Disponibilizaţii de la Oltchim, iar în stradă!
Replica incredibilă a directorului: „Să ziceţi mersi că am acceptat să stau de vorbă cu voi!“
Peste o sută de disponibilizaţi de la Combinatul Oltchim Râmicu Vâlcea au protestat ieri în fata pavilionului administativ, nemulţumiţi de faptul că nici după o jumătate de an de când au fost trimişi acasă nu şi-au primit salariile restante pe 2013 şi nici primele de vacanţă.
„Ne-au minţit ca pe nişte proşti că ne dau bani pentru care am muncit. Ne-au obligat să semnăm fişele de lichidare şi apoi ne-au dat cu piciorul în fund. Această companie îmi datorează 3.000 de lei, bani pentru care eu i-am muncit, de ce trebuie să vin să mă milogesc să mi se dea ceea ce mi se cuvine?”, ne-a spus un protestatar.
Foştii angajaţi ameninţă că dacă nu le sunt achitate salariile restante de o jumătate de an vor intra în greva foamei.
În plus, nici plătile compensatorii cuvenite prin contractul colectiv de muncă nu le-au fost achitate, motiv pentru care disponibilizaţii au acţionat în instanţă societatea. „Toată lumea se fereşte ca dracu’ de tămâie să vorbească despre salariile compensatorii. Vedem ce decide instanţa, pentru că ei tot încearcă să ne ducă de nas”, a declarat Mioara P., fost angajat.
Noul director general al Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, Marian Pîrvu, s-a arătat extrem de nemululţumit de protestul disponibilizaţilor şi i-a chemat la discuţii în sala de sedinţă. „Nu am de unde să vă dau bani, avem probleme financiare. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de linişte pentru a nu speria investitorii”, le-a spus directorul muncitorilor care le flutura pe sub nas facturile de curent şi gaze neachite.
Replica directorului Pîrvu – „să ziceţi mersi că am acceptat să stau de vorbă cu voi” – i-a determinat pe muncitori să-i ceară demisia.
„Aveţi termen până mâine să ne daţi un răspuns oficial din partea administratorului judiciar despre data la care ne vor intra toţi banii în cont. Dacă nu primim acest răspuns vom picheta zi de zi combinatul, iar unii dintre noi vor intra în greva foamei”, au ameninţat reprezentanţii muncitorilor.
În iunie anul trecut, aproape o mie de angajaţi ai combinatului din 3.300 au fost concediati pentru că societatea aflată în insolvenţă să îşi reducă cheltuielile de personal şi să se poata redresa economic. Societatea funcţionează la 23 % din capacitate, iar salariile sunt întârziate de mai multe luni. Dupa priviatizarea eşuată din 2012 statul, acţionarul majoritar pregăteşte societatea pentru o nouă privatizare, dar sub un alt nume, Oltchim SPV, şi fără datorii.
Activele Oltchim SPV sunt evaluate la 305,24 milioane de euroInvestitorii trebuie să depună o garanţie de participare de 10 milioane de euro şi ulterior un avans de 10% din preţul de adjudecare.
Investitorii Petchem, divizia petrochimică a MOL, Chimcomplex Borzeşti, consorţiul format din nemţii de la PCC şi fondul de investiţii israelian Fortissimo, ruşii de la Oil and Gas Trade şi consorţiul de companii Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co. din China sunt sunt interesati de Oltchim SPV care trebuie să depună ofertele până pe 31 ianuarie. (libertatea.ro)