|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Primarul Nicolae Voicescu are cu ce se mândri: zeci de proiecte realizate la Fârtățești! 

nicolae-voicescu-fartatesti

 

Domnule primar Nicolae Voicescu, vă rugăm să ne vorbiți despre proiectele pe care le-ați derulat în mandatul 2012-2016 și ce aveți de gând să realizați în mandatul următor.

În primul rând doresc să vă spun că localitatea Fârtățești are în componență 20 de sate. Până în anul 1968, în această zonă erau trei comune: comuna Dozești, comuna Giulești și comuna Dejoi. Acestea s-au unit în anul 1968 și au format comuna Fârtățești cu cele 20 de sate în componență. Am reușit și le-am menținut în această formulă. Pot să spun că în acest mandat s-au făcut foarte multe proiecte sau unele s-au continuat.

Proiecte foarte importante care s-au realizat în comuna Fârtățești au fost: alimentarea cu apă și canalizare pentru  15 sate din zona de Sud, în 2015 am reușit să introducem alimentarea cu apă și canalizare pentru celelalte 5 sate din zona de Nord, mai precis în satele Becșani, Nisipi, Gârnicet de Jos și Șotani. Este o lucrare vastă, cu cofinanțare de 25% prin fondul de mediu. Lucrarea este finalizată și urmează ca zilele următoare să facem recepția finală.

Mai avem două lucrări importante pe Ordonața 28 și anume asfaltarea și modernizarea în satele comunale  pe o lungime de 16,169km și a doua lucrare este asfaltarea a 8,15km. Este o lucrare începută în anul 2014.  În această lucrare sunt foarte multe sate prinse, și anume: Cuci, Seciu, Valea Ursului, Fârtățești, Giuleștii de Sus, Afânata, Dejoi, Gârnicet, Rusănești, Șotani. Pentru o parte din ele am asfaltat primul strat urmând ca spre finele acestui an să realizăm în totalitate aceste lucrări.

Prin Compania Națională de Investiții avem în derulare o lucrare de modernizare și dotare a Căminului Cultural din satul Șotani. Este un proiect foarte vast și pe care l-am depus în urmă cu foarte mulți ani. Termenul de finalizare este 01.05.2016. La ora actuală stăm foarte bine cu lucrările.

În comuna Fârtățești există 4 cămine culturale. Cel de lângă primărie este reabilitat și dotat cu bani din bugetul local, mai este cel din comuna Șotani reabilitat prin Compania Națională de Investiții, în satul Giulești reabilitat pe banii comunității, însă nu în totalitate. Avem un proiect pe fonduri europene pe care urmează să-l depunem acum. Mai avem un cămin în satul Dozești pentru care am depus documentașia la Compania Națională de Investiții. În acest moment este în faza de licitație.

Un alt proiect este cel pentru Biserica Mihail și Gavril din satul Giuleții de Sus. În momentul de față se lucrează la picturile interioare și la lucrările exterioare de finisaj și apoi vopsirea clădirii.

Primăria a finanțat această lucrare?

Această bisercă a luat foc acum vreo opt ani de zile. Primăria s-a implicat imediat, ne-au mai ajutat și oamenii satelor Maricești și Giuleștii de Sus și câțiva investitori.

O altă lucrare, referitor la biserici pentru că noi avem 17 biserici în comuna Fârtățești, este în satul Dejoi. Este o biserică nouă. La ora actuală se montează tabla pe acoperiș după care urmează să o tencuim pe exterior. Tot în satul Dejoi este o biserică, cea veche, care nu mai prezintă siguranță. Este crăpată, la cupolă sunt probleme foarte mari. Primăria împreună cu localnicii și cu câțiva sponsori am cumpărat materiale pentru a o putea reabilita.

Din punct de vedere al structurii comunei, fiind o comună agricolă și având un relief foarte diversificat, o bucurie pentru cetățenii comunei Fârtățești este aceea că la nivelul județului Vâlcea sunt șase comune pilot aprobate de guvernul României prin care lucrările de cadastru se vor face gratuit începând cu data de 01.05.2016. Comuna Fârtățești face parte din cele șase comune unde cetățenii nu vor plăti lucrările cadastrale, intabulări, taxe de succesiune sau mișcarea terenului agricol.

La nivel de activități culturale, sportive și artistice suntem undeva destul de sus pentru că noi, în fiecare an, pe data de 1 iunie,  avem  un concurs de Ziua Copilului, pe 8 septembrie de ziua comunei , la fel. Spre exemplu, anul trecut, în data de 8 septembrie,  am fost 18 localități  și a avut loc un concurs artistic sportiv, ciclism, se constituie un juriu din cele 18 comune iar la final se decernează diferite premii.

La ora actuală suntem într-o discuție pentru înfrățire cu o localitate din Franța-Corvol-d’Embernard, la 250km de Paris. Anul trecut am fost acolo împreună cu o delegație de la Măciuca. Am reușit să contactez primarul de acolo și administrația locală. Anul acesta le-am făcut o invitație pentru a  face pașii de înfrățire, iar în perioada 29 aprilie-7 mai, o delegație din Franța, în frunte cu primarul și cu consilierii locali de acolo vor veni la Fârtățești pentru a avea schimburi artistice, culturale, urmând ca vizita să o întoarcem și noi în luna septembrie. Vom chema și Prefectura Vâlcea, consilieri județeni, personalități din județul Vâlcea pentru a putea face totul legal din punct de vedere juridic.

Proiecte importante pentru mandatul următor?

La ora actuală avem în licitație un proiect pe AFIR Craiova pentru drumuri agricole: asfaltare pentru 5 drumuri agricole cu o lungime de 1,788m. Sper ca până în data de 7 aprilie să se anunțe câștigătorul, urmând ca să treacă termenul de contestație și să ne putem apuca de asfaltarea acestor drumuri. O lucrare foarte vastă pentru care am bătut palma cu încă cinci localități și anume: Stănești, Măciuca, Zătreni, Tetoiu și Livezi. Am format Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Olteț- Șasa- Cerna care are ca scop principal construirea unui parc fotovoltaic. Locația este în satul Cățetu unde trebuie să fie 6ha de pământ. Lucrarea se va face pe fonduri europene. Avantajul va fi că vom putea produce energie electrică prin panourile fotovoltaice. Instituțiile publice, primăria, poliția, dispensarul uman, școlile, vor avea curentul gratuit, iluminatul public va fi gratuit, iar tot ce există prin studiul de fezabilități și proiectul tehnic, energia care va fi produsă în plus  va intra în sistemul național iar cetățenii celor șase localități vor avea o reducere substanțială la factura de curent electric.

Vă mulțumim și vă dorim succes!voicescu_sofer

Material realizat de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) și Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale)  în cadrul proiectului Primarii județului Vâlcea, 2016

One Response to Primarul Nicolae Voicescu are cu ce se mândri: zeci de proiecte realizate la Fârtățești!

  1. TICLEAN Elena Liliana

    IN DATA DE 17 /02/2018 mam trezit dimineata cu scurgerea de la canalizzare de la wceu ca a intrat in casa locuiesc in Sat Dozesti judetul Valcea primaria a facut canalizarile dea moaca sa versa in casale locuitorilor i dau in Judecata cu bani de la UE au facut lucrari de cacat , restu de bani bagati in buzunare , copii tinuti la scoli a New York cu bani de la UE DE SAT SI COMUNE SIA BATUT JOC

     

Leave a Response