La Mateeşti s-a ajuns la bătaie
La Mateeşti s-a ajuns la bătaie
Conflictul dintre primar şi Consiliul Local, mediat de Guvern
În comuna Mateeşti, conflictul dintre primarul din localitate şi membri Consiliului Local s-a agravat în ultima perioadă. Primarul este acuzat acum de contabilă şi de încă un subordonat că ar fi sărit să-i bată. Conflictul este mediat acum de prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu.
Raporturi periodice cu privire la conflicte
Prefectul Anuţa Handolescu spune că din ceastă săptămână va primi raporturi periodice cu privire la noile „aventuri” din primărie. „Au ajuns a bătaie, primarul a sărit să bată subordonaţii, subordonaţii se bat cu primarul…. Eu le-am spus că ce se întâmplă la nivel naţional nu este nimic faţă de ce este la Mateeşti. Primarul i-a închis în sediul Primăriei, acum au sărit sâla bătaie pentru că contabila nu a vrut să deconteze o factură pentru un chef, de vreo 90 de milioane, contabila se plânge că a bătut-o… Am fost acolo cu domnul subprefect Renga şi primarul ne-a spus că îşi dă demisia. Am stabilit cu poliţiştii de acolo să îmi trimită note informativ pentru ce se întâmplă acolo, cum se bat, când se mai bat, în sfârşit, să vedem cu rezolvăm situaţia” – spune prefectul Handolescu.
Reclamaţii reciproce
Între primarul Nicolae Stănişor şi consilieri au fost formulate în ultimele luni mai multe reclamaţi reciproce, care privesc diferite aspecte. Scandalurile din localitate s-au materializat în mai multe dosare penale, care au fost instrumentate însă în cea mai mare parte de poliţiştii de la Horezu. Reclamaţiile au început să curgă încă din 2005, pentru diferite fapte penale, cum ar fi abuz în serviciu, falsuri, abuz în serviciu şi multe altele. Tensiunile pornesc de fapt din raţiuni politice, în Primăria Mateeşti fiind în prezent două „tabere”, una care ţine cu actualul primar, iar cea de-a doua de partea fostului edil. „Din 2005 şi până în prezent am avut în lucru în jur de 13 dosare penale, cu diferite fapte, unele de abuz în serviciu, altele pentru fals, uz de fals, abuz contra intereselor persoanelor, purtare abuzivă şi altele. În şase dosare s-a dat neînceperea urmăririi penale, cinci sunt încă în lucru, iar în două cazuri s-au aplicat sancţiuni administrative, conform articolului 18, indice 1. În anul 2004 am mai avut în lucru două dosare cu sancţiuni administrative.” – a precizat subcomisarul Constantin Buşi, şeful Poliţiei Horezu. În unele cazuri, poliţiştii au stabilit că reclamaţiile erau întemeiate, iar în altele nu.
Reclamat pentru că i-ar fi sechestrat pe consilieri
Un dosar care nu s-a confirmat în cele din urmă este cel în care primarul a fost reclamat de consilieri că i-ar fi sechestrat în sediul Primăriei. Reclamaţia pentru sechestrare de persoane şi lipsire de libertate a fost depusă de 5-6 consilieri locali adepţi ai fostului primar, Ion Marin, printre care şi Cornel Năpruiu. Aceştia au reclamat faptul că primarul i-ar fi încuiat în sala de şedinţe a Primăriei. „În acest caz am propus neînceperea urmăririi penale, deoarece ferestrele erau deschise, iar printre consilieri erau şi unii mai tineri, care ar fi putut să iasă foarte bine pe fereastră. Primarul s spus că a încuiat uşa din obişnuinţă, neştiind că ei erau acolo, şi este foarte posibil să fie aşa. Nu aşa înţelegem noi privarea de libertate. Ei ar fi avut şi chei de rezervă, dar nici unul nu le avea atunci” – a spus comisarul Niculina Beleţ, de la Poliţia Horezu. Primarul spune la rândul său că nici nu ştia de faptul că în acea seară consilierii de strânseseră în sediu primăriei şi că i-a încuiat acolo din greşeală. „Şedinţa de consiliu fusese convocată de mine la grădiniţa din satul Turceşti,. Pentru că pe ordinea de zi erau probleme din respectiva comunitate. Acolo nu se strânseseră toţi consilierii, au boicotat şedinţa, erau doar 5 sau 6 din 13 După ce am aşteptat o perioadă am plecat de acolo. Rămăsesem patru consilieri şi secretara. Eu am ajuns la 20.50 în incinta primăriei, fără să ştiu că o parte dintre ei erau acolo. Nu ştiu cine i-a băgat acolo, erau şase. Eu am stat puţin şi am plecat, am încuiat uşa, apoi am fost sunat cum că i-am sechestrat acolo. Eu nu ştiam de ei, cine i-a băgat acolo trebuia să îi şi scoată. Nu înţeleg cum au intrat. M-au reclamat penal, dar i-am reclamat şi eu la Prefectură şi la Consiliul Judeţean.” – spune primarul. Nicolae Stânişor spune că este victima intereselor politice şi că reclamaţiile sunt făcute pentru a-l şicana.