|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Senatorul Dan Nitu: Orice economisire pe care o face un antreprenor se transformă rapid în investiţie 

dan-nitu-manager-general-damila

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 19/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Actul normativ prevede scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice – maşini, utilaje, instalaţii de lucru noi. Această reglementare se va aplica în perioada 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2016.

“Facilitatea fiscală adusă de această ordonanţă de urgenţă face parte din programul electoral al Partidului Naţional Liberal și a fost adoptată la presiunea PNL. Oricum s-ar numi formaţiunile politice aflate la guvernare, adoptarea acestor reglementări este, în mod evident, o victorie liberală, având în vedere conținutul și efectele noilor prevederi. Nu am decât să fiu mulţumit de acest act normativ care va duce la dezvoltarea economiei româneşti. Dacă încurajăm mediul privat să reinvestească în utilaje, maşini şi instalaţii, iar nu în alte opţiuni de dezvoltare, obţinem cel mai mare impact pe termen mediu şi lung, atât în privinţa beneficiilor obţinute de firmă, cât şi din perspectiva impactului asupra economiei naţionale: vom avea şi noi locuri de muncă, şi firme mult mai bine dotate din punct de vedere tehnologic, adică mai productive şi mai competitive pe pieţele europeană şi internaţională.

Sunt convins că acest guvern nu va da prea multe semne de liberalism, nu mă aştept să fie un susţinător fidel al întreprinzătorilor români, dar aceasta nu înseamnă că nu apreciez orice mic sprijin oferit mediului privat românesc. Guvernanţii trebuie să se gândească la faptul că orice economisire pe care o face un antreprenor se transformă rapid în investiţie, adică în potenţial de creştere economică – tocmai de aceea, Partidul Naţional Liberal pledează cu insistenţă pentru menţinerea cotei unice de impozitare de 16% şi, în general, pentru scăderea nivelului taxelor şi impozitelor. Scutirea de la plata impozitului pe profit pentru echipamente tehnologice înseamnă o sumă de bani care va putea fi folosită, de exemplu, ca sursă de cofinanţare de către o firmă care atrage fonduri europene, în condiţiile în care, în prezent, contribuţia financiară a solicitanţilor în cadrul proiectelor cu finanţare europeană împiedică foarte multe firme româneşti să acceseze aceste fonduri. Cu ajutorul unui business plan bine gândit, impozitul pe profitul reinvestit va putea deveni o sursă sigură de venit, ce acoperă nevoile de cofinanţare. Mai mult, mă aştept ca această ordonanţă să ducă la creşterea disponibilităţii băncilor de a acorda credite firmelor care doresc să implementeze proiecte cu finanţare europeană.

Dar, dacă tot am adus aminte de fondurile europene, mă întreb de ce Guvernul nu a extins perioada de aplicare a ordonanţei până în 2020, adică pe o perioadă ce va fi caracterizată de investiţii serioase în toate sectoarele economice. O ştim cu toţii – cea mai mare problemă a României este lipsa predictibilităţii economice şi legislative. Uniunea Europeană, prin Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, ne oferă un cadru strategic pe care putem construi o dezvoltare cât de cât coerentă a acestei ţări. Propun Guvernului Ponta să nu mai lucreze cu petice şi să pună pe primul loc dezvoltarea pe termen mediu şi lung a României. Deocamdată, se pare că acest Guvern are în vedere doar anul 2016, an în care expiră majoritatea parlamentară de care este sprijinit în prezent. Din punctul meu de vedere, această prevedere trebuie menţinută măcar până în anul 2020, aşa că voi depune un amendament în acest sens, în cadrul dezbaterilor ce vor avea loc în Senat pe acest act normativ.”

Leave a Response