|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Moare handbalul de performanţă 

Scandal la Colegiul Energetic – Pentru că „aşa vor muşchii“ directorului Florescu

Moare handbalul de performanţă

De şase ani, Colegiul Energetic şi-a mai făcut un nume. Un nume în handbalul românesc. Acest vis frumos a început în toamna anului 1999. Atunci, conducerea liceului înfiinţa prima clasă de handbal. În prezent, acest vis este aproape de a fi distrus de neputinţa sau nevoinţa directorului Ion Florescu. Acesta a hotărât să desfiinţeze clasa a noua de handbal. Prin mâinile antrenorilor de la Energetic au trecut multe handbaliste de Liga Naţională, unele jucând şi în străinătate (Andrei Anca – Franţa).  Clasele de handbal vor mai exista la Energetic doar încă trei ani. Adică, până când actualele sportive vor termina liceul.
 
Lupta declaraţiilor
     Părerile cu privire la desfiinţarea secţiei de handbal de la Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea sunt împărţite. Profesorul  antrenor Ionel Gheorghe a dat “vestea cea proastă” pentru handbalul vâlcean. Gheorghe dă vina pe directorul liceului, Ion Florescu. Acesta din urmă declară că nu are nici o vină. Numărul mic de elevi din cadrul acestor clase duce la desfiinţarea lor. Părinţii elevelor sportive sunt de partea antrenorului. Inspectorul sportiv Constantin Tită spune că este dureroasă desfiinţarea claselor de handbal de la Energetic.
     Ionel Gheorghe, profesor de sport al Colegiului Energetic din Râmnicu Vâlcea: “Vreau să spun că am fost anunţat de domnul director Ion Florescu că de la anul nu se va mai înfiinţa nici o clasă de-a noua de handbal”. Clasele de handbal de la Energetic au dat multe sportive şi au cucerit la fel de multe titluri pe plan naţional. Ionel Gheorghe: “Mi s-a spus că motivul este lipsa banilor. Înaintea acestui motiv mi s-a spus că este o hotărâre guvernamentală. Dar nu a vrut să-mi arate hârtia respectivă. Am vorbit cu inspectorul Alin Predescu, de la minister, şi acesta m-a asigurat că nu există nici o hotărâre în acest sens. Apoi, mi-a dat motivul material. Că nu mai poate să ţină clasele din lipsa banilor. Dar cred că aşa vrea el. Că bani se găsesc. A mai încercat de două ori să desfiinţeze clasele. În 1999 aveam clase şi de a cincea şi de a şasea. Acum, acestea nu mai există. Dacă se va trece la desfiinţarea respectivei clase, înseamnă bătaie de joc faţă de munca acestor copii şi de sacrificiul şi munca părinţilor. Nu este vorba de mine sau de colegi, este vorba numai de aceşti copii”, spunea Gheorghe. Acelaşi Ionel Gheorghe spunea că “Bani se mai găsesc. Primăria ne-a promis un ajutor de 400 de milioane. 200 ştiu că au şi venit. Ne mai ajută CS Oltchim. Şi chiar omul de afaceri Doru Florescu. Pe lângă faptul că părinţii plătesc o cotizaţie. Bani cred că sunt”.
     Directorul Ion Florescu: “Clasele se vor desfiinţa pentru că nu mai sunt elevi. Nu pot continua să am clase de 16-17 elevi. Din 2007, şcolile vor primi bani în funcţie de numărul de elevi din clase. Dacă am clase descompletate înseamnă bani mai puţini, ceea ce duce şi la salarii mai mici pentru profesori. Şi, oricum, Gheorghe poate spune ce vrea. Eu am dus în spate aceste clase. Eu am adus bani, nu el. Vreau să spun că nu numai clasa de handbal de a noua se va desfiinţa. De la anul, Colegiul Energetic va avea cu două clase de a noua mai puţin. Iar hotărârea nu este doar a mea. Este a Consiliului de Administraţie. Că este semnătura mea pe cererea depusă la inspectorat este una. Dar consiliul a luat hotărârea. Un alt motiv care duce la desfiinţarea claselor de a noua este şi faptul că an de an scade numărul absolvenţilor de clasa a opta. Iar eu cred că numele pe care îl are liceul pe care îl conduc nu a fost făcut de handbal. Energetic avea deja un nume. Şi chiar numele liceului spune că avem profil energetic şi nu sportiv”. Inspectorul sportiv Constantin Tită spunea: “Este dureros să vezi cum dispare un nume. Anul trecut, Liceul Energetic a reuşit să fie numit primul liceu pe ţară cu grupe de sport. Asta datorită rezultatelor. Prin aceste clase au trecut nume ale handbalului vâlcean şi românesc. A devenit o pepinieră importantă. Ion Florescu a mai avut două încercări de a desfiinţa secţia de handbal a liceului. |n 2000 şi 2004. Atunci am reuşit să-l întoarcem din drum. Sper să reuşim şi acum”, completa “generalul”.
 
Banii, banii, banii!
     Nici părinţii nu văd în desfiinţarea respectivelor clase un lucru bun. “Fetele noastre nu sunt doar sportive. Învaţă şi bine. Noi am vrut să facă sport. Nu ştiţi câte probleme am avut cu aceşti copii. Accidentări, cheltuieli, sacrificii. Dar nu am renunţat. Fiecare plătim câte o cotizaţie de 100.000 de lei pe lună. Cotizaţie care a venit în urma unei propuneri din partea directorului şcoli. Eu sunt de acord să crească această cotizaţie. Dar cum este posibil? Nu sunt bani, dar există performanţă. Sperăm să se găsească o soluţie. Am ales acest liceu pentru că este bun şi avea această clasă”, declara unul dintre părinţi.
 
Cum a ajuns handbalul la Energetic
    Secţia de handbal a luat fiinţă la Colegiul Energetic în anul 1999. Aceasta avea şi are o sală de sport competitivă, sală de forţă, un teren în aer liber şi un cabinet medical. În 2000, la un an de la înfiinţare, au început să apară şi rezultatele. În acel an, echipa liceului a câştigat în Ungaria Tureneul “Gyor”. Turneu puternic. În 2001 şi 2002, echipele de junioare ale liceului s-au calificat la turneele campionatului naţional. Şi au câştigat faza finală a campionatelor şcolare. |n 2003, au obţinut rezultatele: locul întâi la Turenul “Gyor” şi vicecampioane la juniori II şi III. |n anul următor s-a câştigat locul întâi şi la junioare I. |n 2005, secţia de handbal a Liceului Energetic a reuşit să câştige campionatul şcolar. Iar în campionatul naţional să obţină locul doi la junioare I, locul trei la junioare II şi accederea la turneul final cu junioarele III. Iar în acest an, toate cele trei echipe au şanse de a ajunge la turneul final. De la “Energetic” au plecat nume ca Brădeanu, Cartaş, Avram, Cazacu, Băbeanu, Ivănescu, Iacob. Iar Manea, Meiroşu, Dospin au fost eleve ale acestui liceu. Lista mai poate continua. De menţionat este că handbalista Carmen Cartaş a ajuns la Cetate Deva, în Liga Naţională, fără să treacă pe la HC Oltchim. Iar acum este în top 10 marcatoare din acest sezon.
 
   Performanţe inutile
Echipa actuală de junioare (eleve în clasa a opta) a obţinut calificarea la turneul semifinal naţional – Iulia TONCEANU, ANA BOŞNEAGU, Mihaela RĂDUCU, Maria STOICHICEANU, Loredana ZĂVOIANU, Denisa ŞOAVĂ, Ionela GRIGOROIU, Anca AVRAM, Alexandra ANTONIE, Cristina CONSTANTINESCU, Maria MIREANU, IOANA POPA, Mihaela PĂTRU – dar este în prag de autodesfiinţare. Antrenorul Ionel Gheorghe ne-a spus că părinţii fetelor sunt disperaţi: "Se tem că această clasă dispare şi nu mai lasă fetele la meciuri şi antrenamente pentru a acorda timp învăţăturii şi a fi siguri de admitere în vară. Fetele sunt oricum bine pregătite şi pe planul de învăţământ. Au medii bune şi, eu deşi le omor la antrenamente, le-am spus de mici că trebuie să înveţe şi mai bine decât ceilalţi elevi pentru a demonstra că un om de valoare poate face şi sport, dar şi carte. Sunt mândru de ele şi sunt sigur că, dacă vor continua să se antreneze, multe vor juca peste câţiva ani la echipele din prima Ligă.".
     Vom susţine continuarea handbalului la Energetic alături de majoritatea jurnaliştilor din Vâlcea. Îl rugăm pe domnul Florescu să ne comunice concret de ce anume are nevoie şi cum putem să-l sprijinim. Din surse sigure ştim că preşedintele Gavrilescu a încercat să detensioneze situaţia aducându-i aminte profesorului director de sprijinul financiar primit de la Clubul Oltchim. Florescu a fost tranşant, declarându-i oficialului că banii nu au fost ai acestuia, deci nu trebuie să-l intereseze destinaţia lor. Oare, pe cine trebuie să intereseze destinaţia banilor? Se autosesizează cineva în România?
Traian GUMINSKI

Leave a Response