|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a participat la Ziua Imnului Naţional 

Varsanufie1

În întreaga ţară a fost sărbătorită astăzi, 29 iulie 2014, Ziua Imnului Naţional. La Râmnicu Vâlcea, ceremonia a avut loc în Parcul Zăvoi și a debutat cu o procesiune solemnă ce a defilat pe traseul: Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, Biserica „Toţi Sfinţii”, unde s-au sfinţit steagurile, Casa memorială „Anton Pann” şi Parcul Zăvoi.

Coloana oficială din care au făcut parte şi autorităţile locale s-a deplasat până la intrarea în Parcul Zăvoi, făcând un scurt popas la Biserica „Toţi Sfinţii”, unde un sobor de preoţi a sfinţit drapelul.

În Parcul Zăvoi, a urmat o slujbă de mulţumire, săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, urmată de alocuţiuni despre semnificaţia evenimentului. Ceremonialul s-a încheiat cu un spectacol cu tematică adecvată momentului şi intonarea imnului „Deşteaptă-te, române!“ de către Corul Academic „Euphonia” al Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Zăvoiul răsunând ca şi în urmă cu 165 de ani.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor de stat centrale şi locale, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere, şi numeroşi râmniceni, unii dintre ei ţinând în mâini steguleţe cu drapelul României.

 

Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Râmnicului

 

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a prezidat Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Râmnicului, organizată luni, 28 iulie 2014, la Mănăstirea Bistriţa. Întâlnirea a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica străvechiului aşezământ monahal. În cadrul sinaxei s-au analizat şi evaluat problemele actuale ale monahismului vâlcean şi a fost citit de către Părintele Exarh Vartolomeu Androni referatul cu tema„Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu – ctitor de lăcaşuri sfinte. Arta brâncovenească în Eparhia Râmnicului”.

Întâlnirea din această zi a fost mai ales un moment de convorbiri duhovniceşti şi reflecţii spirituale. De asemenea, s-au dezbătut mai multe probleme de ordin administrativ, părinţii stareţi şi maicile stareţe au luat cuvântul şi au împărtăşit din situaţiile cu care se confruntă şi toate celelalte lucrări pe care le au în mănăstirile pe care le conduc, vis-à-vis de obştea monahală şi de construcţiile care se desfăşoară în fiecare mănăstire, dar şi probleme de disciplină.

 

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a sfinţit Aşezământul Social-Cultural din Parohia Goruneşti

 

Sâmbătă, 26 iulie 2014, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a sfinţit Aşezământul Social-Cultural „Sfântul Ierarh Nectarie” şi „Sfântul Mucenic Claudiu” din Parohia Goruneşti, oraşul Bălceşti. Slujba a debutat cu sfinţirea paraclisului din cadrul aşezământului şi a continuat cu Sfânta Liturghie. Lucrările au fost susţinute de către familia Sabin şi Doina Obogeanu, ca ofrandă adusă lui Dumnezeu spre pomenirea fiului lor Firu Claudiu, trecut la cele veşnice în urmă cu trei ani.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a ţinut un cuvânt de învăţătură, care a evidenţiat viaţa jertfelnică a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina şi minunile săvârşite de sfânt în viaţa celor ce îşi pleacă cu credinţă genunchii la rugăciune şi îi cer ajutorul.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a mulţumit ctitorilor şi a felicitat pe cei care s-au implicat în ridicarea aşezământului social-cultural, în frunte cu P.C. Preot Marian Bădulescu.

 Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Şerbăneşti Tetoiu

Duminică, 27 iulie 2014, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului s-a aflat în mijlocul credincioşilor din satul Şerbăneşti, comuna Tetoiu. Cu acest prilej, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, fiind înconjurat de un sobor de preoţi, slujitori la parohiile din vecinătate.

În cuvântul de învăţătura, rostit după citirea Evangheliei, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre învăţătura de credinţă ortodoxă, îndemnându-i pe cei prezenţi să fie următori ai lui Dumnezeu, nelăsându-se amăgiţi de cuvinte deşarte ale celor ce nu au părtăşie cu sfinţii şi cu Sfintele Taine ale Bisericii.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a sfinţit casa parohială, situată în proximitatea bisericii, lucrare realizată cu sprijinul primăriei din localitate.

Rugăciune de contenire a ploilor şi colectă pentru sinistraţi în Arhiepiscopia Râmnicului

În parohiile din Arhiepiscopia Râmnicului a început o colectă de strângere de bunuri de produse neperisabile (conserve, ulei, orez, zahăr, făină), apă îmbuteliată, produse de igienă şi îmbrăcăminte, care vor fi distribuite familiilor din mediile afectate prin preoţii parohi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a slujit la Mănăstirea Pahomie

În Duminica a VI-a după Rusalii a fost sărbătorit şi Sfântul slăvit Proroc Ilie Tesviteanul. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pahomie, care şi-a serbat ocrotitorul spiritual.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a hirotonit întru ieromonah pe Preacuviosul Ierodiacon Efrem Radu şi întru ierodiacon pe Preacuviosul Monah Siluan Popescu, pe seama Catedralei arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea.

Mănăstirea Pahomie are o tradiţie monahală seculară. Aici vieţuiesc 8 părinţi, care săvârşesc zilnic Sfânta Liturghie şi cele Şapte Laude, după rânduiala bisericească specifică.

La final slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, a apreciat lucrările realizate de către obştea de călugări de la Mănăstirea Pahomie, în frunte cu Părintele Stareţ, Ieromonahul Damaschin Ene, precum şi jertfelnica operă de mărturisire a cuvântului Evangheliei lui Hristos în aceste locuri binecuvântate. De asemenea, Părintele Arhiepiscop a felicitat pe toţi cei ce poartă cu vrednicie numele de Ilie.

Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului începe la 1 august. Postul acesta (popular – al Sântă-Măriei), care precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, e rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată, probabil, prin sec. V, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaşte o dezvoltare mai mare şi când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanţă. La început însă, nici timpul din an, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot; unii, în părţile Antiohiei, posteau o singură zi (6 august), alţii mai multe zile (4 la Constantinopol, 8 la Ierusalim); în răsărit posteau în luna august şi de aceea postul era numit şi Postul lui August, alţii în septembrie (apusenii, cum fac până azi), iar alţii nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit. Data şi durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ţinut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august şi să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august), aşa cum, de altfel, se practica mai înainte prin unele părţi.

Se lasă sec în seara zilei de 31 iulie, iar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte; de asemenea, postul se prelungeşte şi în ziua sărbătorii înseşi, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. Postul Sântă-Măriei este mai uşor decât al Patruzecimii, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli. Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul mare (ed. cit., p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea şi vinerea, până la Ceasul IX, când se consumă mâncare uscată; marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la Faţă), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin, dar în Pravila mare (glava 385) se dă dezlegare la vin şi untdelemn nu numai pentru sâmbete şi duminici, ci şi pentru marţi şi joi. în timpul acestui post se citesc în bisericile mănăstireşti, zilnic (alternativ),cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov. (Informaţii preluate din Liturgica Generală, pr. Prof. Ene Branişte).

Sursa: arhiram.ro

Leave a Response