Bombă! Foştii primari din Şirineasa, Sălătrucel şi Alunu au primit interdicţii de la ANI să mai candideze la alegeri
Zilele trecute, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a publicat oficial lista persoanelor care au interdicţia de a mai ocupa o funcţie eligibilă la scrutinul electoral din 5 iunie 2016. Din judeţul Vâlcea, este vorba de trei foşti primari: Dan Cătălin Săraru, fost primar al comunei Şirineasa (incompatibilitate, cu interdicţie în perioada 8 iunie 2015 – 8 iunie 2018); Dumitru Drăghici, fost primar al comunei Sălătrucel (conflict de interese, cu interdicţie în perioada 19 martie 2015 – 19 martie 2018); Vasile Boeangiu, fost primar al comunei Alunu (incompatibilitate, cu interdicţie în perioada 13 noiembrie 2015 – 13 noiembrie 2018). Toţi trei au fost primari liberali, ceea ce înseamnă că PNL Vâlcea trebuie să găsească urgent înlocuitori în cele trei localităţi menţionate. În urmă cu patru ani, ANI a constatat că Dan Cătălin Săraru, primarul din acel moment al comunei Şirineasa şi vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor şi al conflictului de interese în materie administrativă şi penală. Dan Săraru a dat, în numele primăriei, un contract de arendare a unei suprafeţe de teren de 164 de hectare din izlazurile comunale către tatăl său, iar contractul de prestări servicii s-a încheiat de către Primăria Şirineasa cu Asociaţia Judeţeană de Fotbal, unde edilul deţine funcţia de vicepreşedinte. Mai mult, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Dan Săraru a încheiat, emis şi aprobat un număr de 12 dispoziţii de încadrare, 12 contracte individuale de muncă privind angajarea fiului său, Ioan Cătălin Săraru, în cadrul Primăriei comunei Şirineasa şi două contracte de prestări servicii, în valoare de 14.500 de lei, cu Asociaţia judeţeană de Fotbal Vâlcea în perioada în care deţinea calitatea de reprezentant al Asociaţiei Sportive Şirineasa, afiliată Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea, susţine ANI.
În urmă cu exact un an, fostul primar al comunei Sălătrucel, Dumitru Drăghici, a fost eliberat din funcție prin ordin emis de Instituția Prefectului. „Am luat act de decizia rămasă definitivă în urma procesului dintre Agenția Națională de Integritate și primarul Dumitru Drăghici și am emis ordinul de eliberare din funcție a acestuia. Nu am făcut decât să aplic legea în cazul acesta. Vom vedea care sunt următoarele proceduri care urmează, deși am înțeles că primarul ar fi depus o contestație la acest ordin”, a precizat atunci prefectul de Vâlcea. În anul 2013, primarul localității Sălătrucel a fost acuzat de conflict de interese în materie administrativă și penală, dar și abuz în serviciu de către inspectorii ANI. Edilul din Sălătrucel a semnat un contract de arendare, încheiat între Primăria Sălătrucel și Asociația locală a crescătorilor de bovine, ovine, porcine și albine din comună. Drăghici era în acel moment și președintele asociație, el beneficiind de acel contract în baza căruia Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vâlcea a acordat asociației, în perioada 2010-2012, subvenții în valoare totală de peste 1,31 milioane de lei.
Inspectorii ANI au constatat în luna septembrie 2013 că fostul primar din Alunu, Vasile Pîrvu Boeangiu, era în incompatibilitate începând din 4 iunie 2008, întrucât desfăşura activităţi remunerate în cadrul Cabinetului Medical Dr. Boeangiu Vasile-Pîrvu. Potrivit dispoziţiilor articolului 87, alineatul 1, litera k din Legea 161/2003, funcţia de primar este incompatibilă cu orice alte activităţi remunerate. ANI a precizat că cei şapte primari şi viceprimari au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare. Reprezentanţii instituţiei de control au precizat că Boeangiu a depus puncte de vedere la dosar pentru a contesta soluţia dată de inspectori. Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
(Petre Coman)
LA PÂRNAIE CU EI. DE CE FURAȚI MĂI BOILOR, NU VĂ MAI AJUNGE. SĂ VĂ FIE RUȘINE.
Am auzit ca mai multi PNL-isti sau de la alte partide inchipuite fiind condamnati sunt validati sa candideze in judetul Valcea.Hotararile judecatoresti au fost date in asa fel incat isi bat joc de noi. Ori au fost condamnat, ori nu, pe cei care fura o gaina îi baga la beci iar pe cei care fura miliarde îi fac primari. Asta da societate.
Casa poti candida trebuie sa fi eligibil sa detii functia de candidat.cei declarati incompatibili nu pot detine functia de candidat.atat de simplu este dar v-om vedea ce hotaraste B.E.J 😉