|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Primarul comunei Orlești, Constantin Cârstina: Le-am oferit locuitorilor condiții de trai la nivel european 

Constantin Carstina

Domnule primar, ar fi interesant să ne spuneți cum ați găsit comuna cu douăzeci de ani în urmă și după aceea să punem accent pe ultimul mandat, însă este interesant să vedem cum a evoluat?

În anul 1996 localitatea Orlești se prezenta ca și celelalte localități din România. Fără infrastructură, fără utilități, cu mentalitățile vechi ale oamenilor. Am început să creionez un plan care la început nu știu dacă a fost bine gândit, însă, pe parcursul anilor l-am redus sau l-am amplificat. În primul rând am început cu curtea primăriei și cu aceste construcții care au o vechime de 100 de ani. În partea stângă pe unde ați intrat era Școala Generală a Orleștiului, care avea acoperișul rupt și tavanele picate, și această construcție a primăriei care avea zidurile crăpate.

Am zis că este normal decât să o igienizez și să o retușez puțin pentru că ași dori să o păstrez în forma initială, să-i schimb acoperișul și să rămână exact ca un sediu de instituție pliat pe urbanismul localității. Nu am dorit să o modernizez cu sticlă. Îmi aduc aminte că în primii ani a fost o perioadă foarte grea, când banii se dădeau pe criterii politice, eram nevoiți să ne mutăm de la un partid la altul. Fiind puțin mai rebel nu am găsit înțelegere, de multe ori mă mințeau. Atunci am hotărât să rezolv singur  lucrurile. A fost foarte greu. Am avut o perioadă grea, de opt luni de zile, cu salariații primăriei pentru că nu am putut să le asigur salariile.

În ce perioadă se întâmpla acest lucru?

Era  în anul 1998-1999. Atunci chiar se dădeau banii exclusiv pe simpatii. Eu nu cunoșteam cum se puneau problemele. Dacă erai în partidul respectiv care era la putere, și cum în Vâlcea era mai mult partea Social Democrată. În perioada 1996-2000, întradevăr erau țărăniștii, însă Consiliul Județean era de altă culoare politică.

Ușor, ușor a trecut timpul, am acumulat experiența necesară și am început cu aceste proiecte, din bugetul local și s-a ajuns la ceea ce vedeți și dumneavoastră astăzi. La ora actuală, localitatea Orlești, consider că, din punct de vedere al infrastructurii, de la irigații până la gaz metan nu ne lipsește nimic. Canalizarea și apa sunt făcute de aproximativ 10 ani, în proporție de 80%. Mai am probleme  în satele din dreapta Oltului, Aurești și Scaioși, unde am introdus decât gazul metan. Avem o școală modernă, un Cămin Cultural extraordinar în care cetățenii își desfășoară diferite evenimente, serbări școlare. Avem și un teren de fotbal și o echipă de fotbal. Avem aproape tot ce ţine de normal la ora actuală.

Drumurile sunt asfaltate?

Drumurile în Orlești, cu excepția a 3 km de ulițe unde nu s-a putut interveni. Am făcut un proiect frumos pe străzi, cu borduri. Nu am reușit să mă înțeleg cu cetățenii pentru că mentalitățile sunt greu de schimbat. Aș fi dorit ca 1-2 m de la gardul cetățeanului până în rigolă să fie un pom sau iarbă verde, însă sunt și foarte multe vite în localitate și îi înțeleg și pe ei că trebuie să le ducă la pășunat sau să le aducă. Orleștiul s-a schimbat enorm din punct de vedere al condițiilor de trai, din punct de vedere al utilităților.

Ce ar mai trebui făcut? 

Am adus două societăți comerciale din Râmnicu Vâlcea care asigură și un buget local echilibrat.

Ce firme sunt?

Este firma Antares care și-a mutat sediul de la Râmnicu Vâlcea la Orlești, avem firma Bica, care își desfășoară activitatea în Vâlcea și este pe teritoriul Orleștiului, adică plătește toate impozitele la Orlești, Firma Compet care are o secție de vin alcool, care este la început, nu știu dacă se va revigora. Eu zic că cel care a venit la mine a găsit un partener ideal de a investi în localitate pentru că i-am pus aproape totul la dispoziție. Un exemplu este domnul Becșenescu. Dânsul a mutat toată fabrica de îmbuteliat și de mașini la Orlești. Și de aici sunt destui bani care vin la bugetul local, iar eu i-am oferit tot ce era legal și normal. I-am pus la dispoziție un teren concesionat. Are  50 m la drumul national. Avem norocul că suntem situați între Râmnicu Vâlcea și Drăgășani, transportul este din 15 în 15 minute și astfel s-a rezolvat și problema navetei.

Dar, totuși, după 20  de ani aveți și o viziune despre viitor. Ce ar mai trebui făcut în următorii 20 de ani?

Eu urăsc faptul că lumea se axează pe turism în zona de câmpie, în zona de sud a județului. Nu poți să faci turism niciodată aici pentru că nu se poate. Îmi doresc valorificarea produselor autohtone. Spre exemplu, la noi este zonă pomicolă și viticolă. Mi-aș dori să valorific strugurii însă nu am găsit potențiali investitori.

Ca un proiect viitor ar fi să îmbunătățesc căile de acces care vin de la Olt până la vârful viilor în zona viticolă. Este mai greu în perioada când plouă pentru că drumurile devin inacesibile din cauza noroiului.

Cele cinci proiecte despre care spuneați?

Vreau să continui proiectul de irigații pe care l-am început. Sunt două localități unde se poate implenta aici în zonă, în localitatea Prundeni și în localitatea Orlești. Vreau să-l extind în Lunca Oltului. Am început pe măsura 125, am făcut 7 km de centură ocolitoare pentru tractoare și carele cetățenilor. Aș dori să extind și al doilea proiect tot pe această măsură pe drumuri agricole. Am un proiect de After Schol, în sensul modern, încercăm să mai retragem copiii din fața calculatoarelor, prin activități sportive și educative, să învețe să mânuiască uneltele agricole cei mai mari.

Împreună cu localitatea Scundu am făcut un cămin de bătrâni în sistem Sapard, exact cum spun ei, adică 10 locuri. Aș dori o componentă socială pentru că sunt familii de oameni în vârstă și care sunt singuri. Nu ai nici puterea și partea legală ca să îi ajuți așa cum ar trebui, adică un segment de asistență socială cu tot ce trebuie și asistență medicală. Cam acestea ar fi cele cinci priorități pe care vi le-am amintit.

Domnule primar, vă mulțumim frumos!

Material realizat de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) și Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale)  în cadrul proiectuluiPrimarii judeţului Vâlcea – 2016

Leave a Response