Familiile mixte din Vâlcea au nevoie de sprijinul autorităţilor
Străinii care au devenit români!
Organizaţia Internaţională pentru Migraţiune şi-a deschis cu mulţi ani în urmă un birou în România. Pentru a acoperi teritoriul mai bine biroul a deschis colaborări cu mai multe asociaţii ( ONG) din ţară, atent selectate care acoperă acum cu centre de informare a străinilor toată ţara. Judeţul Vâlcea este arondat unui ONG cu sediul în Argeş care se numeşte Asociaţia Solidaritatea Umană.
Au mulţi ani de când trăiesc la noi în ţară. S-au căsătorit cu cetăţeni români, au copii români, au deschis afaceri în România, au muncit şi au plătit taxe aici. Din păcate însă majoritatea nu au obţinut cetăţenia noastră şi nici drepturile totale ale unui cetăţean român. Este vorba despre sirieni, egipteni, tunisieni, turci, kurzi, nigerieni, algerieni şi alţi cetăţeni din ţări care nu aparţin Uniunii Europene. Colonelul în rezervă Nicolae Jianu, conducător al Asociaţiei Solidaritatea Umană din Piteşti, s-a aflat la finele săptămânii trecute în Vâlcea. L-am găsit la sediul unui mare complex comercial din Râmnic. ,,Mă aflu aici pentru a supraveghea livrarea produselor electrocasnice către patru familii mixte din Vâlcea. Asociaţia noastră lucrează de 3 ani într-un proiect european care are ca scop integrarea şi ajutorarea cetăţenilor non euro aflaţi în România, care trăiesc şi domiciliază aici, care au familii aici. Mulţi dintre ei întâmpină dificultăţi mari legate de integrare. Au făcut afaceri şi au intrat în faliment fiind sufocaţi de un sistem birocratic şi uneori discriminatoriu. Au probleme cu găsirea locurilor de muncă şi mai ales cu obţinerea cetăţeniei. Asociaţia noastră acordă azi celor patru familii produse de 5300 de lei, produse de care au nevoie în gospodăriile lor ( mobilă, frigidere, aragaze etc). Anul acesta am mai ajutat alte 9 familii din Vâlcea cărora le-am dat produse de 9500 de lei. Este vorba nu numai de aceste ajutoare ci şi de consiliere. Încercăm să modificăm şi legislaţia acolo unde este cazul, să solicităm modificarea legislaţiei. De exemplu azi am aflat de la cei de aici că ar vrea să îşi deschidă PFA. Adică să obţină autorizaţie pentru a-şi face mici firme de familie care să nu fie SRL, să devină persoane fizice autoritare. Unul este decorator, altul ar vrea o mică vulcanizare. Ei bine legea nu le permite acest lucru pentru că nu au cetăţenia română. Cred că este o greşeală. Legislaţia trebuie modificată. Trebuie admis oricărui străin care are o familie d e întreţinut în România să aibă dreptul să muncească într-o formă organizată să fie şi mic patron dacă aşa vrea pentru a obţine legal un venit.“
Cei care au acceptat să vorbească cu noi ne-au mărturisit că nu s-au simţit discriminaţi niciodată de poliţia din Vâlcea, dar nici de vecinii lor.
Dali Jallali are 30 de ani, este născut în Tunisia, s-a căsătorit în urmă cu trei ani cu o vâlceancă pe care a cunoscut-o în timp ce aceasta se afla în concediu în Tunisia. „Am venit aici. Mi-a plăcut România, este o ţară superb , foarte frumoasă, sunt tratat bine de vecini, mi-am făcut prieteni. Uneori mai sufăr când unii români mă confundă cu un ţigan. Eu sunt tunisian nu ţigan. Şi vreau să devin şi român. Pentru că iubesc această ţară şi iubesc Vâlcea. Îmi place să lucrez aici. Sunt decorator. Am decorat unul din marile restaurante din Vâlcea şi am fost mândru când cei de acolo mi-au spus că am făcut o treabă bună…“
Ana este o vâlceancă care în urmă cu 10 ani s-a căsătorit cu un turc, au împreună o fetiţă de 8 ani. Nu au locuinţă stau în chirie. Au cerut primarului Frâncu sprijin şi acesta le-a repartizat un…WC. Au refuzat simţindu-se umiliţi.
Poveştile lor, ale străinilor deveniţi vâlceni, ale problemelor din familii cu educaţie diferită dar mai ales având credinţe religioase diferite le veţi citi în ediţiile viitoare când vom prezenta detaliat aceşti oameni, viaţa pe care o duc, ce ştiu ei să facă şi mai ales ce fac autorităţile locale pentru ei.