Senatorul Dan Niţu: „Viitoarea autostradă Sibiu-Pitești poate fi șansa întregii regiuni Oltenia de a se dezvolta!”
Senatorul Dan Nitususține că traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești este necesar și trebuie să avantajeze atât municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea,dar și întrega regiune Oltenia. Prezent la dezbaterea care a avut loc luni, 23 noiembrie, la Consiliul Județean Vâlcea cu reprezentanții proiectantului și ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, parlamentarul vâlcean a solicitat din partea acestora un răspuns cu privire la planurile pe care CNADNR le are și în ceea ce privește legătura autostrăzii cu celelalte județe din Oltenia.
Senatorul Nițu a declarat că susține varianta care se apropie cel mai mult de Râmnicu Vâlcea, variantă susținută și de toți ceilalți participanți la dezbaterea de luni.
„Vorbim de o autostradă de care să beneficieze toată lumea, nu doar o parte a României. Aceasta trebuie să dea o șansă de dezvoltare economică durabilă întregii regiuni Oltenia care, în perspectiva alegerii variantei pe care au susținut-o cei de la CNADNR, ar lăsa această regiune să se zbată în continuare în sărăcie. Este important să gândim pe termen lung. Un traseu care să treacă cât mai aproape de Râmnicu Vâlcea va ajuta mult dezvoltarea economică a orașului și a județului nostru, unul sărac și ocolit de investitori, printre alte și datorită infrastructurii rutiere destul de precare. Asigurarea unei legături între autostradă și celelalte orașe importante din Oltenia, prin Râmnicu Vâlcea, ar avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice a întregii regiuni.
Îngrijorările cu privire la construcția sau circulația prin tuneluri nu se justifică, atâta timp cât în lume și în Europa se construiesc și tuneluri subacvatice fără probleme. Mai mult, acestea asigură o mai mare siguranță în trafic, sunt mai ușor și ieftin de întreținut și nici nu limitează prea mult viteza de rulare. Nici argumentul că aceste tuneluri vor determina o crește a duratei lucrărilor nu sunt întemeiate. Reprezentanții CNADNR au precizat că această variantă presupune un termen de execuție cu doi ani mai maredecât varianta pe care, mai mult sau mai puțin direct, o susțin ei. Dacă la ora actuală nu avem autostradă, nu se datorează numeroaselor tuneluri, ci incompetenței celor care s-au aflat la conducerea Ministerului Transporturilor.
Astfel, se pune întrebarea: ce alegem? Varianta care este mai ieftină și ușor de construit, deși aici vorbim de bani europeni, sau alegem acea variantă care este cu adevărat utilă și necesară? Eu aleg varianta care avantajează atât municipiul Râmnicu Vâlcea și celelalte zone ale județului, cât și Oltenia, având convingerea că cei care gestionează rețeaua de drumuri din România vor avea în vedere și conexiunea Olteniei cu Europa vestică”, a precizat senatorul Nițu.
Biroul de presă al senatorului Remus Daniel NIŢU
Va felicit ca sustineti aceasta varianta de autostrada (varianta 4)
Printre argumentele suntinerii acestei variante mentionez:
-realizarea unei legaturi prin autostrada drintre Oltenia si Transilvania (pt Muntenia si transilvania mai exista o varianta de autostrada Brasov – Comarnic.
-prin nodul de la Daesti se va realiza legatura cu Pitesti, Craiova, Tg jiu si inclusiv cu podul Calafat Vidin si DN 7c Brezoi Petrosani
-se scurteaza distanta dintre craiova si sibiu prin rm valcea – ganeasa. (distanta craiova pitesti – 120 km, plus pitesti valcea – 60 km. total 180km craiova pitesti rm valcea. Cea de a doua varianta craiova – rm valcea 120 km. deci se realizeaza o reducere cu 60km. care conteaza si pt podul calafat vidin.
-conduce la dezvoltarea turismului din zona (valcea cele mai multe manastiri din tara, legatura cu transalpina, statiuni calimaneti olanesti baile govora salina ocnele mari,
se pune in valoare frumusetea Vai Oltului – autostrada in toate tarile este si o forma de promovare turism in toate tarine – vezi autostrazi care urmaresc tarmul marii.
– autostrada va avea o altitudine joasa max 300 m altitudine – a se vedea brasov comarnic cu 1000m altitudine la Predeal, una mare dezavantaj.
– posibilitatea venirii in paralel cu calea ferata ( s a renuntat la rm valcea – valcele avand ca varianta de proiect venirea in paralel cu noua autostrada iar legatura cu calea ferata rm valcea sibiu se va face tot la daiesti.
-afectarea la minim a rezervatiei cozia prin constructia de tunele ( vezi protejarea ursilor din zona prin limitarea accesului din cauza trecerii autostrazii) cat si existenta unei cai de acces feroviare si rutiere pe valea oltului
-punerea in valoare a fortei de munca disponibilizare de la Oltchim si uzina de Soda
-punerea in valoare a carierelor de pe raurile adiacente raului olt
-costuri de intretinere mai scazute pe perioada expluatarii (lipsa mat antiderapant in tuneluri si riscuri mai mici de avalanse si caderi de pietre, teren instabil datorita constructiei tunelurilor,
-o sansa pt oltchim soda fauresia si chiar dezvoltarea unui parc industrial in zona daesti
costurile de executie sunt mai ridicate dar avem finantare europeana iar beneficiile economice sunt multe mai mari ( a se vedea sustinere pt trecerea autostrazi prin Timisoara (un ocol) dar care a condus la o dezvoltare importanta a zonei (locuri de munca foarte multe si bine platite.
Tocmai asta tb sa faca in final o autostrada prin inlesnirea accesului sa dezvolte economic zone . O astfel de zona este si Ramnicu Valcea. Ca si Timisoara avem o sansa> Acolo s a putut!