|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Proiectele primarului Velcu Istocescu Tudor din Stroești: alimentare cu apă, locuri de joacă, reabilitări de drumuri și cămine culturale 

Velcu-1 Stroesti

Domnule primar, ideea ar fi să faceţi o sinteză, cea mai sintetică, să zicem aşa, din câte puteţi dumneavoastră, şi puteţi în mod cert, cu privire la realizările din ultimul mandat, până acum, sigur, noi suntem în toamna anului 2015, mai sunt câteva luni până la terminarea mandatului, şi, de asemenea o privire în viitor, în legătură cu comuna dumneavoastră.

Fiind vorba despre mandatul 2012-2016, în localitatea Stroeşti au intrat în derulare următoarele proiecte:

– Extinderea de alimentare cu apă în satul Obroceşti. Având în vedere că localitatea avea o gospodărie de apă de 600 tone din care se alimentau trei sate: Stroeşti, Cireşu şi Pojogi, am promovat acest proiect de extindere alimentare cu apă în satul Obroceşti fără o altă sursă de apă fiind din gospodăria de apă existentă la centrul comunei care are 600 tone. Pentru că, vorbim totuşi de apă, anul acesta avem în derulare extindere de alimentare cu apă în satul Dianu. Este cel de-al cincilea sat din comuna Stroesti şi, în situaţia aceasta, în localitate se închide alimentarea cu apă. Eu zic, că, într-o lună de zile o dăm în folosinţă. Sursa este aceeaşi pentru că în anul 2004, când am conceput sistemul de alimentare cu apă al comunei, am dimensionat gospodăria de apă în aşa fel încât să rezolvăm pe parcurs alimentarea cu apă şi în toate cele cinci sate.

-Am demarat de câteva ori pentru executarea sistemului de canalizare, dar nefiind fondurile necesare nu am reuşit să facem acest sistem. P-e viitor rămâne în atenţia noastră acest lucru, însă va fi foarte greu de suportat sistemul de canalizare în localitatea Stroeşti pentru că, după cum ştiţi, el funcţionează gravitaţional. Ori, în localitatea noastră trebuie să punem aproximativ 19 staţii de repompare. Aceste staţii consumă energie electrică iar aceste consumuri se vor regăsi în preţul apei şi nu ştiu dacă locuitorii vor avea posibilitatea să achite nişte sume mult mai mari pentru alimentare cu apă şi canalizare. Dar, nu este un impediment, noi nu vom pierde speranţa, vom promova acest sistem şi până la urmă trebuie făcut pentru că şi la nivel naţional există nişte reglementări care până în 2018 sau 2020 trebuie să aibă toate localităţile şi sistem de canalizare.

Comuna Stroeşti, cred că este şi fruntaşă în alunecări de teren. Am avut discuţii cu concetăţenii mei despre faptul că în alte localităţi cum ar fi Slătioara şi Buneşti există mai mult asfalt decât în localitatea Stroeşti. Explicaţia este următoarea: şi noi ne-am zbătut pentru nişte proiecte, dar fiind pe un drum judeţean, o parte din banii judeţului, care puteau să vină şi la nivelul localităţii, au trebuit folosiţi pentru drumul judeţean care arăta foarte prost, iar alunecările de teren ne-au rupt definitiv pentru că a fost nevoie să folosim bani din bugetul local, de la  Consiliul Judeţean. În loc să putem să putem să asfaltăm şi noi câteva străzi a trebuit să folosim banii aici.

– Avem în derulare, pe situaţii de urgenţă, un drum, reabilitare şi amenajare uliţă- Mitu Săraru, care este în execuţie şi sper ca într-o lună de zile să fie gata. De asemenea avem o alunecare de teren pe DC 132 Stroeşti-Dianu la km 3+100. Într-o lună de zile este gata şi această alunecare. Din anul 2008 până în prezent pe acest drum, aceasta este a patra alunecare de teren, unde s-au îngropat o grămadă de bani.

Pe ordonanţa 28 avem asfaltarea unui număr de trei uliţe în comuna Stroeşti. Am făcut procedura de licitaţie şi aşteptăm să primim fondurile necesare, pentru că am depus documentaţia la Bucureşti,să putem să ne apucăm de lucrări.

De un real folos ne-a fost grupul de acţiune locală de la Horezu. S-a stabilit strategia, suntem opt localităţi şi oraşul Horezu. Eu zic că aceste grupuri de acţiune locală trebuie să funcţioneze. Şi alte localităţi ar trebui să înfiinţeze aceste grupuri de acţiune locală pentru că sumele nu sunt atât de mari, dar sunt lucrări mărunte pe care nu le poţi pune pe un program mare. De exemplu, noi am avut o primă cerere de finaţare în valoare de 75000 euro şi nu am rămas la un singur obiectiv, am încercat să drămuim banii. Am făcut două lucruri: reabilitare Cămin Cultural în Stroiești și amenajare teren de sport în Stroiești. La Căminul Cultural am schimbat acoperișul, am făcut niște alei pietonale, l-am dotat cu încă 150 scaune, cu stație de amplificare, microfoane și tot ce era necesar. La terenul de sport am pus covor sintetic pe o suprafață de 800 mp. O altă cerere a fost procurarea unui buldoexcavator  care ne este foarte necesar, l-am procurat, am primit și banii. Pentru ambele proiecte am avut un împrumut la BCR, împrumut pe care l-am și achitat. O a treia cerere de finanțare este de 100000 de euro pentru reabilitarea Căminului Cultural de la Dianu și amenajarea a două locuri de joacă. Unul în satul Stroiești și altul în satul Cireșu. Vom face recepția acestor lucrări pentru a putea duce cererea de finanțare la Craiova.

Ne-am mai ocupat de reabilitarea drumurilor comunale, așa cum am putut, nu cu asfaltare ci cu macadam, cu balast. De asemenea, am mai amenajat terenul de fotbal cu vestiare moderne. Echipa, anul trecut a fost pe locul ,,1 din coadă’’ iar acum este la mijlocul clasamentului. Am impus celor care se ocupă de fotbal să folosească jucători doar din localitate. Sunt copiii din localitate care sunt la liceu și încet-încet se formează. Dovadă că suntem la jumătatea clasamentului și eu zic că este foarte bine.

Vă mulțumim foarte mult! A fost o sinteză foarte limpede și vă dorim succes în continuare!

Material realizat de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) și Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) în cadrul proiectului Primarii judeţului Vâlcea – 2016

One Response to Proiectele primarului Velcu Istocescu Tudor din Stroești: alimentare cu apă, locuri de joacă, reabilitări de drumuri și cămine culturale

  1. dumitrascu florin

    oare cat de adevarat e acest articol de ce nu va
    zis domnul primar al comunei ca in aceasta comuna se afla persone care se roga de dansul sa faca un drum de legatura intre comuna dianu si obrocesti pe care dansi l-au declarat pietruit pe toata suprafata de 2800 de metri si nici pana in ziua de azi nu sau ocupt de el pot sa va atasez documente doveditoare si puteti verifica la fata locului cat de reala este
    aceasta afirmatie

     

Leave a Response