REFORMA REALĂ ÎN SĂNĂTATE SUB „TRATAMENTUL” PROTESTELOR CADRELOR MEDICALE
Sfârşitul lunii iunie îi găseşte pe lucrătorii din domeniul sănătăţii angajaţi într-un val de proteste prin pichetarea mai multor ministere abilitate să găsească soluţii la câteva probleme esenţiale din acest sistem. Concret, revendicările protestatarilor au în vedere creşterea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, deblocarea de urgenţă a posturilor vacante şi publicarea în Monitorul Oficial a Contractului Colectiv de Muncă pe sectorul sănătate şi activităţi sanitare.
Nemulţumirile, justificate de altfel, sunt radicalizate după ce, cu patru luni în urmă, a fost publicată în Monitorul Oficial, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 2 prin care s-au adus modificări şi completări la Legea nr. 95/2006 cu privire la reforma în domeniul sănătăţii. Aceste completări şi modificări s-au convertit la rândul lor într-un fapt palpabil prin declanşarea reformei reale în sănătate. Din februarie când a devenit operaţională OUG nr. 2 şi până astăzi, au fost lansate normele de aplicare a noilor pachete de servicii medicale, precum şi consultaţiile de monitorizare activă pentru bolile cronice, cu impact major asupra îmbolnăvirilor, fiind luate în calcul peste 100 de afecţiuni şi tot atâte proceduri chirurgicale care nu vor mai necesita spitalizare continuă. Acest tip de servicii vor putea fi contractate de unităţile sanitare cu paturi, ca şi de alte unităţi autorizate de către Ministerul Sănătăţii. În noile condiţii, pacienţii vor avea posibilitatea să beneficieze de mai multe analize şi servicii în ambulatoriul de specialitate în cazul afecţiunilor pentru care nu va mai fi necesară internarea.
Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Sănătăţii, în perspectiva imediată vor intra în vigoare şi pachetele de servicii medicale: pachetele de bază, pachetele pentru persoanele asigurate, precum şi pachetul minimal pentru neasiguraţi. A fost, de asemenea, promovat contractul – cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate în perioada anilor 2014 şi 2015.
Printre celelalte prevederi noi cuprinse în actele normative, un loc aparte va reveni prevenţiei îmbolnăvirilor prin câteva măsuri esenţiale precum vizitele periodice obligatorii la medicul de familie, completarea unei riscograme, consultarea preventivă a copiilor pentru identificarea unor eventuale tulburări de creştere şi dezvoltare, consultaţiile active pentru viitoarele mame etc.
Sunt de apreciat, totodată, măsurile preconizate în favoarea uşurării activităţii cadrelor medicale. De exemplu, programul de lucru al medicului de familie va fi, în medie, de 5 ore pe zi, pentru consultaţii la cabinet şi maximum 3 consultaţii la domiciliul bolnavilor fără a depăşi numărul de 21 consultaţii la domiciliu pe lună.
Nu în ultimul rând, deosebit de importantă în procesul de reformă a sănătăţii mi se pare inaugurarea dosarelor electronice pentru fiecare pacient menite să uşureze travaliul medical enorm şi, implicit, deciziile medicului în funcţie de informaţiile despre istoricul sănătăţii pacientului stocate în dosarul electronic. Atunci când acest dosar de sănătate va deveni operaţional, cu siguranţă vor dispărea şi cazurile de suspiciune sau tentaţiile de fraudare în sistemul sanitar.
Startul reformei mi se pare, deci, mai mult decât promiţător şi sper că, pe fondul satisfacerii revendicărilor susţinute de protestatari în această săptămână, vom putea vorbi în perspectiva apropiată în alţi termeni despre sistemul sanitar din România.
Dr.ing. ION CÎLEA
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea