|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Vâlcea continuă să deţină primul loc pe ţară la numărul de apicultori 

apicultor-CA

Târgul Apicol Oltenia la a treia ediţie

Este de aşteptat ca cea de-a treia ediţie a Târgului Apicol Oltenia care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni pe terasa parcului „Mircea cel Bătrân” din municipiul Râmnicu Vâlcea să adune laolaltă zeci de apicultori din cele 5 judeţe ale Olteniei, dar şi producători de stupi şi alte echipamente specifice din ţară.

Implicat în organizarea acestei manifestări, Consiliul Judeţean Vâlcea doreşte să-şi aducă întreaga sa parte de contribuţie la succesul Târgului, având în vedere rolul şi locul pe care îl ocupă această îndeletnicire din judeţ în apicultura românească prin numărul mare de crescători (aproape 2.000) şi familii de albine (peste 100.000).

Târgul nu este doar o metaforă care să simbolizeze nobila pasiune a oltenilor pentru stupărit, ci şi o expresie a respectului faţă de o străveche tradiţie aşezată cu cinste între celelalte activităţi agricole aducătoare de venituri, dar şi de satisfacţii. Aflată pe acest postament al tradiţiilor, apicultura a cunoscut în ultimul deceniu o dezvoltare care depăşeşte toate celelalte ritmuri din istoria albinăritului, factorul favorizant fiind şansa ce li s-a oferit apicultorilor vâlceni de a putea să acceseze fonduri europene. Este suficient să subliniem că, pe seama Măsurii 141 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, 1264 de apicultori din Vâlcea şi-au dezvoltat stupinele beneficiind de atragerea a 9,5 milioane euro. Alţi 115 apicultori care au depus proiecte pe Măsura 112 (sprijin financiar pentru tinerii fermieri) au reuşit să-şi promoveze şi ei afaceri în apicultură, atrăgând în acest scop peste 2,3 milioane euro. Avantajele nu se opresc aici. Alţi oameni care doresc să-şi canalizeze atenţia către apicultură pot să acceseze în continuare importante fonduri europene. De asemenea, începând din acest an, va debuta un nou şi valoros Program Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016, în baza căruia crescătorii de albine vor avea la dipoziţie fonduri însumând 44.545.756 lei. În plus, la aceste fonduri se va mai adăuga şi contribuţia UE care va acoperi 50% din cheltuielile efectuate pentru implementarea noilor proiecte. Concret, aceşti bani se vor acorda în mod special pentru aplicarea a 5 măsuri, respectiv pentru cumpărarea de mătci, roiuri pe faguri şi/sau familii de albine, pentru achiziţionarea  de stupi care să fie folosiţi la înlocuirea şi reformarea stupilor uzaţi, apoi pentru decontarea analizelor fizico-chimice necesare atestării calităţii mierii, achiziţionarea de medicamente, şi nu în ultimul rând pentru realizarea unui sistem informatic utilizabil la identificarea stupilor.

La sprijinul financiar naţional şi european se va adăuga şi cel pe care îl vom acorda noi, autorităţile publice vâlcene. De exemplu, chiar astăzi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean urmează să aprobăm tarifele pentru serviciile de consultanţă, capitol la care un excelent ajutor va veni din partea specialiştilor Camerei Agricole care, la rugămintea noastră, au decis să elaboreze gratuit proiectele solicitate de către apicultori.

Revenind la Târgul apicultorilor de mâine şi poimâine, mărturisesc că voi participa cu mare plăcere pentru a-i felicita pe apicultori, pe oamenii care au făcut şi fac din creşterea albinelor o frumoasă sursă de câştig şi, ca să fiu foarte sincer, voi fi acolo, în mijlocul lor, animat de mândria locală motivată de faptul că Vâlcea continuă să deţină primul loc pe ţară atât în privinţa numărului de apicultori cât şi a numărului de familii de albine şi, implicit, a producţiei de miere.

 

 

Dr.ing. ION CÎLEA

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Leave a Response