Ministrul Educaţiei, întrebat de senatorul Dan Niţu despre soarta campusurilor şcolare neterminate
• Probleme la Călimăneşti, Rm. Vâlcea, Băbeni şi Berbeşti
Conștient de faptul că acordarea de fonduri de la Ministerul Educației Naționale reprezintă singura soluție pentru ca școlile care în 2007 au demarat lucrări pentru realizarea de campusuri școlare să poată să finalizeze proiectele, senatorul PNL Remus Daniel Nițu a adresat luni, în plenul Senatului, o întrebare ministrului Educației, Remus Pricopie, legată de situația campusului școlar de la Grupul Școlar ”Căpitan Pleșoianu” din Râmnicu Vâlcea. Senatorul Nițu i-a cerut ministrului să precizeze ce șanse sunt ca școala să primească anul acesta fondurile necesare și ce planuri are ministerul pe care îl conduce pentru a veni în sprijinul unităților școlare aflate în situații asemănătoare, în condițiile în care numai în județul Vâlcea sunt alte trei școli cu astfel de proiecte neterminate – Grupul Școlar Admnistrativ și de Servicii Călimănești, Grupul Școlar ”George Țărnea” Băbeni și Grupul Școlar”Preda Buzescu” Berbești.
La Grupul Școlar ”Căpitan Pleșoianu” mai este nevoie de aproximativ 2,8 milioane de lei pentru ca lucrările începute în cadrul proiectului ”Campus școlar” al Ministerului Educației din 2007 să fi finalizate. Este vorba de mansardarea clădirii în care învață în prezent mare parte din elevi, lucrare din pricina căreia școala nu poate obține de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență autorizație pentru siguranța la incendii, întrucât o parte din instalația electrică a fost deterioarată, și nici nu poate cere Agenției Române de Asigurare a Calității în Învământul Preuniversitar acreditarea unor noi specializări. Celălalt obiectiv nefinalizat vizează construirea în curtea unității școlare a unui nou sediu pentru unitatea de învățământ. Din lipsă de fonduri însă, această lucrare s-a oprit la fundație, sârmele și șanțurile rămase neastupate punând acum în pericol siguranța elevilor și a profesorilor care trec pe acolo și care pot oricând să se accidenteze.
În mijlocul horezenilor la 526 de ani de la prima atestare documentară a Horezului
Senatorul Remus Daniel Nițu a reluat de săptămâna trecută audiențele și întâlnirile cu cetățenii din colegiul Horezu-Brezoi. Sâmbătă, 7 septembrie, senatorul s-a aflat în mijlocul locuitorilor orașului Horezu, localitate care a sărbătorit 526 de ani de la prima atestare documentară. Alături de primarul Ilie Fârtat, vicepreședintele Consiliului Județean, Bogdan Pistol și primarii Ion Bâzâc din Băbeni și Ion Năfliu din Galicea, senatorul a premiat cele 16 cupluri din Horezu care au sărbătorit nunta de aur (peste 50 de ani de căsnicie) și a înmânat titurile de cetățean de onoare celor două personalităţi horezene – diplomatul Lazăr Comănescu, ambasadorul României în Germania, şi prof. dr. Petre Iacob Calistru, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, recompensate de consilierii locali din Horezu cu aceste distincții pentru meritele deosebite pe care le-au avut la promovarea orașului și a tradițiilor lui. ”Horezu este o bijuterie a culturii românești, cu un important potențial turistic, un model pentru orice altă zonă de valorificare și perpetuare a tradițiilor, a priceperii oamenilor de aici. După părerea mea, orașul a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare economică importantă, devenind unul din polii de dezvoltare durabilă ai județului Vâlcea. Meritul este al locuitorilor acestui ținut despre care mulți spun, și sunt și eu în asentimentul lor, că este binecuvântat de Dumnezeu, dar și al administrației locale care se zbate necontenit să dea și să păstreze identitatea acestui loc”, a afirmat senatorul. Odată cu reluarea sesiunii parlamentare, senatorul Nițu poate fi găsit pentru audiențe conform programul inițial, respectiv vinerea între orele 9.00 și 12.00 la biroul din sediul PNL din Râmnicu Vâlcea și sâmbăta la birourile din teritoriu.