|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Cosmin Constantinescu nu vrea să fie condus de un bizon 

• Bătălia internă în PDL continuă la Vâlcea!

A făcut carieră politică în Râmnicu Vâlcea activând în PDL. A învăţat administraţie locală de la primarii Mircia Gutău şi Romeo Rădulescu. A fost cel mai tânăr viceprimar al municipiului. Acum Cosmin Constantinecsu este unul din puţini consilieri de opoziţie din consiliul municipal. Face parte din cei pe care conducerea judeţeană a PDL încearcă de câteva săptămâni să îi elimine din funcţii şi din partid într-o bătălie internă fără logică pentru cei care nu se pricep la politica autohtonă. Redacţia ,,Ziarul de Vâlcea“ a realizat următorul interviu joi, 24 iulie 2014, înaintea furtunoasei şedinţe a consiliului municipal de vineri.

 • Conducerea judeţeană a reproşat organizaţiei municipale rezultatele salbe de la europarlamentare, deşi cam aceleaşi rezultate au fost peste tot în judeţ. A fost corect făcută această evaluare?

Bineînţeles că analiza rezultatelor de la europarlamentare nu s-a făcut corect la noi în partid. Pentru Râmnicu Vâlcea în mod deosebit. Nu s-a ţinut cont de multe aspecte. Nu s-a ţinut cont că existând posibilitatea de a vota oriunde mulţi dintre votanţii noştri din Râmnic au votat în mediul rural, unde s-au aflat în acea zi crescând procentul la judeţ şi scăzându-l pe cel din municipiu. S-au comparat greşit rezultatele de acum cu cele din anii anteriori. Dar la aceste alegeri Europarlamentare am fost mai săraci ca niciodată. Nu am avut materiale electorale, nici măcar banale pixuri, nu am mai avut afişajul de altădată, nu am avut vâlceni pe lista noastră pe locuri atractive. PDL nu a candidat cu Romeo Rădulescu sau Cosmin Constantinescu sau alt vâlcean cap de listă. Nu am putut cere voturi cetăţenilor obişnuiţi în schimb am pierdut multe din voturile noastre tradiţionale. Pe lângă ce a reuşit să rupă desprinderea unor colegi de ai noştri şi plecarea lor în UNPR a fost şi apariţia Partidului Mişcarea Populară. Partid care iarăşi nu a apărut datorită nouă celor din Rmnioc dar care a reuşit să obţină peste 8 procente în municipiu. Peste opt procente a obţinut şi Mircea Diaconu. Cei care au votat, cei 16% care au votat în această zonă, cu siguranţă nu erau oameni de stânga…mulţi dintre ei ar vota cu noi la alegeri locale în care am avea o listă bine alcătuită şi un candidat viabil.

 • Cum de v-a luat prin surprindere gruparea Bebe Ungureanu, Romulus Bulacu şi alţii, cum au reuşit aceştia să vă exmatriculeze pe tine pe Romeo Rădulescu ( singurul vostru depuat) şi pe alţii din funcţii?

Sincer să fiu nu mă aşteptam la o aşa mişcare din partea unor colegi de ai noştri pe care, noi cei toţi daţi acum de o parte, i-am ajutat de-a lungul anilor. I-am ajutat când au vrut funcţii, i-am ajutat când au candidat, i-am ajutat în munca politică. Cred că nu ar fi avut loc nicio mişcare de acest gen dacă nu apărea varianta cu unirea PDL cu PNL.

 • De ce crezi că unirea cu liberali a declanşat aceste bătălii interne de la voi?

Explicaţia este simplă. Sunt oameni care mai vor o dată. Mai vor consilieri judeţeni sau municipali, mai vor în Parlament, mai vor în funcţii bine plătite. În PDL era greu pentru ei, mai ales în cadrul unor alegeri pentru Parlament pe liste nu pe colegii electorale, aşa cum se vorbeşte că se va întâmpla. A apărut varianta cu unirea cu liberalii. Atunci unora le-a licărit beculeţul în cap. Şi-au dat seama că în noua structură cei care sunt şefi acum, la judeţ şi la municipu, vor conduce, în paritate, noua organizaţie politică rezultată după fuziune. S-au gândit că vor avea şanse să prindă ceva la alegerile din 2016, pe munca noi structuri şi pe forţa liberalilor. Să prindă ceva chiar dacă noi , cei din fostul PDL, nu vom avea preşdinte de CJ sau primar dar ceva locuri trebuie să ne dea. Ăsta a fost un raţionament care va duce la încă o fărămiţare a noastră. Pentru că evident nu se vor opri aici. Vor merge mai departe încercând să ne excludă, pe mine, pe Romeo, pe alţii din partid.

 • Participi în prezent la şedinţele susţinute de noua conducere interimară?

Nu. Nu mă mai duc la nicio şedinţă de partid. Pe bune cum aş putea să mă duc să primesc sarcini de la cei care au pus la cale un puci pentru înlăturarea celor care au muncit în ultimii ani în această organizaţie, de la cei care mânaţi de interese meschine au trădat uneori partidul, nu au respecat disciplina de partid, au făcut rău colegilor. Cine conduce de fapt acum organizaţia municipală? O gaşcă numită interimar, care a dat afară toţi activiştii vechi, care nu este statutară pentru că nu şi-a câştigat funcţiile în alegeri şi care speră că după unirea cu PNL să aibă funcţii conform protocolului.

 • La fel se întâmplă şi la liberali?

Nu ştiu exact situaţia din PNL, am auzit câte ceva că şi acolo este o conducere interimară care a măturat din biroul municipal activişti vechi, consilieri locali. Probabil pe acelaşi principiu de a-şi pune oamenii în funcţie în noua structură unită. Şi ei şi noi greşim dacă credem că va fi simplu sa îi batem pe cei din PSD. Nu va fi deloc simplu nici la primărie şi nici la judeţ.

 • Cine va lucra de la voi în campania din toamnă, pe ce oameni se poate baza acum partidul pentru bătălia prezidenţială?

Nu ştiu. Pur şi simplu nu ştiu unde voi fi situat eu şi colegii mei, adevăraţii colegi, în toamnă. Va fi o bătălie grea cea pentru prezidenţiale. Unii de la noi vorbesc de o unire a dreptei. Păi nu poate fi vorba de o unire a dreptei dacă nu ai încercat să strângi toate formaţiunile, toate gruprile de dreapta din ţară. Bătălia pentru prezidenţiale va fi dură. Indiferent de ceea ce spun unii că liderii de la PSD sunt îmbătrâniţi la noi şi nu au interes. Au inters toţi de la ei. Şi cei în vîrstă şi sinecuriştii şi activiştii cu sânge de activist şi baronii. Toţi. Şi au un electorat disciplinat. Plus mijloace de a arunca cu pomeni electorale. Plus un întreg arsenal bazat pe fonduri importante , resurse economice, mulţi primari, multe societăţi comerciale captive. Iar la noi încă nu se ştie ce candidat va avea dreapta şi mai ales cine îl va susţine în teritoriu.

 • Cât de bine ştiu simpatizanţii PDL ce se întâmplă la voi?

Din păcate şi eu şi mulţi oamenii simpli din partid aflăm ştirile din presă. Aflăm ce se mai întâmplă pe la noi sau la liberali de la televizor. Comunicarea este foarte deficitară şi organizaţia municipală este fărămiţată de această conducere fără experienţa unui management politic organizaţional.

 • Ce veţi face în cazul în care veţi fi exclusşi din partid, va candida Romeo independent? Tu ce vei face?

Nu pot să spun ce va face Rome Rădulescu dacă va fi exclus. Posibilitatea de a candida independent există dar cred că este suficient de experimentat să nu intre în aşa o competiţie decât după calcule exacte. Însă Europarlamentarele au arătat că o parte din electorat s-a săturat de partide, de găşti, că merge uneori pe mâna unui independent. Nu ştiu ce voi face eu. Mă refer aici că nu ştiu ce să fac pentru mulţi oameni care au venit în PDL m-au susţinut de-a lungul anilor în partid şi în campaniile electorale pentru că au crezut în noi. Au crezut că putem face altfel d e politică şi acum sunt uimiţi aceşti oameni când văd că nu adversarii politici ne-au făcut KO ci colegii noştri despre care spuneam că trebuie ajutaţi, susţinuţi, promovaţi. Cel mai greu este cu aceşti oameni.

 • După ani buni de politică cei ca tine nu se retrag, ai activa în alt partid, ai susţine o altă platformă politică?

Dacă insistaţi să aflaţi unde aş pleca şi unde aş activa vă răspund cu un proverb . Unul pe care l-am mai citat într-un interviu acordat unui cotidian local în primăvara anului trecut. Proverb care spune că o turmă formată din zece lei condusă de un bizon este net inferioară unei turme formată din zece bizoni şi condusă de un leu.

Marian DINU

One Response to Cosmin Constantinescu nu vrea să fie condus de un bizon

  1. Has PoZnas

    Adevarul este ca ciobanul Grig Craciunescu chiar este un ,, bizon,, in politica ! Unul cu pretentii de intelectual !

     

Leave a Response