declarat. Este o incertitudine totală”, a spus un protestatar.

În jurul orei 12.30 au avut loc discuţii între conducerea combinatului şi liderii sindicali de la Oltchim şi de la Divizia Petrochmimică Bradu.

Tot marţi, aproximativ 300 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat în faţa unităţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi avansul pe ianuarie, ei temându-se că îşi vor pierde locurile de muncă, în condiţiile în care combinatul Oltchim a intrat în insolvenţă.

Administratorul judiciar: nu există în acest moment pericolul unui faliment

Administratorul judiciar Gheorghe Pipera a declarat, marţi, că nu există în acest moment pericolul unui faliment, iar sindicatele trebuie să înţeleagă „să fie calme”.

„Noi facem eforturi, am discutat şase ore la Vâlcea cu sindicatele, au înţeles strategia noastră pe termen scurt şi este o surpriză acest protest. Dacă protestele continuă, şansele că Oltchim să se poată salva sunt tot mai reduse. Nu îi ajută cu nimic dacă protestează. Nu se pune în acest moment problema de faliment, iar oamenii trebuie să înţeleagă că discutăm reorganizarea societăţii. Sindicatele trebuie să înţeleagă să fie calme”, a afirmat Gheorghe Piperea, care infirmă că ar fi declarat că Oltchim şi petrochimia de la Piteşti „vor ajunge la fier vechi”, aşa cum au susţinut sindicaliştii.

Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic

(Mediafax)

Leave a Response