|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Oltchim: Ieftinirea petrolului a tras în jos şi preţul de vânzare al produselor finite 

oltchim
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT), aflat în insolvenţă din 2013, nu a apucat să beneficieze prea mult de pe urma scăderii preţului petrolului cu 50% în ultimele 12 luni, deoarece ieftinirea ţiţeiului a contaminat şi cotaţiile internaţionale ale produselor finite (polioli-polieteri necesari producţiei de mase plastice).
În plus, instabilitatea preţurilor i-a neliniştit şi pe clienţi, care şi-au redus comenzile la nivelul minim.
Principala materie primă a Oltchim, propilena, este produsă prin prelucrarea ţiţeiului, astfel că activitatea Oltchim este strâns legată de evoluţiile de pe piaţa internaţională a petrolului. Preţul spot al petrolului Brent s-a prăbuşit cu 23% doar în decembrie 2014, ajungând de la 70 dolari/baril la 55 dolari/baril spre sfârşitul lunii. Concomitent, preţul propilenei, care are o pondere de 63% în valoarea inputurilor combinatului, s-a ieftinit cu 25% faţă de luna precedentă, potrivit agenţiei de analiză Platts.
Efectul de scădere s-a resimţit însă şi asupra produselor fabricate de Oltchim, respectiv polioli-polieteri (75% din cifra de afaceri) şi oxo-alcooli (3% din afaceri). „Dacă la polioli-polieteri reducerea cotaţi­ilor internaţionale s-a făcut după o perioadă de două luni din momentul reducerii cotaţiilor la petrol (şi, implicit, la propilenă), la oxo-alcooli reducerea preţurilor de vânzare a fost chiar mai mare decât reducerea preţurilor la propilenă, astfel încât, la jumătatea lunii decembrie 2014, Oltchim a trebuit să oprească această instalaţie“, spun reprezentanţii consorţiului BDO Business Restructuring- Rominsolv SPRL, care administrează combinatul pe perioada insolvenţei. Secţia de oxo-alcooli fusese repornită în septembrie 2014, după trei ani în care a stat închisă. (zf.ro)

Leave a Response