|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Direcţia Silvică Vâlcea a administrat eficient pădurile proprietate publică a statului 

Mihailescu

 

Direcţia Silvică Vâlcea este unitate fără personalitate juridică a Regiei Naţionale a Pădurilor –Romsilva şi are ca scop gospodărirea durabilă, în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice şi ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publică a statului în judeţul Vâlcea şi a fondului forestier proprietate privată a persoanelor fizice, a unităţilor de cult şi învăţământ şi a unor forme asociative (obşti de moşteni).

Ţelul gospodăririi pădurilor aflate în administrare are în vedere creşterea contribuţiei pădurilor la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi la asigurarea cu lemn a pieţei, precum şi cu alte produse ale pădurii (fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale, etc,) şi cu servicii specifice silvice.

Din totalul de 265450 ha fond forestier existent în judeţul Vâlcea, Direcţia Silvică Vâlcea administrează 96460 ha pădure proprietate publică a Statului Român şi prestează servicii silvice (paza pădurilor, marcarea arborilor de extras, lucrări de protecţia pădurilor împotriva dăunătorilor forestieri) pentru o suprafaţă de 25650ha, prin 9 ocoale silvice.

Terenuri acoperite cu pădure proprietate publică a Statului Român, în judeţul Vâlcea, sunt în suprafaţă totală de 92813 ha, din care:

-Răşinoase-25147 ha(27%)

-Fag         -34115 ha(37%)

-Stejar     -19907 ha(22%)

-Diverse alte specii tari-11395 ha(12%)

-Diverse alte specii moi-2249(2%)

-Terenuri care servesc nevoilor de cultură silvică (pepiniere, plantaţie)-62 ha

-Terenuri care servesc nevoilor de producţie silvică (terenuri pentru hrana vânatului, păstrăvării, etc.)- 184 ha.

În ultimii ani, Direcţia Silvică Vâlcea vinde, în medie, prin licitaţii publice, un volum de masă lemnoasă cuprins între 200.000- 215.000 mc, dintr-un volum total posibil de recoltat de 265.000 mc (calculat conform amenajamentelor silvice). Nerecoltarea integrală a posibilităţii pădurilor crează rezerve care vor conduce la creşterea volumului posibil de recoltat în anii viitori.

Ca urmare a tăierilor efectuate pentru recoltarea masei lemnoase, pentru suprafeţele rămase goale, direcţia silvică realizează împăduriri, anual, pe o suprafaţă de cca. 55-60 ha şi promovează regenerarea naturală a pădurilor pentru suprafeţe cuprinse între 230-300 ha.

Direcţia Silvică Vâlcea este un mare producător de puieţi forestieri destinaţi împăduririlor, dar şi de puieţi ornamentali, prin Pepiniera Silvică Ioneşti.

Anual, în pădurile tinere se execută lucrări de îngrijire a acestora, cu scopul de a realiza, la maturitate, păduri bine dezvoltate, valoroase, care să îndeplinească în bune condiţii rolul de protecţie a factorilor de mediu şi să producă, în acelaşi timp, lemn de calitate pentru nevoile societăţii.

În anul 2013, în fondul forestier proprietate publică a statului din judeţul Vâlcea, administrat de Regia Naţională a Pădurilor –Romsilva prin Direcţia Silvică Vâlcea, s-au realizat următoarele lucrări de îngrijire a arboretelor tinere:

-degajări -126 ha;

-curăţiri -350 ha;

-rărituri -1391 ha.

Eforturile Regiei Naţionale a Pădurilor –Romsilva, de gospodărire a suprafeţelor de pădure aflate în administrarea sa, au fost confirmate prin certificatul de management forestier eliberat de organizaţia non-guvernamentală Forest Stewardship Council (FSC).

Acest certificat confirmă că managementul pădurilor se face cu respectarea normelor de protecţia mediului, în concordanţă cu aspectele sociale şi de viabilitate economic a pădurii, iar consumatorii au certitudinea şi pot identifica produsele din lemn provenit din păduri gospodărite corespunzător.

Alături de activitatea de gospodărire a pădurilor, Direcţia Silvică Vâlcea are ca preocupare şi valorificarea produselor accesorii ale pădurii şi anume, valorificarea fructelor de pădure, a plantelor medicinale, a ciupercilor, a potenţialului turistic pe care-l oferă zona montană (silvoturism).

În acest sens, din suprafeţele aflate în administrare se recoltează fructe de pădure (zmeură, afine, măceşe, porumbe, etc.) care cresc în condiţii naturale, îndeplinind toate cerinţele unor produse ecologice.

Direcţia Silvică Vâlcea deţine 6 cabane silvice în zone cu peisaje, cu floră şi faună deosebite, cu râuri şi lacuri. Aceste cabane sunt la Obârşia Lotrului, Vidra, Călimăneşti-Căciulata, Olăneşti, Băile Govora, Balota.

Gestionăm 5 fonduri cinegetice, unde se găsesc foarte multe specii de vânat (urs, lup, cerb carpatin, căprior, capră neagră, mistreţ, râs, iepure, fazan), precum şi 15 zone de pescuit şi locuri unde se poate practica pescuitul sportiv în habitatele din apele de munte.

Direcţia Silvică Vâlcea a administrat eficient proprietatea publică a statului, realizând o cifră de afaceri de 30.437.000 lei (faţă de un program de 25.500.000 lei, însemnând o creştere de 119%) şi un profit brut de 3.401.000 lei (faţă de un profit brut programat de 1.108.000 lei, însemnând o creştere de 308%).

 

Leave a Response