Ce oameni trimite Guvernul în teritoriu?
Ce oameni trimite Guvernul în teritoriu?
Am asistat săptămâna trecută la o demonstraţie de slabă pregătire a unui reprezentant al Guvernului României, sosit la Vâlcea pentru a se întâlni cu colegii liberali şi în treacăt, pentru a-şi face treaba pentru care este plătit. Dana Vargas, consilier al premierului pe probleme etnice, a venit în judeţul nostru aşa cum a plecat. Pentru a bifa în agenda dumneaei o vizită de lucru, doamna consilier Vargas s-a deplasat într-o comunitate de rromi din Racoviţa. Acolo s-a pozat cu câteva pirande, după care a conchis că în Vâlcea rromii sunt marginalizaţi.
Întrebată de jurnaliştii vâlceni câteva lucruri elementare despre situaţia rromilor, doamna consilier nu a făcut decât, în cea mai mare parte a timpului, să ridice din umeri. Domnia sa ştia una şi bună: raportul înaintat premierului va fi unul dur la adresa autorităţilor locale. A fost de ajuns doar o vizită într-o comunitate de rromi pentru ca Guvernul României să fie bine informat despre situaţia în care se află aceştia. Evident, raportul doamnei consilier nu va cuprinde şi celălalt scop al vizitei la Vâlcea, şi anume întâlnirea cu activul liberal.
Caracterul superficial al vizitei doamnei Vargas în judeţul Vâlcea este demonstrat şi de absenţa unor discuţii oficiale cu cei care ar fi putut oferi nişte răspunsuri. De exemplu, doamnei consilier nici nu i-a trecut prin cap să solicite o întâlnire cu prefectul judeţului sau cu preşedintele Consiliului Judeţean. Poate că asemenea contacte ar fi ajutat-o să-şi fundamenteze altfel concluziile vizitei.
De remarcat şi faptul că fostul subprefect de Vâlcea, în prezent ministru secretar de stat, Victor Giosan, cel care a însoţit-o pe doamna consilier în această vizită, s-a rezumat la a da câteva declaraţii sforăitoare în cadrul unei conferinţe de presă, după principiul „multe vorbe, nimic concret”. În locul domniei sale, mai ales că reprezintă judeţul Vâlcea în Guvernul României, aş fi încercat să-i explic colegei de călătorie că un raport înaintat primului ministru trebuie conceput cu o fundamentare serioasă, nu aşa, după ureche. Însă, dacă stau bine şi mă gândesc, e lesne de înţeles atitudinea domnului Giosan. Ataşamentul său pentru comunitatea din care provine este depăşit de cel faţă de instituţia în care lucrează.
Un lucru este cert: am asistat la încă o vizită din lungul şir al celor în urma cărora nu rămâne nimic. Am fost şi noi curioşi să aflăm cre vor fi efectele concrete ale acestei deplasări. Nu am primit nici un răspuns, ci doar referiri în dulcea limbă de lemn despre proiecte europene pe care deocamdată nu are cine să le pună în practică. Mai mult decât atât, am reuşit chiar să o supărăm pe doamna consilier, care ne-a transmis că nu îi este teamă de un scandal în presa vâlceană pe tema vizitei sale, pentru că nu ar avea cum să o afecteze. Un asemenea tip de abordare nu este deloc de natură a duce la ceva constructiv. Lipsa argumentelor duce deseori la o iritare a celor plătiţi din bani publici pentru a munci aşa cum trebuie. Sincer, în cazul doamnei Vargas, nu prea pricep de ce-şi primeşte salariul de la guvern. Dacă în toate vizitele se comportă aşa, bieţii rromi mai au de aşteptat până când cineva le va reprezenta în mod profesionist interesele. Dincolo de vorbe, aceşti oameni au nevoie de o mână de ajutor. Au nevoie de mai mult respect din partea comunităţii, au nevoie de hrană, au nevoie de case. Copiii rromi trebuie să meargă la şcoală iar acest lucru nu se poate realiza decât prin programe bine realizate. Iar pentru ca toate aceste lucruri să devină realitate, guvernul trebuie să fie mai atent la oamenii pe care-i plăteşte.
• Octavian HER├×A