Transportatorii vâlceni intră luni, 9 decembrie, în grevă
Acciza propusă pentru preţul carburanţilor i-a adus pe transportatorii rutieri de mărfuri din România la capătul răbdării. Aceştia anunţă o grevă pe termen nedeterminat, începând cu data de 9 decembrie.
Cresc acciza cu 7 eurocenţi pe litrul de carburant, pentru a finanţa construcţia de autostrăzi, dar banii nu se vor duce pe proiecte prioritare pentru transportatori, care ar fi ajutat un sector care generează aproape 4% din PIB şi are capital majoritar privat românesc.
Transportatorii rutieri de mărfuri din ţară vor intra luni în grevă, anunţă colegii de la Capital. Potrivit reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale Rutiere, toate căile diplomatice de comunicare cu autorităţile au fost epuizate, iar greva rămâne singura soluţie pentru atragerea atenţiei privind greşelile guvernanţilor. Greva va începe în data de 9 decembrie anul curent, anunţă comunicatul emis de Confederaţia Naţională Rutieră. Potrivit acestora, actualul ministru al Transporturilor nu a răspuns la niciuna dintre adresele transmise de patronatele din tranasporturi de la momentul preluării mandatului.
A doua problemă a transportatorilor rutieri este taxa pe care Guvernul vrea să o introducă în preţul carburanţilor, valoarea propusă fiind de 7 eurocenţi pe litru (plus TVA), pe lângă creşterea accizei la carburanţi. Transportatorii spun că noua taxă este încă o lovitură de la Guvern şi că explicaţiile oferite de reprezentanţii acesti instituţii sunt „lipsite de logică” şi că acţiunea reprezintă un abuz. Pe deasupra, planul Guvernului privind noile autostrăzi nu este nici el favorabil transportatorilor, aceştia spunând că varianta propusă nu reprezintă o prioritate şi că multe afaceri mici din domeniu ar putea să ajungă la faliment din cauza costurilor crescute, aferente deciziei de a amâna autostrada Sibiu-Piteşti în favoarea altor trasee.
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
„Amortizarea celor 7 cenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului este o aberaţie şi un non sens, atât timp cât, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii români în afara competiţiei din piaţa europeană şi regională. Dacă totuşi o astfel de măsură ar căpăta sens, este şi mai de neînţeles raţionamentul aceluiaşi guvern care, crescând efortul transportatorilor autohtoni ce alimentează cu carburant în ţara noastră, doresc să construiască cu prioritate autostrăzi în afara fluxurilor şi coridoarelor de transport comercial, utilizând sumele ce speră a fi colectate din noua taxă”, spun reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Rutiere în comunicatul de presă emis privind greva din 9 decembrie.
La această grevă s-au raliat și transportatorii vâlceni.
Automarket.ro