|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Regionalizarea nu presupune desfiinţarea judeţelor 

Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea:

Regionalizarea nu presupune desfiinţarea judeţelor

Instituţiile de presă, dar şi mediul politic au devenit cele mai active “vehicule” pentru analize şi dezbateri pe o temă care, se pare, va intra profund în atenţia publică. Este vorba despre disputa în jurul unei noi organizări administrativ-teritoriale intrate în discursul public sub numele de regionalizare. Ideea nu este nici nouă şi nici nu are un scop în sine, nu este un moft. Regionalizarea a devenit, într-adevăr, o necesitate, ea reclamând armonizarea criteriilor de dezvoltare cerute (nu neapărat impuse!) de Uniunea Europeană cu obiectivele programelor naţionale de dezvoltare în profil teritorial, care presupun entităţi mai mari, capabile să absoarbă şi să folosească mult mai eficient fondurile repartizate din bugetul multianual al UE.

De asemenea, regionalizarea se impune pentru a se crea condiţiile favorabile unei reale consolidări descentralizate care să preia rolul şi atribuţiile administrative ale statului.

Tema despre care vorbeam la început a stârnit şi multe temeri legate în special de riscul regionalizării în funcţie de interesele locale ale unor factori politici sau administrativi. Personal nu trăiesc astfel de temeri şi îndoieli cunoscând bine că la baza viitoarei organizări teritoriale va sta un proiect viabil elaborat ştiinţific de către un larg Consiliu Academic Consultativ şi că el, proiectul, va ţine seama de opiniile formulate în largi consultări ale unor personalităţi din diferite domenii.

Regionalizarea nu presupune desfiinţarea judeţelor deoarece instituţiile statului s-ar îndepărta de cetăţean. Consiliile judeţene vor menţine în continuare o serie de direcţii, oficii şi compartimente din deconcentrate, centrul de regiune urmând să devină autoritate de management prin preluarea atribuţiilor ministeriale. Deci, în opinia mea, văd regionalizarea ca pe o şansă de a aduce foarte aproape de comunităţi şi decizia, şi banii. Sigur, fiecare regiune va trebui să aibă o capitală administrativă, însă, şi în celelalte capitale de judeţ vor funcţiona structuri regionale. Un singur exemplu luat ca argument din actuala regiune de dezvoltare Sud-Vest Oltenia: spre deosebire de judeţul Dolj, suprafaţa judeţului Vâlcea este ocupată de păduri în proporţie de 47%. Prin urmare, logic este ca organismul regional de coordonare a silviculturii să funcţioneze în Vâlcea.

Unele îngrijorări şi, implicit, întrebări au şi comunităţile locale, cetăţenii dintr-un areal regional. Temerea lor se leagă de faptul încă neexplicat, potrivit căruia, prin comasarea atribuţiilor judeţene într-o singură capitală administrativă oamenii ar putea fi puşi pe drumuri lungi spre a-şi rezolva diferite probleme aşa cum ar fi preschimbarea actelor de identitate, înscrierea autoturismelor, eliberarea documentelor de proprietate etc. În mod firesc, nu se va întâmpla aşa, deoarece, după câte precizări ne-au parvenit până acum, regiunea nu va prelua decât competenţele de la Guvern, rolul principal al acesteia fiind cea de coordonator şi manager, cu atribuţii clare în înfăptuirea programului de guvernare la nivelul comunităţilor regionale.

Ultima problemă încă neelucidată se referă la structura de conducere şi la stabilirea acesteia. Este foarte limpede că un prefect sau un guvernator regional nu vor ieşi niciodată din urne, ci numai prin ordin guvernamental. Altfel vor sta lucrurile în cazul unui preşedinte de Consiliu Regional a cărui desemnare trebuie să exprime rezultatul unor opţiuni electorale. La fel văd rezolvabilă şi alegerea consilierilor.

Diversităţile de opinii nu se vor opri aici, ele vor continua să devină tot mai active dând naştere şi multor controverse amplificând procesul regionalizării care deja se anunţă a fi deosebit de sinuos. Până la urmă, pentru dezamorsarea diferendelor, indiferent că acestea sunt menţinute de oameni politici animaţi mai mult sau mai puţin de sentimente ale “patriotismului local” sau ÔÇô de ce nu? ÔÇô de alte interese, soluţia finală va trebui să fie rezultanta dezbaterilor publice şi a opţiunilor majoritare.

Dr.ing ION CÎLEA

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Leave a Response