Boişorenii cer socoteală parohiilor din comună pentru exploatarea pădurilor fără consimţământul lor
Primarul comunei Boişoara, Nicolae Gheorghe (PC) a continuat, în instanţa de judecată, demersurile iniţiate de predecesorul său, Petre Popescu (PNL) de anulare a titlurilor de proprietate asupra unor păduri, pe care parohiile le-au obţinut în anii anteriori. Aşa cum am constatat la faţa locului, mulţi boişoreni consideră că primăria acţionează just pentru că parohiile din localitate nu au deţinut vreodată păduri pe raza comunei şi, în plus, cele pe care le-au obţinut pe vremea vechiului primar, le-au lăsat în administrarea şi exploatarea, după bunul plac, a obştii conduse de Robison Popa, socrul unuia dintre fraţii Boromiz.
Primarul ne-a declarat că preoţii au acces şi la fonduri APIA. “Anul trecut, fosta conducere a Primăriei Boişoara a cerut în instanţă anularea titlurilor de proprietate pe care le au bisericile de pe raza localităţii. La prima şedinţă de fond funciar a comisiei judeţene m-am opus si am obţinut menţinerea titlurilor de proprietate la parohii, dovada demersului meu fiind hotărârea 200/2012 a CJFF Valcea. Petre Popescu, fostul primar şi Robison Popa (preşedintele uneia dintre obştile din comună) au spus că biserica nu a avut niciodată pădure la Boişoara. Într-adevăr, după ce am fost ales primar, am verificat actele din arhiva primăriei şi din acestea reieşea că parohiile nu au documente de proprietate aici. În demersul său recent, fostul primar a avut dreptate. În condiţiile astea, însă, nu am înţeles de ce Petre Popescu a acordat, în timpul mandatelor sale de primar, pădurile parohiilor. Probabil din motive electorale. După ce m-am luptat sa nu le fie anulate titlurile de proprietate, am remarcat ca m-am zbătut degeaba, deoarece pădurile tot oamenii lui Robison le taie şi tot ei le păzesc. Nu mai înţeleg nimic. Adică ăla vrea sa te dezmoştenească şi tu te duci si îi dai averea de buna voie. Eu m-am zbătut ca biserica să aibă pădurile şi, într-un final, oamenii să nu mai plătească din sărăcia lor biruri şi către biserică, dar vad ca, în fapt, aceasta pădure s-a transformat într-o afacere a preoţilor parohi, care şi-au dat mâna cu cei care devalizează pădurile”, a explicat Nicolae Gheorghe.
Preoţii au încercat să-i „asmută“ pe localnici împotriva primarului
În plus, edilul–şef nu-şi ascunde nedumerirea faţă de faptul că preoţii au încercat să-i “monteze” pe oameni împotriva sa. “Săptămâna trecută, preoţii parohi din cele trei sate ale comunei au cerut sprijinul populaţiei în sensul ca ei să meargă la instanţa de judecată pentru a face «galerie» la judecătorie. Am cerut preoţilor parohi să prezinte public contractul cu terţii pentru exploatarea pădurii în ce condiţii s-a făcut acest contract şi care sunt sumele încasate de către biserică. De asemenea, am cerut preoţilor parohi să nu mai încaseze contribuţia de la enoriaşi, deoarece acum au banii de pe pădure şi de la APIA. În schimb, enoriaşii trăiesc dintr-o pensie derizorie. Bineînţeles că preoţii au primit răspunsul necesar de la enoriaşi, aceştia replicându-le ca trebuia să-i întrebe şi pe ei înainte să vândă pădurea, nu după ce au vândut-o”, a mai spus primarul Boişoarei.
Adrian Pană
Referitor la cele mentionate in acest articol , acest domn primar minte cu nerusinare.Bisericile nu au vandut nici o padure.Este suparat pentru faptul ca a incercat sa faca presiuni asupra bisericilor sa incheie contracte de administrare cu un ocol silvic privat din Arges detinut de un amic de-al sau.Insa bisericile au incheiat contract de paza cu ITRSV Clabucet asa cum spune si legea.Sa-i fie rusie pentru aceste minciuni sfruntate!
Domnule Primar,inteleg ca aveti foarte multe de impartit cu D-nul Robinson, dar nu inteleg de ce ati simtit nevoia sa implicati Biserica, IN ACEST MOD. Dorinta de razbunare v-a intunecat si mintea si sufletul din pacate…si nu mai tineti cont in cine trebuie sa aruncati cu noroi pentru a avea castig de cauza.
Biserica nu ”asmute” oamenii impotriva altor oameni, ci ii indeamna la iertare si rugaciune spre folosul celor ce au nevoie printre altele si de multa intelepciune.
Bine, le-a facut. Padurea trebuie sa fie a comunitatii, NU a bisericii, sau mai degraba a unor indivizi ce se doresc a fi preoti.
Uitati-va la ei, aceleasi metehne – dintotdeauna… parca sunt in Evul Mediu, nu in sec. XXI!
Din pacate, dl.N.Gheorghe se afunda din ce in ce mai mult in propriile minciuni…De exemplu:APIA nu subventioneza, si nu a subventionat niciodata padurile, lucru foate usor de verificat la institutia respectiva sau in legislatia nationala si comunitara ce reglementeaza domeniul respectiv…rusine domnule primar!