Precizări privind noua legislaţie referitoare la utilizarea obligatorie a centurii de siguranţă
Prin Hotărârea Guvernului nr. 11/2005 s-a transpus legislaţia comunitară, referitoare la utilizarea obligatorie a centurii de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule, ceea ce constituie normele tehnice de aplicare a art. 36 şi art. 108, alin. 1, lit. b, punctele 9 şi 10 din OUG 195/2012, reglementări introduse prin O.G. 21/2014. În acest context, pentru o perioadă de 30 de zile de la data intrării în vigoare a H.G. 11/2005 (14.02.2015), poliţiştii rutieri din cadrul IPJ Vâlcea vor desfăşura activităţi de informare a participanţilor la trafic, în ceea ce priveşte transportul copiilor în dispozitive de fixare în scaune omologate. Conform prevederilor art. 108, alin 1, lit. b, pct, 9 din OUG 195/2002 Rep. se sancţionează nerespectarea obligaţiei conducătorului auto prevăzută de art. 36, alin. 1^1, aceea de a se asigura că persoanele minore poarta centură de siguranţă (minori cu vârstă peste 3 ani – reglementare în vigoare) sau că sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament.(minori până în 3 ani, reglementare care intră în vigoare la data de 14.02.2015).
Condiţiile prevăzute de regulament, sunt următoarele: copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul; copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă, doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt prinşi sau fixaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul; dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului; prin excepţie, tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa către direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului, doar în situaţia în care conducătorul auto dezactivează airbagul frontal, ori autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal; se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, ori de a purta centura de siguranţă, copilul pentru care este eliberat un certificat de scutire pe motiv medical. În aceste condiţii, transportul se realizează pe locul din spate, iar în cazul copiilor sub 3 ani, este necesar supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul auto. Conducătorul auto trebuie să aibă asupra sa certificatul medical.
Conform prevederilor art. 108, alin 1, lit. b, pct, 10 din OUG 195/2002 Rep. se sancţionează nerespectarea obligaţiei conducătorului auto prevăzut de art. 36, alin. 1^3, aceea prin care îi este interzis acestuia să transporte copii de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice loc decât cel de pe scaunul din faţă, în condiţiile prevăzute în regulament. Condiţiile din regulament sunt următoarele: copiii până la 3 ani pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu steme de siguranţă, doar în mijloacele de transport public de persoane, precum şi în taxi, în acesta din urmă ocupând orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă, sub supravegherea unei persoane; copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.
Material întocmit de Serviciul Rutier