Ion Bâzâc, primarul orașului Băbeni: Am realizat 120 la sută din ceea ce le-am promis oamenilor!
Domnule primar al orașului Băbeni, Ion Bâzâc, vă rugăm să faceți o sinteză spontană a realizărilor pe care le-ați avut în acest mandat, comparați-le cu ceea ce ați promis oamenilor și, de asemenea, faceți o proiecție cu privire la ceea ce vreți să faceți pe viitor.
Da, este foarte mult de discutat pe această temă. Cu toate că această localitate este promovată ca și oraș din data de 10 iunie 2002, suntem în 2015 și, ar fi trebuit foarte multe lucruri realizate la nivelul comunității pentru că, așa cum spuneam, este oraș și are o comunitate formată din aproximativ 10000 de oameni. Principalele probleme erau cele legate de introducerea apei potabile, canalizarea, stația de epurare. Până acum trei ani de zile, la Băbeni, nu se discuta despre aceste lucruri decât într-un procent foarte mic, adică 10% era pentru canalizare și 20% era pentru apă potabilă. La ora actuală, putem spune că avem stația de epurare foarte modernă, poate cea mai modernă din județul nostru. Pe toate străzile se lucrează la introducerea apei potabile, a canalizării. Sunt două firme care au câștigat licitația. Această lucrare este realizată cu fonduri europene, fonduri accesate de către Apavil, dar și cu ajutorul Primăriei și a Consiliului Județean. Una dintre firme, până la sfârșitul acestei luni, își încheie activitatea la nivelul orașului, iar cealaltă firmă, până la sfârșitul lunii martie 2016. Putem spune că spre jumătatea anului viitor, localitatea noastră va beneficia 100% de apă, canal și stație de epurare. Stația de epurare este executată pentru o capacitate de 40000 de locuitori. Probabil că, într-un viitor apropiat vor fi conectate la această stație de epurare: orașul Băile Govora, Mihăești și Frâncești.
În momentul în care am preluat conducerea primăriei am făcut o inventariere a tuturor problemelor din acest oraș și am găsit foarte multe în domeniul învățământului, sănătății, câinii comunitari. La Băbeni nu a existat o instituție ISU. Am creat o grupă de pompieri, am achiziționat o autoutilitară care să deservească în momentul în care se întâmplă incendii, am construit o remiză, am angajat pompieri, am înființat Poliție locală. Orașul Băbeni avea nevoie de Poliție, de Evidența Populației, de APIA.
Zona Băbeni este formată din trei localități: Băbeni, Frâncești și Șirineasa însumând o populație de 20000 oameni. Ținând cont de acest lucru, am reabilitat, cu toate condițiile și normele care se cer la ora actuală, Dispensarul Orășenesc unde funcționează cinci cabinete de medici, private, un cabinet de stomatologie. Am reabilitat și dotat cu toate condițiile moderne, toate școlile din orașul nostru. Avem un număr de șapte școli și un liceu cu două corpuri unde sunt în jur de 850 copii iar diferența până la 1200 sunt în celelalte școli. Toate școlile au fost reabilitate termic, s-au schimbat acoperișurile, instalațiile electrice, au fost dotate cu centrale noi, puțin una care nu are gaz natural. Astfel am rezolvat cu școlile și cu sănătatea. În orașul Băbeni, în proporție de 90% este introdus gazul natural atât la gospodării cât și la instituțiie orașului, iar în viitor vom încerca să ne extindem în zonele unde nu există gaz natural. Acum lucrăm la dotarea unui cabinet care va fi funcționabil non-stop pentru a putea acorda ajutor de urgență.
Orașul nostru nu avea o stemă a localității. După trei ani de muncă am reușit să rezolvăm și acest lucru. Avem două linii de cale ferată, una CFR Națională și una uzinală pe care se aduce piatră de calcar de la Costești către Uzinele de Sodă, cu bariere cum erau acum 30-40 de ani. La aceste bariere se stă foarte mult. Am încercat prin tot felul de adrese către cei care le patronează, să putem schimba cu bariere automate, eliminând acest timp, pentru că orașul Băbebi este o localitate foarte tranzitată. Nescurtând acești timpi se fac cozi foarte mari la bariere. Am reușit să creem acel drum alăturat, un fel de drum ocolitor, care poate fi folosit de către cetățenii nostri cât și de cei care tranzitează localitatea, în sensul de a nu mai sta la barieră. Este un drum asfaltat, iluminat. Am realizat ieșirea din Băbeni spre Drăgășani și spre Râmnicu Vâlcea cât și intrarea dinspre Drăgășani în Băbeni și dinspre Râmnicu Vâlcea în Băbeni pe DN 64, astfel încât cei care circulă pe ruta Drăgășani Râmnicu Vâlcea sau invers să nu mai stea pe un drum național și să dea prioritate celor care intră în Băbeni. Am făcut totul în așa fel încât am eliminat timpii morți din circulație.
La două școli am construit teren sintetic pentru copii, la Liceul George Țărnea unde funcționează 800 de copii și la Școala Valea Mare 1 aproximativ 400 de copii. La Liceul George Țărnea am reușit să dotăm cinci clase cu table moderne. În momentul în care am venit eu ca primar, la acest liceu, gradul de promovare era undeva la 2%. Acest lucru nu făcea cinste localității și liceului. De pe băncile acestui liceu au ieșit foarte mulți oameni care s-au realizat atât în țară cât și peste hotare. Am hotărât împreună cu directorul liceului să facem o nouă reorganizare, și, astfel am ajuns ca anul acesta să avem o promovare de 53%. Am creat pentru copiii de la liceu cu rezultate foarte bune la olimpiade, la diverse concursuri naționale și internaționale, un fel de burse, un fel de premii pentru a-i putea atrage să-i facem să învețe. Până la urmă, pentru societatea românească, educația este cel mai bun lucru.
În localitate, de când sunt eu primar, de două ori am avut probleme cu inundațiile, în special în zona de jos unde apa a distrus 30 de gospodării până la acoperiș. A trebuit să gândim să facem un sistem de canalizare, o dalare cimentată a șanțurilor, cu podețe, cu ieșire către Olt pentru că numai așa poți să dirijezi apa și ea să se scurgă foarte repede, să nu vină înapoi către localitate. În această idee avem promovate lucrări de dalare șanțuri cu podețe, avem câțiva km buni. Când intri într-un oraș, primul lucru este să te uiți la trotuare, la pomi, să vezi spații verzi, parcuri. În acest sens am construit 4 km de trotuare, avem două parcuri, unul care este în fața Primăriei și Parcul Mare unde ținem și festivitățile de ziua localității la care participă peste 10000 de oameni. Aceste festivități sunt de natură pastorală. Băbeniul este o localitate unde s-a practicat creșterea oilor, iar noi promovăm această tradiție. Avem o asociere cu toate localitățile din țară care s-au ocupat de creșterea oilor. Se fac foarte multe schimburi de idei de proiecte. Avem un ansamblu folcloric pe care am ținut foarte mult să-l promovăm, participă la festivaluri naționale și internaționale de unde se întorc și cu premii. Mă mândrește acest lucru. Astfel, se face o promovare a acestei localități.
Într-un interval de timp foarte scurt am reușit să promovăm o bază sportivă, cu bani proprii, din Consiliul Local, la Valea Mare. Această bază sportivă are tribune, vestiare moderne, am creat o echipă de fotbal. În acest fel am găsit tinerilor o preocupare. Am mai promovat și două grupe de handbal, de juniori, care sunt antrenați de antrenori de la Râmnicu Vâlcea.
Făcând o comparație cu ceea ce le-ați promis oamenilor, pe scurt, ați realizat, cât la sută?
Cred că 120%, dar, cu toate acestea, vreau să vă spun că este ca și cum aș fi venit prima dată la primărie. Am curățat în spatele primăriei, pentru că atunci când am venit aici erau gunoaiele până la nivelul geamului. Am asfaltat, am făcut parcare, la liceu am făcut spații verzi, am realizat șase locuri de joacă în toată localitatea. Am fost foarte bucuros când am văzut bunici cu copii și am văzut pe fețele lor că sunt foarte bucuroși. Pentru mine acest lucru este foarte important. De asemenea, am dotat școlile cu sisteme video și de alarmare.
Am promovat un proiect pe Ordonanța 28 pentru 7 km de asfalt. 13 străzi vor fi asfaltate. Luna trecută am reușit să asfaltăm două iar celelalte vor fi finalizate până la sfârșitul mandatului. A fost o întârziere din cauza faptului că am introdus apa și canalul. Am preferat să facem o mică întârziere pentru a nu fi nevoiți să spargem după aceea.
Pentru mandatul viitor care ar fi primele trei lucruri concrete cu care vă veți prezenta în fața electoratului?
Pentru mandatul viitor doresc să pun la punct zona blocurilor unde am schimbat iluminatul public, am făcut parcări, iar până la finele mandatului să remediem și să îmbunătățim condițiile din spațiile verzi, am făcut locuri de joacă, am reușit să ținem sub control câinii comunitari.
O altă problemă pe care am rezolvat-o a fost construirea unui padoc pentru câinii comunitari cu o capacitate de 100 de capete, pentru care a trebuit să achiziționăm o mașină căreia să-i dăm o destinație specială, cu medici și asistenți veterinari. Doresc să creez un fel de bulevard, dacă se poate, din DN 64 până la hotar cu comuna Frâncești, drumul spre cele două mănăstiri, Mănăstirea Surpatele și Mănăstirea dintr-un Lemn. Mai îmi doresc ca acele bariere de la calea ferată să devină bariere automate. Mă gândesc pentru un drum ocolitor de la Gara Băbeni spre Frâncești, avem un drum pe care înainte circula o mocăniță, făcea aprovizionarea între Unitatea Militară, depozitul de la Frâncești și gară. În urma multor transformări, a fost dezafectat. Dacă l-am moderniza ar devei un drum ocolitor al Băbeniului.
În viitor, mă preocupă dalarea șanțurilor, străzilor și în final asfaltarea străzilor care vor mai rămâne în urma acestui proiect. Mă interesează foarte tare să schimb iluminatul public la nivel de oraș, pe lămpi cu leduri. La ora actuală avem în jur de 1200 de lămpi cu un consum de 30-40 mii lei/ lună. Dacă înlocuim lămpile actuale cu lămpile cu leduri, consumul de energie se va reduce la jumătate. Datorită sălii de sport, care a fost construită de mine, aduc un buget anual de un miliard de lei aproximativ, la bugetul Consiliului Local. Terenul de sport aduce și el un profit de aproximativ 50 mii lei. Când am preluat eu conducerea primăriei am găsit gradul de colectare al taxelor și impozitelor de 12%, adică pentru o localitate de nivelul acesta este foarte puțin. La acest moment am ajuns să avem un grad de colectare de 63%. Nu este nici acum mult, ar trebui să avem un procent de peste 80%. Ținând cont că în zona noastră sunt foarte multe familii sărace, zona de la Valea Mare, unde sunt sunt majoritatea familii sărace.
În zona noastră există și un izvor de apă care este foarte bună și vin foarte mulți să ia apă de acolo. Am realizat și o parcare acolo. Luna aceasta se va mai face o parcare pentru a crea fluiditate circulației. Am dat în folosință un centru de zi pentru copii ai străzii, și, mai sper ca până anul viitor, de Paște, să dăm drumul la cea mai modernă Casă de Cultură.
Vă mulțumim domnule primar și vă dorim succes în activitate!
Material realizat de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) și Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) în cadrul proiectului Primarii judeţului Vâlcea – 2016
ai realizat pe dracu’! in babeni, la ora 17 e cireada de vaci in mijlocul stazii (strazii – e impropriu spus, nu se poate numi strada ulita aceea pietruita si plina de gropi). Va laudati fara niciun argument, veniti sa ne spuneti ce studii de fezabilitate ati mai facut (sau furat, dupa cum bine se stie!)…in rest…gropi, vaci, mizerie…despre investitii nu va intreb (probabil nu stiti nici macar ce inseamna cuvantul! – exista DEX pentru asta)
Buna treaba dom’ primar , aveti un oras pus la punct ,am speranta ca intr-o buna zi nu o sa imi mai rup masina tranzitandu-l(nu ca as face-o din placere) , ca nu voi mai fi nevoit sa scot atifonul natural ,minunata balega de la vacile care tranziteaza nestingherite centrul acestui minunat oras !!! Va multumesc ca sunteti un primar minunat ,ma bucur din suflet ca nu locuiesc in localitatea dumneavoastra si va rog din suflet lasati propaganda si apucativa de treaba ca e rusine !!! Rusineeee !!!
Dar strada parcului care e la 100 de metri de primarie si centrul orasului cand va avea canalizare si asfalt???din vara cand am venit acasa ma chinui cu vechia conducta care a fost anulata si la care sunt inca legate 4-5 familii strangandu-se mizeria la mine deoarece sunt cel mai jos dintre toti….degeaba e canal peste tot daca in centru orasului nu exista canal si asfalt(doar impozitul este de centru conditii pauza)
au umlat inpozite.140%anu trecut am platit.100lei,si acum am de plata 268lei.nam vazut asa ceva an viata mea.