|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Primarul din Lăpuşata, Nicolae Joiţa, a semnat un angajament cu Securitatea, sub numele conspirativ de „Georgescu Ion” 

Joita Nicolae-Lapusata1

• Pentru acoperirea informativă a navetiştilor din comuna natală, primarul din Lăpuşata, Nicolae Joiţa, a semnat un angajament cu Securitatea, sub numele conspirativ de „Georgescu Ion”

 

În cursul anului trecut, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a efectuat din oficiu mai multe verificări ale dosarului lui Nicolae Joiţa, primar al comunei Lăpuşata, în temeiul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008. Totul s-a făcut în baza notei de constatare nr. DI/I/2042 din data de 8 august 2013, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. În urma verificărilor CNSAS, s-a descoperit că Nicolae Joiţa este titular al dosarului fond reţea nr. R 374756 (cotă CNSAS). Domnia sa, operator chimist la Combinatul Chimic Govora, a fost încadrat pentru acoperirea informativă a navetiştilor din comuna natală, precum şi pentru semnalarea unor aspecte de natură economică de la locul de muncă. În acest sens, la data de 11 august 1988 a semnat un angajament, preluând numele conspirativ „Georgescu Ion”.

Direcţia de Specialitate a CNSAS a identificat următoarele informaţii transmise Securităţii de către Nicolae Joiţa: „Sursa vă informează că în urmă cu o săptămână în cadrul CIPA Rm Vâlcea, secţia Electrozi III fost dată la 0 de către un cetăţean (muncitor) necunoscut atunci, care nu se cunoaşte din ce motiv a spart un buton de avarie. În urma cercetărilor efectuate de către organele în drept, din câte a auzit sursa, care nu a fost de serviciu în timpul căderii la 0, acesta fiind un muncitor de la secţia mecanică din cadrul combinatului. De asemenea, mai informez că tot din auzite acesta ar fi spart butonul respectiv din joacă sau greşeală. Instalaţia a fost oprită circa 1/2 oră, însă sursa nu cunoaşte valoarea pagubelor materiale. Sursa va continua să afle amănunte şi să ne informeze de urmare”. Potrivit art. 2 lit. b din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, calitatea de colaborator al Securităţii nu poate fi reţinută decât în privinţa persoanelor care au furnizat informaţii „prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”. Documentele citate în cuprinsul prezentei adeverinţe nu fac referire la activităţi sau atitudini „potrivnice regimului totalitar comunist”. De asemenea, din conţinutul documentelor citate, nu rezultă că persona verificată ar fi vizat „îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. În cazul de faţă se constată neîndeplinirea condiţiilor necesare, prevăzute de art. 2 lit. b din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2008, pentru reţinerea calităţii de colaborator al Securităţii. Astfel, persoanei verificate nu i se poate reţine calitatea de colaborator al Securităţii, astfel cum este definită aceasta de prevederea legală anterior amintită. Totodată, în cuprinsul Notei de Constatare nr. DI/I/2042 din data de 08.08.2013, ca urmare a verificărilor efectuate, nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea persoanei verificate de ofiţer de Securitate, astfel încât nu poate fi reţinută nici calitatea de lucrător al Securităţii potrivit art. 2 lit. a din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2008.

Totuşi, în baza procesului verbal al şedinţei Colegiului CNSAS din data de 6 februarie 2014 s-a stabilit că elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a şi b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, astfel lui Nicolae Joiţa, fiul lui Alexandru şi Ioana, născut la data de 15.10.1956, în Lădeşti, judeţul Vâlcea, nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii. Nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverinţa poate fi consultată la sediul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Decizia CNSAS putea fi contestată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, de către orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la data publicării pe pagina de Internet a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

(Nicu Trandafir)

One Response to Primarul din Lăpuşata, Nicolae Joiţa, a semnat un angajament cu Securitatea, sub numele conspirativ de „Georgescu Ion”

  1. LICHELE, CURVE, TURNATORI ...

    SI TOT EI, ACESTI TURNATORI NEMERNICI, IES IN FRUNTE, CA PADUCHII …

     

Leave a Response