|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Staţiunile balneare sunt văduvite de banii de la buget 

Staţiunile balneare sunt văduvite de banii de la buget

• Criteriile de distribuire a banilor îi face pe unii să râdă, iar pe alţii să plângă

În acest an, primăriile vâlcene vor primi marea majoritate a fondurilor alocate de la buget direct prin Direcţia Finanţelor Publice, şi nu prin repartizare de la Consiliul Judeţean, aşa cum se proceda anii trecuţi. Sumele sunt destinate echilibrării bugetelor locale. În total, prin Direcţia generală a Finanţelor Publice Vâlcea vor fi alocate nu mai puţin de 34,455 de mii de lei, ceea ce reprezintă circa 80 la sută din buget, restul de 20 la sută rămânând la Consiliul Judeţean, pentru a putea fi folosiţi la nevoie. Prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu a spus că banii pot fi folosiţi pentru finanţarea sau cofinanţarea proiectelor de infrastructură locală. „Din păcate, în timp ce unele primării destul e mici s-au ales cu bani grămadă, altele vor trebui să tragă tare pentru a ajunge la aceleaşi sume, din bugetele locale. Banii vor fi alocaţi în două tranşe.
Fârtăţeştiul – pe primul loc la fonduri pentru infrastructură

În cazul sumelor alocate pentru infrastructură, pe primul loc se situează comuna Fârtăţeşti, cu 893 de mii de lei. Primarul localităţii, Nicolae Voicescu spune că va folosi banii în primul rând pentru reabilitarea şcolilor. „Suma este aproximativ aceeaşi ca şi anul trecut. Pentru noi este bine pentru că terminăm cu statul pe la uşi şi nu se mai alocă bani pe simpatii. Urmează să stabilim în Consiliul Local cum vom folosi fondurile, dar noi vrem să ne orientăm în primul rând pe modernizarea şcolilor. Avem în comună nouă şcoli şi grădiniţe, toate vechi, şi vrem să creăm condiţii bune pentru elevi, să le dotăm cu centrale termice şi mobilier. Restul banilor vor fi probabil folosiţi pentru infrastructură, care lasă de dorit. Aceste propuneri vor fi făcute Consiliului Local”. – spune primarul comunei Fârtăţeşti. La Mateeşti vor merge anul acesta pentru dezvoltarea comunei 825 de mii de lei. Locul trei este ocupat, la aproape de 100 de mii de lei diferenţă faţă de prima poziţie, de Valea Mare. Zonele rurale din judeţ vor fi finanţate cu peste 67.624 de mii de lei.

Olăneştiul, Voineasa şi Govora – văduvite de fonduri

Staţiunile balneare vâlcene se află printre ultimele la capitolul finanţări de la buget. Comuna Malaia va primi astfel 11 mii de lei, Voineasa  – 16 mii, Berbeştiul 25 de mii, Ocnele Mari – 35 de mii, Alunu  – 37 de mii, Băile Olăneşti – 39 de mii şi Băile Govora  – 85 de mii. Staţiunile vâlcene, care ar fi trebuit să cunoască în perioada următoare o dezvoltare serioasă, dar şi zonele montane sunt văduvite astfel de fonduri. Staţiunea Ocnele Mari este defavorizată din toate punctele de vedere. În total, cele şapte localităţi primesc fiecare mai puţin de o sută de mii de lei fiecare. Primarii localităţilor defavorizate nu se mai gândesc, majoritatea la investiţii, ci doar la salarii. „Nu ne gândim să facem investiţii sau alte lucruri pentru comună. În primul rând trebuie să ne gândim să asigurăm fondul de salarii. Este o sumă foarte mică, anul trecut am avut 9 miliarde. Noi am fost defavorizaţi deoarece a fost luat în calcul intravilanul, pe baza datelor de la OCAOTA, care în privinţa staţiunii Voineasa nu au mai fost actualizate din 1990. Atunci aveam 200 de hectare în intravilan, iar acum avem 560. Noi avem aici aproximativ 50-60% din populaţie cu viză de flotant, dar nu s-a gândi nimeni că trebuie să asigurăm serviciile şi pentru aceşti oameni. Nu se pune problema să facem lucrări, ci doar să nu murim. Nici din taxele locale nu putem strânge prea mult, că nu mai suntem acum 1000 de ani, când boierul trimitea zapciul să mai adune ceva bani. A fost o chestiune negândită aşa cum ar fi trebuit” – a declarat primarul staţiunii Voineasa, Gheorghe Dobrin.

Oraşele primesc, de asemenea fonduri cu linguriţa. În comparaţie cu Ocnele Mari, care este zona cea mai defavorizată din acest punct de vedere Râmnicul primeşte 480 de mii de lei, jumătate din cât a avut anul trecut alocat pentru infrastructură.

Leave a Response