|duminică, noiembrie 24, 2024
  • Follow Us!

S-a căsătorit la 95 de ani cu o ÔÇ£jună” de 86 de ani 

S-a căsătorit la 95 de ani cu o "jună” de 86 de ani

Mireasa nu a acceptat să pupe mirele, de ruşinea jurnaliştilor

În Râmnicu Vâlcea a avut loc una dintre cele mai năstruşnice căsătorii, care a adunat la sediul Stării Civile pe lângă protaginişti şi zeci de ziarişti. Proaspeţii însurăţei au fost un “tinerel” de 95 de ani şi jumătatea sa, de 86 de ani. După căsătorie cei doi vor face luna de miere în Spania. Mireasa nu a vrut să-l pupe pe soţ, de ruşine, întrucât de faţă era foarte multă lume.

Dumitru Mihai, zis Ioniţă, este un personaj foarte pitoresc pentru comunitatea de rromi din Râmnicu Vâlcea. Născut în urmă cu 95 de ani, în localitatea Măciuca-Vâlcea, lui moş Ioniţă i-a fost aranjată căsătoria de părinţii lui. Aleasa inimii lui, Margareta, s-a născut în Galicea Mare-Dolj, şi s-au logodit din fata avea vreo 15 ani. Şi unul şi celălalt, proveneau din familii numeroase, el mai avea cinci fraţi, fiind mezinul, iar ea încă patru. Toţi fraţii lui moş Ioniţă au trecut în lumea celor drepţi. Ieri, la ora prânzului, doi bătrânei, mergând agale unul lângă celălat, au intrat sfioşi pe poarta Casei de căsătorii din Râmnicu Vâlcea. Supuşi tirurilor aparatelor de fotografiat şi a camerelor videa ale numeroşilor ziarişti, proaspătul însurăţel îşi motivează gestul: “Am venit să mă cunun legal pentru a pleca în Rai împăcat, aşa cum am fost o viaţă de om lângă soţia mea Margareta”.

De emoţie, inima miresei face poc-poc

Căldărari la orgine, Margareta şi Dumitru Mihai fac parte din categoria rromilor căldărari. Au umblat încă de mici cu cortul, colindând ţara de la un capăt la altul. “Erau vremuri grele, iar eu şi soţia mea am fost deportaţi la Bug. Am avut şapte copii, dat unul, deşi era viu şi sănătos, l-am abandonat pe zăpadă, acolo la Bug şi am fugit să ne salvăm. Dumnezeu ne va ierta şi de aceea am vrut să intrăm în rândul lumii. Înainte de 1960 ne-am mutat la Râmnicu Vâlcea unde locuim într-o vilă foarte frumoasă. Câţi nepoţi avem? Să fie vreo 35”, spune nea Ioniţă.  Viitoarea miresică este mai rezervată la vorbă şi până la venirea primarului încep durerile de inimă, aşa că unul dintre nepoţi o ia şi o aşează pe un scaun în sala de aşteptare: “Nu mai am inimă, simt cum îmi face poc-poc de emoţie”. Referentul NIcolae Goran o tachinează: “Nu te grăbi ca fata mare la măritat, că n-a venit domn primar”. Între timp, viitorul soţ, foarte jovial răspunbde tuturor întrebărilor ziariştilor: “Am mai ciufulit-o într-o viaţă de om, pentru că la tinereţe, nu ştia să ţină de cazan. Acum chiar a acceptat mai greu să vină aici, dar până la urmă am convins-o. Am fost o familie unită ce am putea fi invidiaţi de multă lume”.

Primarul Râmnicului le-a urat bătrâneţi liniştite

În faţa primarului Mircia Gutău, când mireasa a fost întrebată dacăp îl ia de bărbat pe cel cu care a trăit alături o viaţă de om, femeia nu prea a auzit şi din mulţime s-au auzit voci: “Zi da mamaie, că alminteri rămâi nemăritată”. După ce au fost felicitaţi de edilul Râmnicului, moş Ioniţă a vrut să vrut să o pupe pe aleasa inimii lui. Margareta simte “pericolul” şi se fereşte, îndepărtându-l cu mâinile. “Mie mi-e ruşine, e atâta lume şi nu e frumos la vârsta mea”. După ce au semnat şi primarul le-a urat “bătrâneţi liniştite”, soţii Mihai au trecut pe sub ghirlanda de flori de la ieşire şi au mers acasă înconjuraţi de rude şi apropiaţi: “Am pregătit o masă pe cinste cu sarmale şi toate cele trebuincioase. Ne strângem rudele şi punem de-o petrecere în toată regula. Luna de miere o vor petrece proapeţii însurăţei la un nepot, în Spania”, spune Lucica Cristache, fiica dar şi naşa celor doi miri. Valul de căsătorii din rândul etniei rromilor se datorează şi celor 200 de euro pe care cei care nu şi-au legalizat niciodată relaţia, îi primesc de la GUvern, numai ieri la Râmnicu Vâlcea oficindu-se alte 15 căsătorii în rândul etnicilor rromi.

Dorel ŢÎRCOMNICU

Leave a Response