Șpârle și șopârle, 04.08.2014
• Antreprenorul vâlcean Romeo Iliescu este pe punctul de a da lovitura vieţii, din punct de vedere al realizărilor în construcţii. De aproape patru luni, Romeo Iliescu a început în forţă ridicarea unui al doilea bloc de locuinţe aflat lângă magazinul Kaufland din Râmnicu Vâlcea, de această dată amplasat în vecinătatea albiei râului Olăneşti. Atunci când va fi terminat, imobilul va fi cea mai înaltă clădire din Râmnicu Vâlcea, depăşind Casa Tineretului şi Finanţele Publice. Blocul de locuinţe construit de Romeo Iliescu va avea 14 etaje plus un parter pentru spaţii comerciale, ceea ce înseamnă o înălţime de peste 50 de metri.
• Din acest colţ de pagină, am scris numărul trecut despre apelul disperat al locatarilor din blocul C 7 aflat în cartierul Ostroveni, care sunt supuşi zilnic la un adevărat „terorism fonic” de către un vecin. Din păcate, au trecut câteva zile şi Poliţia Municipiului Râmnicu Vâlcea NU A LUAT NICI O MĂSURĂ pentru sancţionarea legală a locatarului care tulbură nestingherit liniştea publică. Mai reproducem încă o dată adresa „vecinului”, în speranţa că Poliţia Municipiului Râmnicu Vâlcea şi IPJ vor lua măsuri urgente: Aleea Teilor nr. 4, bl. C 7, sc. A, ap. 22 !!!
• Am înţeles acum de ce liberalul Gheorghe Ioniţă a „lăsat vrabia din mână pe cioara de gard”…. Se ştie că Ioniţă a plecat anul trecut mult prea uşor din funcţia de viceprimar al Râmnicului, însă abia acum am aflat care a fost „motivul” pentru care acesta a plecat la Institutul de Cercetări şi Separări Izotopice, supranumit ICSI. Ioniţă – cel supranumit „personajul care îi scuipi seminţe în cap” – a dat de o adevărată mină de aur la ICSI: un salariu lunar baban de peste 100 milioane lei vechi, plus alte sporuri, prime şi „cote părţi” din diverse proiecte europene.
• Potrivit presei centrale, BNR vrea să renoveze un conac din comuna Păuşeşti-Măglaşi, care a aparţinut lui Mihail Oromolu, guvernator al băncii centrale în perioada interbelică, şi estimează că va plăti pentru acest proiect până la 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro). Conacul pe care BNR vrea să îl renoveze a fost construit în perioada 1915 – 1916 şi a fost preluat de BNR în urmă cu câţiva ani de la Finanţele Publice Vâlcea. Proiectul de consolidare, refuncţionalizare şi amenajare a Casei Mihail Oromolu va implica, printre altele, lucrări la interiorul şi exteriorul clădirii, intervenţii la împrejmuiri, restaurarea componentelor artistice, realizarea de instalaţii noi sau de canalizare, potrivit unui anunţ al BNR. Licenţiat în Drept la Paris, Mihail Oromolu a fost magistrat şi membru al partidelor Conservator, Conservator Democrat şi Naţional Liberal. El a deţinut funcţia de guvernator al BNR în perioada 1 ianuarie 1922 – 31 decembrie 1926, de activitatea sa în această funcţie fiind legate, printre altele, recuperarea depozitului în aur deţinut de BNR la Reichsbank (Banca centrală a Germaniei), încheierea convenţiei pentru lichidarea datoriei statului la banca centrală şi revenirea statului în acţionariatul BNR.