Dupa cum stiti deja, timbrul de mediu se calculeaza pe baza emisiilor poluante de CO2. Insa guvernantii au omis sa spuna si cum se poate determina norma de poluare a unei masini si valoarea emisiilor poluante. Astazi va vom prezenta care este calea legala si eficienta pentru a stabili valoarea exacta a acestor parametri esentiali pentru calcularea timbrului de mediu.

De la bun inceput trebuie sa ne reamintim ca timbrul de mediu trebuie platit la inmatricularea/ transcrierea dreptului de proprietate, indiferent daca masina este noua sau veche. Exceptie de la regula o fac masinile pentru care s-a platit deja o taxa auto, mai exact cele inmatriculate in Romania dupa anul 2007.

Mai trebuie sa tinem cont de faptul ca pentru masinile care indeplinesc normele de poluare Euro 2, Euro 1 sau non-Euro, contravaloarea timbrului de mediu nu este calculata pe baza emisiilor poluante. Din aceste considerente discutia cu privire la procedura de stabilire a emisiilor poluante se rezuma strict la masinile Euro 3, Euro 4 si Euro 5, care au fost sau urmeaza a fi inmatriculate in Romania.

Acum apare o alta discutie si anume una cu privire la birocratia din sistemul romanesc. Pana in iulie 2008, Registrul Auto Roman (RAR) a “uitat” sa treaca in Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) emisiile poluante, ce-i drept, atunci acestea nu erau luate in calcul ladeterminarea taxei auto. Astfel doar masinile inmatriculate dupa iulie 2008 au inscrise emisiile de CO2 in CIV

Emisii_2

Tocmai din acest considerent se constata ca, in ultima perioada ,vanzatorii de masini second hand care posteaza anunturi pe Autovit.ro “omit” sau declara valori mai mici ale emisiilor de CO2 si chiar “incurca” norma de poluare a autoturismului, asta pentru ca valoarea timbrului de mediu (afisata automat pe Autovit.ro in functie de parametri introdusi de catre vanzator) sa fie mai mica.

Este important de stiut ca numai RAR-ul poate determina valoarea reala a emisiilor de CO2 si incadrarea motorizarii respective intr-o norma de poluare. Prin urmare, atunci cand potentialul client se intalneste cu vanzatorul trebuie sa ii solicite acestuia actul eliberat de catre RAR in care sa fie mentionata clar valoarea CO2 si norma de poluare pe care o indeplineste acea masina.

Emisii_3

Pasii stabilirii normei de poluare si valoarea emisiilor de CO2:

  1. solicitantul descarca si completeaza cererea tip;
  2. se ataseaza copie dupa cartea de identitate a vehiculului sau documentul de inmatriculare din tara de provenienta a vehiculului, eventual Certificatul de conformitate, in cazul in care este detinut de catre proprietar;
  3. dupa completarea cererii, toate documentele se expediaza pe adresa de mail dpct@rarom.ro sau pe fax la numarul 021-318.17.75;
  4. cererea va primi numar de inregistrare.

Documentele pot fi transmise si prin posta sau pot fi depuse personal la oricare dintre reprezentantele RAR. Mai trebuie stiut capentru a completa cererea de consultanta nu este nevoie sa mergeti personal la RAR, ci puteti trimite datele oricarei persoane care doriti sa va reprezinte, indiferent de localitatea de domiciliu.

De abia dupa ce vanzatorul va poate prezenta acest act eliberat de catre RAR prin care se atesta nivelul real al emisiilor poluante ,puteti trece la pasul urmator, si anume ladeterminarea contravalorii timbrului de mediu. Dar despre acest subiect vom discuta pe larg in zilele urmatoare…

Mai stiti si alte metode orientative prin care se poate determina valoarea emisiilor de CO2?