|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

DREPT LA REPLICĂ/PRECIZĂRI 

Ionita

 

Faţa de articolul publicat în „Ziarul de Vâlcea” din 30 Ianuarie 2016 sub titlul „ Consilierii Liberali iresponsabili au dinamitat bugetul Primăriei Râmnicului „ fac următoarele precizări:

1)Respect        dreptul autorului la opinie, dar deontologic era ca înaintea exprimării propriilor sale comentarii, acesta trebuia să prezinte argumentaţia fiecărei parţi( nu numai pe cea a lui I.G. Matei) iar punctele mele de vedere şi ale colegilor mei trebuiau prezentate aşa cum au fost ele exprimate;

2)”Proiectele  inutile si investiţiile irealizabile” ( aşa cum le caracterizează autorul) propuse de subsemnatul nu sunt în realitate decât o parte din portofoliul de proiecte, la care s-a angajat actualul viceprimar cu atribuţii de primar , Ion Gigi Matei, prin Strategia de dezvoltare a municipiului pe perioada 2014-2020, document adoptat în vara anului 2015 şi pentru care s-au cheltuit aproape 400 de milioane de lei vechi. Observaţiile mele exprimate în şedinţa de Consiliu Local , au vizat tocmai faptul că niciunul dintre proiectele cu termene de demarare în anii 2015-2016 cuprinse în Strategia de Dezvoltare a municipiului Rm-Vâlcea sau cele cuprinse în programul „Râmnicu Vâlcea Casa Noastră”, nu este cuprins în bugetul local spre finanţare în 2016 şi am exemplificat cu: Dezvoltarea zonei metropolitanei proiectul „Vâlcea Culturală”; Transport urban ecologic sau amenajarea dealului Capela (alei de promenadă, puncte de belvedere, etc). Este limpede că deşi proiectele sunt necesare, după ce a cheltuit aproape 400 de milioane vechi pe această strategie , actualul primar interimar Ion Gigi Matei nu mai dă doi bani pe ea”, nici măcar la cererea consilierilor şi a cetăţenilor.

În schimbul proiectelor asumate anul trecut şi abandonate anul acesta, prin actualul proiect de buget local primarul interimar propune realizarea altor „măreţe strategii” la preturi exorbitante şi am exemplificat cu strategia de eficientă energetică( poziţia 130-anexa 6)- cost iniţial, un miliard doua sute de mii lei vechi( redus la intervenţia mea la 800 de milioane, dar încă prea scump) şi Planul de mobilitate urbană( poziţia 164 anexa 6)- evaluat la aproape 2 miliarde de lei vechil!!. Dacă, am cheltuit 400 de milioane vechi pe strategia de dezvoltare a municipiului şi primarul interimar nu dă doi bani pe ea de ce să cheltuim de 4 – 5 ori mai mult pe strategii subsecvente sau complementare? Nu am negat importanta şi necesitatea unor astfel de strategii, dimpotrivă , chiar am participat activ la dezbaterea si actualizarea unora , dar nu la astfel de costuri exorbitante. Acestea sunt doar câteva exemple de lunga lista a activităţilor si achiziţiilor cu cheltuieli supradimensionate, propuse de I, G. Matei , corectate si amendate de către consilierii liberali si independenţi.

 

Unde identifică autorul articolului respectiv, „iresponsabilitatea” celor care resping un astfel de buget ”umflat” la cheltuieli dar „sărac”, prin neincluderea proiectelor din strategia de dezvoltare a municipiului?

 

Oare, nu cunoştea Ion Gigi Matei când a introdus în strategia de dezvoltare a municipiului, proiectul amenajării Dealului Capela, cu perioada de realizare 2015-2017,care-i situaţia juridică a terenurilor? Ce a intervenit nou de astă vară până acum şi de ce nu spune public? Ce l-a determinat să nu clarifice situaţia juridică a terenului şi să abandoneze proiectul propus chiar de el?

O situaţie similară o avem şi în privinţa proiectului „Vâlcea Culturală” , neindus la finanţare nici în acest an. După ce am pierdut organizarea festivalului „Cântecele Oltului” şi am întrerupt din 2012. Festivalul de Muzica Populară – Maria Ciobanu, practic la ora actuală, municipiul Rm. Vâlcea nu se identifică cu nici un eveniment cultural-artistic, de amploare naţională. Ţinând cont că doamna Maria Ciobanu, este CETAŢEAN DE ONOARE al municipiului nostru şi că în luna martie găzduim unul dintre concertele retragerii dânsei din activitatea interpretativă, am propus reluarea în 2016 a „Festivalului de muzică populară- Maria Ciobanu”, ca parte a proiectului „Vâlcea Culturală”. Un astfel de festival trebuie asumat de către primăria municipiului( altminteri o vor face alţii ) şi finanţat de la început de an prin poziţie individualizată în bugetul local.

 

Vă mulţumesc!

 

Consilier Local

Gheorghe Ioniţă

 

Leave a Response