Servicii SMURD pe Valea Oltului
Servicii SMURD pe Valea Oltului
Numărul mare de accidente rutiere a făcut ca autorităţile judeţene din Vâlcea să ia măsuri pentru amenajarea unui Serviciu Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) în zona de nord a judeţului, lângă Drumul Naţional 7. Pe şoseaua care leagă Vâlcea de Sibiu şi care traversează defileul Oltului se produc aproape zilnic accidente rutiere, multe dintre acestea fiind mortale. După ce acum câtva timp s-a luat hotărârea de a se institui un compartiment special al Poliţiei Rutiere pentru acest segment de drum preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Buşe a anunţat acum că în scurt timp va funcţiona la Brezoi primul serviciu mobil de urgenţă din Vâlcea. „Este prima localitate vâlceană aleasă pentru înfiinţarea acestui serviciu. S-a ţinut cont de faptul că pe Valea Oltului, pe Drumul Naţional se circulă foarte mult şi deseori au fost înregistrate accidente grave. Înfiinţarea acestui serviciu se va face printr-un parteneriat cu SMURD, Serviciul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Spitalul Brezoi, consiliul judeţean şi spitalul judeţean” – a spus Buşe.
Alte puncte SMURD în Râmnic, Grădiştea şi Bălceşti
De asemenea, se intenţionează înfiinţarea unoi puncte SMURD la Rm. Vâlcea, Grădiştea şi Bălceşti, prin programul Operaţional Regional. Şi în anul 2003 s-a încercat înfiinţarea unui SMURD la Vâlcea, dar reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă s-au opus acestei iniţiative. În schimb, directorul Serviciului de Ambulanţă, Paul Podărelu a spus că aceasta i se pare o idee foarte bună. „De vreo trei – patru ani se tot vorbeşte de înfiinţarea unui astfel de serviciu. S-a dat vina pe Serviciul de Ambulanţă, că nu ar vrea să se înfiinţeze, dar eu consider că este un lucru foarte bun. Cei de la SMURD au alte fonduri faţă de noi” –a spus Paul Podarelu. „La Vâlcea era nevoie de acest serviciu, care vine în completarea Ambulanţei, nu o exclude. Va trebui ca în viitor să existe o colaborare între cele două. Proiectul este făcut în conformitate cu legislaţia în vigoare” – a spus medicul Dionisie Dubinciuc, consilier judeţean, fostul director al Spitalului judeţean de Urgenţă. Pentru realizarea proiectului, Consiliul Judeţean Vâlcea se va asocia cu consiliile locale ale oraşelor: Brezoi, Călimăneşti, consiliile locale ale comunelor: Malaia, Racoviţa, Perişani, Titeşti şi Câineni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru”, Autoritatea de Sănătate Publică Judeţeană Vâlcea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi Spitalul Orăşenesc Brezoi. Proiectul comunitar priveşte “Realizarea unui sistem medical de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), în zona de nord a judeţului şi va fi finanţat prin Programului Româno – Elveţian de “Reabilitare a Sistemului Serviciilor de Asistenţă Medicală de Urgenţă din România – REMSSy 4. Proiectul a fost readus în atenţia consilierilor judeţeni la ultima şedinţă de consiliu, care a avut loc la sfârşitul lunii octombrie.
Consiliul Judeţean cofinanţează proiectul cu 35.000 de euro
Consiliul Judeţean Vâlcea s-a obligat să asigure cofinanţarea proiectului cu suma de 35.000 de euro, să finanţeze contravaloarea asigurării CASCO a autosanitarei şi să participe la implementarea proiectului prin personalul de specialitate. Preşedintele CJ Vâlcea, Dumitru Buşe a spus că ideea înfiinţării unui astfel de serviciu la Vâlcea a existat încă din 2003, dar a rămas doar la stadiul de discuţii.