Evenimente culturale de tradiție la Horezu
În Săptămâna Luminată, orașul Horezu organizează și găzduiește trei evenimente culturale menite să aducă în sufletul locuitorilor bucuria și voia bună. Evenimentele sunt organizate și se vor desfășura sub patronajul și cu implicarea exclusivă a Primăriei orașului Horezu, acestea făcând parte din Agenda culturală a anului 2016.
Marți, 3 mai, la Căminul cultural “Alexandru Horezeanu” din Romanii de Sus, va avea loc o paradă a costumelor populare, manifestare organizată la inițiativa solistului local Ilie Dură, urmată de un spectacol folcloric de ținută susținut de invitații acestuia. Evenimentul se afla la cea de-a III-a ediție.
Joi, 5 mai, începând cu orele 19.00, într-un cadru ambiental specific sărbătorilor pascale, pictorița horezeancă, Gabriela Dăscălete, organizează la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Horezu, o interesantă expoziție de icoane pe sticlă, reunite sub genericul “Izvorul Tămăduirii – Izvor de Artă și Tradiție”. Pictorița, Gabriela Dăscălete, este la cea de-a patra expoziție de icoane pe sticlă cu tematică religioasă. Expoziția va fi deschisă publicului pe toată perioada sărbătorilor pascale.
Vineri, 6 mai, evenimentele vor continua cu cea de-a XII-a ediție de la reluare a Târgului Popular “Izvorul Tămăduirii” organizat în Lunca Romanilor. În deschiderea programului, preoții parohiilor din Horezu vor oficia o slujbă religioasă de sfințire a apei (aghiasma mică), aceasta fiind împărțită locuitorilor participanți. Bucurându-se de un real succes în edițiile trecute, concursul de prezentare a celor mai frumoase păsări și animale din zonă, va face parte din program și în acest an, gospodarii fiind recompensați cu premii. Cântecul și voia bună îi vor însoții pe participanți pe tot timpul zilei, programul artistic fiind susținut de Dumitru Miuță și invitații săi în cadrul cunoscutei emisiuni TV “La fântâna lui Miuță”. Își mai dau concursul, într-un recital extraordinar, interpreții de muzică populară; Ilie Dură, Teodora Tănăsie și Alina Crăcană, precum și ansamblurile; “Moștenitorii” din comuna Pietrari, “Pomul Vieții” din orașul Balș și “Brădulețul” din orașul Horezu. La târg vor fi prezenți meșteri populari și producători agricoli din zonă, care vor pune la dispoziția celor interesați frumoase obiecte de artă populară, produse alimentare și nealimentare. În sunetul muzicii unui taraf popular, ziua se va încheia cu “Hora mare-n poieniță”, un program de joc și voie bună.