|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

CAS Vâlcea: Spitalele publice din Vâlcea beneficiaza de fondurile necesare asigurarii medicamentelor si materialelor sanitare pentru tratarea bolnavilor internati 

cas valcea

COMUNICAT DE PRESA 

 CAS Vâlcea: Spitalele publice din Vâlcea beneficiaza de fondurile necesare asigurarii medicamentelor si materialelor sanitare pentru tratarea bolnavilor internati

        Avand in vedere faptul ca, in zilele anterioare, au aparut in unele publicatii din presa valceana, articole cu titlul „bani putini pentru cele sase spitale publice din judetul Valcea (adevarul.ro/local/ramnicu-valcea)”, „situatie dramatica in spitalele din Valcea („Vocea Valcii” – cu sursa adevarul.ro)”, „mai puţini bani pentru spitalele din Vâlcea: pacienţii trebuie să vină cu medicamentele de acasă (Ziarul de Valcea – sursa realitatea.net)”, Casa de Asigurari de Sanatate Valcea face urmatoarele precizari:

In calitatea sa de institutie publica cu atributii in sistemul de asigurari sociale de sanatate, CAS Valcea are obligatia legala sa aplice toate actele normative care reglementeaza sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania”. In acest sens, activitatea de contractare a serviciilor medicale spitalicesti pentru anul 2015 „s-a desfasurat cu respectarea stricta a prevederilor legale in vigoare, iar repartizarea bugetului alocat pentru fiecare spital public din judetul Valcea, s-a realizat la nivelul maxim posibil, conform reglementarilor legale in vigoare emise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii”.

Pentru confirmarea celor mentionate mai sus, prezentam situatia reala in ceea ce priveste sumele alocate spitalelor publice din judetul Valcea, incepand cu data de 1 mai 2015, situatie care este afisata in detaliu pe fiecare unitate sanitara publica, pe site-ul CAS Valcea (www.cnas.ro/casvl – „analiza comparativa a derularii contractelor cu spitalele din judetul Valcea 2014-2015”).

Astfel, pentru Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, bugetul alocat lunar incepand din luna mai pana in luna octombrie 2015, va inregistra o crestere pozitiva cu 8-9 % fata de bugetul alocat lunar pe tot parcursul anului 2014. Bugetul mediu lunar alocat in anul 2014 pentru Spitalul Judetean de Urgenta Valcea a fost 5.830.000 lei, iar in acest an 2015, in perioada mai – octombrie 2015, aceeasi unitate spitaliceasca, va avea alocata prin contract, suma medie lunara de 6.250.000 lei. Asadar, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea va primi lunar in plus, suma de 420.000 lei, diferenta care obligatoriu ar trebui sa se vada incepand cu data de 01 mai 2015, in calitatea actului medical acordat in Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, in asigurarea in totalitate pentru pacientii internati a medicamentelor si materialelor sanitare.

Mai mentionam si faptul ca, cheltuielile de personal ale Spitalului Judetean de Urgenta Valcea in lunile imediat urmatoare (mai si iunie 2015), vor reprezenta aproximativ  72% din total valoare de contract lunara precizata mai sus, astfel incat, din diferenta semnificata de 28% (aproximativ 1.750.000 lei), spitalul este obligat prin clauzele contractului semnat cu CAS Valcea, sa asigure bolnavilor internati in totalitate medicamentele si materialele necesare. Legat de acest aspect, al neasigurarii pentru pacienti pe perioada internarii a medicamentelor si materialelor sanitare, in luna februarie 2015, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea a fost sanctionat de inspectorii CAS Valcea, cu suma de 175.981 lei.

Fondurile alocate de CAS Valcea catre Spitalul Judetean de Urgenta Valcea sunt pentru 1.192 de paturi si nu pentru 1.092 paturi, dupa cum s-a publicat eronat in presa, iar numarul de paturi contractabile cu fiecare unitatea sanitara publica din judet a fost stabilit de comisia mixta CAS Valcea-DSP Valcea conform actelor normative in vigoare .

Pentru Spitalul Orasenesc Brezoi, bugetul alocat lunar incepand din luna mai pana in luna octombrie 2015, va inregistra o crestere pozitiva de 20 % fata de bugetul alocat lunar pe tot parcursul anului 2014. Bugetul lunar mediu alocat in anul 2014 pentru Spitalul Orasenesc Brezoi a fost 220.000 lei, iar in acest an 2015, in perioada mai – octombrie 2015, aceeasi unitate spitaliceasca, va avea alocata prin contract, suma medie lunara de 275.000 lei. Asadar, Spitalul Orasenesc Brezoi va primi lunar in plus, suma de 55.000 lei, incepand din luna mai pana in luna octombrie 2015, inclusiv. Cheltuielile de personal ale Spitalului Orasenesc Brezoi in lunile imediat urmatoare (mai si iunie 2015), vor reprezenta aproximativ  73% din total valoare de contract lunara precizata mai sus, ramanand fonduri suficiente pentru ca unitatea spitaliceasca sa asigure, pentru pacientii internati, tot ce este prevazut in lege .

Pentru Spitalul Orasenesc Horezu, bugetul alocat lunar incepand din luna mai pana in luna octombrie 2015, va inregistra o crestere pozitiva de 15 % fata de bugetul alocat lunar pe tot parcursul anului 2014. Bugetul lunar mediu alocat in anul 2014 pentru Spitalul Orasenesc Horezu a fost 570.000 lei, iar in acest an 2015, in perioada mai – octombrie 2015, aceeasi unitate spitaliceasca, va avea alocata prin contract, suma medie lunara de 670.000 lei. Asadar, Spitalul Orasenesc Horezu va primi lunar in plus, suma de 100.000 lei, incepand din luna mai pana in luna octombrie 2015, inclusiv. Cheltuielile de personal ale Spitalului Orasenesc Horezu in lunile imediat urmatoare (mai si iunie 2015), vor reprezenta aproximativ 79% din total valoare de contract lunara precizata mai sus, ramanand fonduri suficiente pentru ca unitatea spitaliceasca sa asigure, pentru pacientii internati, tot ce este prevazut in lege.

Pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Mihaesti, bugetul alocat lunar incepand din luna mai pana in luna octombrie 2015, va inregistra o crestere pozitiva de 11 % fata de bugetul alocat lunar pe tot parcursul anului 2014. Bugetul lunar mediu alocat in anul 2014 pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Mihaesti a fost 548.000 lei, iar in acest an 2015, in perioada mai – octombrie 2015, aceeasi unitate spitaliceasca, va avea alocata prin contract, suma medie lunara de 618.000 lei. Asadar, Spitalul de Pneumoftiziologie Mihaesti va primi lunar in plus, suma de 70.000 lei, incepand din luna mai pana in luna octombrie 2015, inclusiv. Cheltuielile de personal ale Spitalului de Pneumoftiziologie Mihaesti in lunile imediat urmatoare (mai si iunie 2015), vor reprezenta aproximativ 70% din total valoare de contract lunara precizata mai sus, ramanand fonduri suficiente pentru ca unitatea spitaliceasca sa asigure, pentru pacientii internati, tot ce este prevazut in lege .

Pentru Spitalul de Municipal Dragasani, intr-adevar, situatia este cea mai delicata, dar, aceasta situatie este data de actele normative in vigoare care dezavantajeaza acest tip de spital, de deciziile nu tocmai adecvate ale conducerii unitatii spitalicesti legate de incadrarea cu personalul medical (lipsa medici) si de deciziile legate de modificari in structura sectiilor. Exista si la acest spital crestere pozitiva, nesemnificativa, de la bugetul lunar mediu alocat in anul 2014 de 750.000 lei, in acest an 2015, in perioada mai – octombrie 2015, suma medie lunara de ajungand la 770.000 lei. Cheltuielile de personal ale Spitalului Municipal Dragasani in lunile imediat urmatoare (mai si iunie 2015), vor reprezenta aproximativ 80% din total valoare de contract lunara precizata mai sus, ramanand fonduri suficiente pentru ca unitatea spitaliceasca sa asigure, pentru pacientii internati, tot ce este prevazut in lege .

Pentru Spitalul de Psihiatrie Dragoesti,  valoarea medie lunara de contract pentru perioada mai – octombrie 2015, este de 350.000 lei, egala cu media anului trecut, acest spital avand specific de spital de cronici, cu perioada de internare de lunga durata. Cheltuielile de personal ale Spitalului de Psihiatrie Dragoesti in lunile imediat urmatoare (mai si iunie 2015), vor reprezenta aproximativ  74% din total valoare de contract lunara precizata mai sus.

Pentru ultimele luni ale anului 2015, noiembrie si decembrie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, va aloca la inceputul trimestrului IV, din fondul de rezerva aflat la dispozitia Presedintelui CNAS, sumele necesare pentru aceste ultime 2 luni ale anului, asa cum este prevazut de legea bugetului de stat.

Facem si precizarea ca, pe langa sumele pentru serviciile medicale spitalicesti prezentate mai sus, tóate spitalele publice din judet, beneficiaza si de alte fonduri de la CAS Valcea, si anume: pentru servicii medicale in ambulatoriul de specialitate, servicii medicale pentru investigatii paraclinice, pentru servicii medicale de recuperare-reabilitare a sanatatii, etc.

Referitor la situatia nereala prezentata in presa, conform careia „in ciuda nemulţumirii manifestate în momentul discuţiilor cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vâlcea, managerii celor şase spitale publice din judeţ s-au văzut obligaţi să semneze contractul-cadru pe 2015,  altfel ar fi riscat să rămână si fără aceste fonduri”, mentionam ca, tóate unitatile sanitare spitalicesti publice din judet au participat la negocieri, au semnat procésele verbale de negociere si in final contráctele de furnizare de servicii medicale spitalicesti, fara nici o obiectiune, fiind in totalitate de acord cu valorile de contract stabilite conform legii.

In concluzie, incepand cu data de 1 mai 2015, spitalele publice din judetul Valcea beneficiaza de fondurile necesare asigurarii medicamentelor si materialelor sanitare pentru tratarea bolnavilor internati, toate cele 6 spitale publice din judet avand bugete lunare mai mari decat in anul precedent, asa cum reiese foarte clar din datele prezentate.

Pacientii nu trebuie sa vina cu medicamentele de acasa sau sa si le procure din surse proprii pe perioda internarii. Exista clar stipulat in lege, faptul ca, spitalele, sunt obligate sa suporte din suma contractata pentru furnizarea de servicii medicale spitalicesti pentru asiguratii internati în regim de spitalizare continua si în regim de spitalizare de zi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective.

În situatia în care asiguratii, pe perioada internarii în spital, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din sectia în care acestia sunt internati suporta cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice la care ar fi fost îndreptatiti fara contributie personala, în conditiile H.G. nr. 400/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, spitalele ramburseaza contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguratilor. Rambursarea cheltuielilor reprezinta o obligatie exclusiva a spitalelor si se realizeaza numai din veniturile proprii ale acestora, pe baza unei metodologii proprii aprobata prin decizie a conducatorului institutiei spitalicesti, metodologie ce ar trebui sa fie adusa la cunostinta si pacientilor la internarea acestora în spital.

Facem un apel catre asigurati prin acest comunicat, sa ne sesizeze orice incalcare a drepturilor lor in sensul celor precizate mai sus. Incepand cu data de 01 mai 2015, CAS Valcea va demara controale ce vor fi urmate de sanctiuni conform legii, in cazul in care spitalele din judet nu vor asigura tratament gratuit bolnavilor internati.

 

PREŞEDINTE-DIRECTOR GENERAL, Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea

ALIN VOICULET

 

One Response to CAS Vâlcea: Spitalele publice din Vâlcea beneficiaza de fondurile necesare asigurarii medicamentelor si materialelor sanitare pentru tratarea bolnavilor internati

  1. tudose mihaela

    Draga CAS Valcea , socrul meu este internat la sectia neurologie a spitalului nr.1, de 5 zile si i se da biletel cu medicamente sa-si cumpere (si nu numai lui, toti pacientii din salon sunt supusi acestui regim) constat si sjung la concluzia ca fondurile alocate de dumneavoastra probabil nu sunt suficiente.
    V-as dori sa nu ajungeti in postura noastra de amarati , la mana unor institutii care-si bat joc de noi.

    Va multumesc ,
    Cum spuneam mai devreme va doresc multa sanatate

     

Leave a Response