Şpârle şi şopârle
# Nu am vrut să facem de multe ori observaţii asupra greşelilor care apar în presa concurentă indiferent de natura lor. Am considerat chiar ridicolă rubrica dintr-o publicaţie locală în care sunt extrase greşeli gramaticale sau de exprimare ale unor ziarişti şi comentate apoi în mod ironic , de multe ori folosindu-se expresii jignitoare pentru criticarea unui coleg de breaslă. Greşeli se mai fac tot timpul în toată presa iar ziarul la care ne referim e uneori plin de astfel de greşeli. Azi facem însă o excepţie şi atragem atenţia colegilor de la două cotidiene cu pretenţii din Vâlcea. Credem că e o greşeală mare pentru un redactor şef să scrie un articol kilometric în care să folosească de 10 ori denumirea unei societăţi total neimplicate în problemă, confundând în fapt două firme ale căror domenii de activitate sunt total diferite deşi denumirile seamănă puţin. Chiar dacă ai contract cu ambele firme nu e explicabilă greşeala. Mai ales că un comision substanţial ar trebui să te facă mai atent la redactare. Cealaltă greşeală mare a fost comisă de o jurnalistă tânără care vrând să scrie despre contribuţia financiară a Consiliului Judeţean la realizarea unui proiect al unei administraţii locale a scris că „ reprezentanţii Consiliului Judeţean au donat 200 de milioane pentru acest proiect”. Nu-i credem pe salariaţii bugetari atât de bogaţi sau pe consilieri atât de darnici încât să scoată din buzunarele lor aceşti bani pentru un târg comunal! ( şi „ casnic” se scrie cu „s” nu cu „ z”) Cele două exemple sunt doar câteva dintr-un lung şir care ar putea convinge administraţia Râmnicului că dacă eşti cotidian asta nu înseamnă neaparat că ai calitate, audienţă, prestigiu şi impact asupra publicului. Uneori , din contră!
# Am intenţionat să neglijăm pentru o perioadă fiţuica de cartier cu sediul firmei editoare pe coclauri rurale. Dar golanul presei locale ne-a atacat iar pe un post de televiziune într-o emisiune în care a încercat să-şi spele imaginea de contravenient. Cum avem un tiraj dublu, un număr de abonaţi considerabil, o audienţă pe pagina electronică de 25 de ori mai mare decât ziarul său nu vom lăsa nesancţionate minciunile sale publice şi vom cere daune în instanţă. Chiar dacă riscăm să nu putem obţine nici un leu după ce Inspecţia în Construcţii îi va executa conturile.
# Chiar nu putem înţelege implicarea activă a preşedintelui Dumitru Buşe în operaţiuni de genul celei executate recent la Dăeşti. Şeful administraţiei judeţului a cărat o armată de funcţionari pe coclauri cu vădita intenţie de a scoate nevinovată o societate comercială ai cărei administratori au fost sancţionaţi pentru ridicarea mai multor construcţii fără certificat de urbanism şi fără autorizaţie de construcţie. Bravo domnule Preşedinte, aţi ajuns să apăraţi fărădelegi!