|luni, noiembrie 25, 2024
  • Follow Us!

Doua companii din China au semnat cu administratorii judiciari ai Oltchim o scrisoare de intentie in vederea participarii la privatizarea combinatului 

1-investitorii-chinezi-interesati-de-banie

 

Reprezentantii companiilor chineze BAOTA Petrochemical Group si JUNLUN Petroleum Co. Ltd. si administratorii judiciari ai Oltchim, RomInsolv si BDO Business Restructuring, au semnat luni, in prezenta ministrului Economiei, Andrei Gerea, o scrisoare de intentie in vederea participarii consortiului chinez la procedura de vanzare a combinatului Oltchim, informeaza Ministerul Economiei intr-un comunicat.

„Prin acest document, reprezentantii Oltchim se angajeaza sa asigure companiilor din China cele mai bune conditii de transparenta, tratament nediscriminatoriu si concurential in procedura de vanzare a combinatului”, se precizeaza in comunicatul ministerului.

Potrivit sursei citate, companiile chineze si-au aratat, de asemenea, interesul pentru preluarea rafinariei Arpechim de la OMV Petrom, Ministerul Economiei „asigurand partea chineza de sprijinul sau in facilitarea negocierilor privind functionarea integrata a combinatului Oltchim cu rafinaria de la Pitesti”.

Ministerul Economiei mai precizeaza ca semnarea acestei scrisori de intentie vine la scurt timp dupa vizita de documentare intreprinsa de partea chineza in Romania la sfarsitul lunii octombrie, „fapt care denota interesul ambelor parti pentru procesul de privatizare a combinatului”, si „se inscrie in procedura demarata de administratorii judiciari impreuna cu Ministerul Economiei pentru toti investitorii interesati de privatizarea Oltchim, seria intalnirilor urmand sa continue in perioada urmatoare si cu alte companii interesate de combinatul de Ramnicu Valcea”.

„Pentru noi este un lucru foarte bun ca mai exista inca un consortiu interesat de Olchim. Exista un interes major pentru Oltchim, care sper sa se concretizeze in cat mai multe oferte”, a declarat luni intr-o conferinta ministrul Economiei, Andrei Gerea, citat de Mediafax.

Gherea a mai spus ca va fi un proces transparent si concurential, iar Ministerul Economiei este „optimist si increzator” si asteapta „cu emotie” sa dechida ofertele.

Intrebat daca solicitarea de transparenta si de tratament nediscriminatoriu au reprezentat o cerinta a companiilor chineze sau au venit din partea Ministerului Economiei, Gerea a afirmat: „Ne-am intalnit undeva la mijloc”.

„Scrisoarea de intentie este, daca vreti, un gest simbolic, dar cu o incarcatura foarte mare”, a mai spus ministrul.

Statul detine, care detine prin Ministerul Economiei 54,7% din actiunile Oltchim, a esuat anul trecut in incercarea de a privatiza combinatul chimic. Oltchim a intrat in insolventa in luna ianuarie a acestui an.

Vanzarea Oltchim este programata pentru luna februarie a anului viitor, iar ofertele angajante vor putea fi depusa pana la 17 ianuarie.

Leave a Response