Legea darii in plata a trecut de Parlament. Debitorii cu greutati la plata ratelor vor putea preda bancii cheile casei in 15 zile de la promulgare.Vezi forma finala a darii in plata
Bancherii au avertizat ca e o lege neconstitutionala, cerand modificari pe care initiatorii le considerau ei insisi a fi neconstitutionale.
Principalele 3 puncte de disensiune intre initiatorii legii si contestatarii acesteia:
- 1. Daca sa existe un plafon pana la care legea se va aplica si daca da, care sa fie acela. In final, legea se va aplica doar pentru creditele mai mici de 250.000 de euro. .
- 2.Daca legea sa se aplice retroactiv, inclusiv la cei care au fost deja executati silit sau in curs de executare silita.In final, s-a decis ca darea in plata sa se aplice si celor aflati in executare silita si celor la care executarea silita s-a incheiat.
- 3. Daca legea sa se aplice doar pentru creditele avand ca destinatie locuinte sau pentru orice fel de credite garantate cu ipoteca. In final, legea se va aplica doar in cazul in care creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă
Reamintim ca impotriva formei initiale a legii darii in plata nu au fost doar bancherii ( y compris BNR) ci si Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, agentiile de rating, Consiliul Investitorilor Straini, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (pana si- intr-un registru aproape comic- Asociatia „Salvati Copiii”), in vreme ce parlamentarii, organizatiile de sprijin a consumatorilor si o buna parte dintre cei care imprumutati in valuta (in special in chf) au sprijinit acest demers legislativ.
Mai spunem ca practica mondiala in materie de „datio in solutum” este subtire, dar majoritatea tarilor in care o asemenea lege este in vigoare, cel care ia un imprumut de la banca spune din start daca ia in calcul darea in plata- caz in care dobanda bancii este mai ridicata.
sau
Reamintim ca in 18 decembrie, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea darii in plata, dupa ce legea fusese adoptata in 25 noiembrie de Camera Deputailor, ca for decizional. Proiectul a fost initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, la text lucrand si avocatul Gheorghe Piperea. Alti 139 de deputati si senatori de la toate partidele si-au pus semnatura pe proiect, ca initiatori.
Intr-o postare pe Facebook, seful statului explica atunci de ce forma adoptata de Parlament risca sa creeze noi dificultati celor care au credite imobiliare: „Legea privind darea in plata este bine-venita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei. Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile.”
- Citeste si :” Circ maxim la sedinta comisiilor Economica si Juridica a Senatului pe tema legii darii in plata„