|duminică, noiembrie 24, 2024
  • Follow Us!

Bătaie de joc la împărţirea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană! 

ajutoare-UE-timisoara-16

Şi anul trecut ,, Ziarul de Vâlcea“ a criticat modul în care se împart ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană în judeţ. Am crezut că se va ţine seama de sugestiile noastre măcar în viitor. Constatăm însă că şi în această toamnă se vor împărţi la fel, fără a se verifica dacă aceste ajutoare alimentare ajung la cele mai defavorizate persoane din judeţ. Ştim că nu este uşor să mulţumeşti pe toată lumea dar credem că scopul pentru care există astfel de programe europene este acela de a ajuta pe cei care au neaparată nevoie . Vom enumera câteva cazuri de persoane care vor beneficia anul acesta de ajutoare alimentare în detrimentul altora care nu vor avea parte de acest sprijin deşi ar fi mai îndreptăţite.
Şomerii. Toţi şomerii îndemnizaţi , adică care primesc ajutor de şomaj, vor avea parte de ajutoare alimentare. Inclusiv cei care se află în şomaj pentru că au absolvit un liceu sau o facultate şi nu şi-au găsit loc de muncă. Unii dintre ei sunt întreţinuţi de părinţi, părinţi care au venituri substanţiale. NU VOR BENEFICIA de ajutoare alimentare însă foarte multe persoane care nu au loc de muncă dar nu mai au nici şomaj. Persoanele acestea pot avea copii în întreţinere, pot avea situaţii delicate, pot să nu aibă venituri nici măcar să îşi plătească asigurarea medicală. Ei bine ei nu vor primi nici ajutoare alimentare.
Pensionarii. Vor avea parte de ajutoare toţi pensionarii cu pensii până la 400 de lei. Inclusiv acele persoane ai căror parteneri de viaţă au pensii de mii de lei ( foşti ofiţeri, judecători, parlamentari, etc etc). Deci nu se ţine cont de venitul familiei. În schimb mii de persoane cu pensii mici ,care depăşesc cu puţin 400 de lei, nu vor primi ajutoare alimentare. Această diferenţiere absurdă seamănă cu cea a gratuităţii transportului în comun pentru pensionarii care au depăşit o anumită vârstă. De acest transport beneficiază în Râmnic persoane a căror pensie depăşeşte adeseori 3-7 salarii minime. În acelaşi timp persoanele fără nici un venit trebuie să îşi plătească biletul de călătorie care fie vorba între noi costă mai mult decât în Sibiu, Timişoara, Cluj sau Bucureşti.
Familiile cu venituri mici. Sunt o mulţime de familii în judeţ care trăiesc dintr-un singur salariu şi acela minim pe economie. Formate din două sau chiar cinci persoane aceste familii au venituri mai mici decât să spunem familii în care o persoană are o pensie minimă sau ajutor de şomaj în timp ce mai mulţi membrii ai familiei au salarii bunicele. Ajutoarele vor ajunge tot în cămările familiilor mai avute în detrimentul celor mai sărace.
Persoane fără venit. Sunt mulţi vâlceni care nu au solicitat venitul minim garantat deoarece trebuie să presteze în folosul comunităţii 9 zile de muncă lunar pentru o sumă derizorie. Aceste persoane nu au oficial nici un venit trăind din munca la negru sau din ajutorul cunoscuţilor sau familiei. Ei bine nu vedem cum este posibil să nu dai ajutor în alimente cuiva care nu are nici un venit dar să dai altora care au venituri.
,,Potrivit Acordului de cooperare, pentru anul 2013 au fost stabilite în vederea distribuirii, către persoanele cele mai defavorizate din judeţul Vâlcea, următoarele cantităţi de produse alimentare/beneficiar:…,, spune prefectul Mircea Nadolu într-un comunicat remis presei. Ne pare rău domnule prefect dar primăriile, Consiliul Judeţean şi Prefectura nu au putut stabili nişte criterii corecte de selectare a persoanelor cele mai defavorizate. Aşa că îşi în acest an mii de vâlceni care fac parte din aceste categorii nu vor beneficia de sprijinul comunităţii europene deşi suntem siguri că aceste fonduri au fost alocate României special pentru astfel de persoane.

Leave a Response