Piperea spune că disponibilizaţii de la Oltchim îşi vor primi banii cu prioritate, conform planului de reorganizare
Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat miercuri ziarului „Bursa” că datoriile combinatului către salariaţii disponibilizaţi în anul 2013 se ridică la circa 9 milioane de euro şi că reprezintă creanţe care vor fi plătite cu prioritate, conform planului de reorganizare finalizat recent.
Domnia sa a dezminţit informaţiile potrivit cărora aceste creanţe sunt chirografare şi ne-a explicat că, fiind datorii generate în timpul procedurii insolvenţei, legea stipulează că trebuie achitate cu prioritate. Avocatul ne-a spus că salariaţii disponibilizaţi vor începe să-şi primească banii după aprobarea planului de reorganizare.
Zeci de disponibilizaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, marţi, în curtea întreprinderii, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile compensatorii, potrivit mass media locale. Protestul a avut loc la câteva zile după ce administratorul judiciar depusese, la Tribunalul Vâlcea, planul de reorganizare a combinatului. Documentul stipulează că Oltchim va plăti creanţele salariale, în proporţie de 100%, în termen de 5 zile lucrătoare de la data vânzării Oltchim SPV, respectiv după privatizarea societăţii.
Presa locală a mai scris că, potrivit tabelului creanţelor publicat, în ianuarie, de administratorii judiciari Rominsolv şi BDO Restructuring în Buletinul Insolvenţei Oltchim Râmnicu Vâlcea, combinatul, aflat în insolvenţă, înregistrează datorii totale de 3,45 miliarde lei (800 milioane euro). Dintre acestea, sunt garantate 900 milioane lei, bugetare – 1,28 miliarde de lei, iar chirografare – 1,25 miliarde lei.
Mass media locale susţineau atunci că, potrivit procedurilor de insolvenţă, cel mai probabil creditorii chirografari nu vor mai putea recupera nimic din ce li se cuvine, iar statul are şi el prioritate la recuperarea creanţelor, la fel ca foştii sau actualii salariaţi.
Pe 15 ianuarie, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, s-a întâlnit cu o delegaţie a salariaţilor de la SC Oltchim SA, condusă de Cristian Cornescu, preşedintele Sindicatului Victoria, şi Dumitru Marin, preşedintele Sindicatului Unirea. Reprezentanţii salariaţilor i-au solicitat ministrului informaţii privind perspectiva de privatizare a combinatului chimic vâlcean şi planul de dezvoltare a societăţii pentru anul în curs, posibilităţile de recuperare a restanţelor salariale apărute înainte de începerea procedurii de insolvenţă, precum şi stadiul soluţionării problemelor privind plata salariilor compensatorii pentru angajaţii disponibilizaţi. În replică, demnitarul le-a declarat salariaţilor Oltchim că susţine în continuare soluţia privatizării combinatului, dar prioritară este reorganizarea societăţii înainte de vânzare, pentru creşterea interesului unui cumpărător capabil să susţină activitatea întreprinderii.
mai hotule nu ne mai intreseaza pe noi planul tau de reorganizare.pt noi este egal cu zero,poti sa dai si foc la oltchim,e treaba ta.pe noi ne-ai dat afara ca ultimul gunoi de mafiot.ai angajat oameni noi si i-ai dat afara pe cei cu vechime,ai angajat sotii ale copii ale mafiotilor de acolo si pe prosti care au muncit pe branci i-ai aruncat.noi ne vrem banii,cum s-au dat si la profesori asa ne vrem si noi ce ai sa ne dai.pt noi oltchimul nu mai conteaza
Piperea=jigodie.Cum poti ma sa dormi noaptea?
mai nesimtitule asa gandesti tu ca au prioritate sa dai doar la 130 de insi platile compensatorii??unde sunt institutiile statului sa faca un control la avocatii astia.au un venit lunar de 50 de mii de euro pe luna si prostii au salarii restante.
TREBUIE SA NE UNIM CU TOTII !~!