|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

În localităţile Olăneşti, Berbeşti, Olanu, Roşiile, Titeşti şi Dăeşti pământul a luat-o la vale 

alunecari-teren

• Ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din ultimele trei luni

Marţi, 8 octombrie, prefectul Mircea Nadolu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, a convocat şedinţa ordinară a acestui organism. În cadrul şedinţei, a fost prezentată o informare cu privire la situaţiile de urgenţă înregistrate pe raza judeţului Vâlcea în perioada ultimelor trei luni. În ultima perioada vremea a fost în general instabilă şi rece, fiind înregistrate precipitaţii sub formă de aversă de ploaie, generând scurgeri de pe versanţi cu antrenare de material aluvionar. Pe cursurile de apă din judeţul Vâlcea, nivelurile şi debitele au fost în creştere, fără a fi înregistrate creşteri importante de niveluri care să producă depăşirea cotelor de apărare. Pe raza judeţului Vâlcea, în ultimele trei luni, s-au produs situaţii de urgenţă în şase localităţi, respectiv Băile Olăneşti, Berbeşti, Olanu, Roşiile, Titeşti şi Dăeşti. Astfel, în oraşul Băile Olăneşti, pe drumul judeţean DJ 656, urmare precipitaţiilor şi scurgerilor de pe versanţi, s-a reactivat alunecarea de teren pe malul stâng al pârâului Olăneşti, distrugând zidul de sprijin existent pe o lungime de circa 30 ml şi platforma drumului pe o lungime de circa 10 ml. Menţionam că zidul de spijin este afectat (aplecat) pe o lungime de circa 60 m şi platforma drumului pe o lungime de circa 100 ml. Tot în această unitate administrativ-teritorială, pe str. Iepureşti, alunecările de teren aflate în monitorizarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă din anul 2010, s-au reactivat pe o suprafaţă de circa 5 ha, impunându-se executarea unor lucrări cu specific de îmbunătăţiri funciare (drenuri, captări izvoare, plantaţii silvice, modelări şi nivelări). Costurile de refacere şi reconstrucţie a obiectivelor afectate, inclusiv lucrările de îmbunătăţiri funciare au fost estimate la suma de 480.000 de lei.
În comuna Dăeşti, în aval de pod DJ 703 L, peste pârâul Alunoasa, punctul Sînbotin Trant, la circa 150 m în aval, pragul de colmatare existent este deteriorat în totalitate de viiturile acestui parau. Deteriorarea acestui prag a condus la declanșarea unui fenomen de eroziune a malului drept pe o porţiune de circa 20 m, proces ce a afectat proprietatea domnului Sivan Vasile. Fenomenul de eroziune este activ, putându-se amplifica în perioadele de ape mari, afectând, astfel, proprietăţile învecinate şi staţia de epurare Sînbotin şi punând în pericol podul peste DJ 703 L.
În comuna Olanu, platforma drumului judeţean DJ 648, pe tronsonul cuprins între pct. Săraru şi intersecţia cu DJ 678 H este periodic inundată în urma unor precipitaţii abundente de apele pârâului „Valea Fătului”, fiind necesar modificarea traseului drumului, avându-se în vedere faptul că, în prezent, se execută lucrări de modernizare a acestuia, finanţate din fonduri europene.
În comuna Titeşti, traseul drumului comunal DC , Titeşti – Cucoiu, traversează pârâul Valea Barbului, pârâu aflat în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea, curs de apă permanent specific zonei de munte, cu debite variabile, care pot duce, în perioadele cu precipitaţii abundente, la distrugerea sistemului rutier propus in investiţia ,,Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în anul 2010 – 2,95 km drum comunal, în comuna Titeşti, judeţul Vâlcea”. Prin urmare, este necesar înlocuirea casiului din beton cu un pod confecţionat din elemente prefabricate. Tot în această comună, la limita drumului comunal DC 3 Titeşti – Tărure, cu izlazul proprietate a Obştii moşnenilor din Titeşti, drum care se regăseşte în investiţia „Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în anul 2010 – 2,95 km drum comunal, în comuna Titeşti, judeţul Vâlcea”, pentru evitarea distrugerii sistemului rutier de către apele pluviale, reprezentanţii comisiei împreună cu Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Titeşti au propus executarea unui şanţ betonat cu secţiunile corespunzătoare care să poată prelua şi transporta întreaga cantitate de apă rezultată în urma ploilor.

Leave a Response