|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Un hacker din Drăgăşani, care a ţepuit 24 de străini, după gratii 

 Un hacker din Drăgăşani, care a ţepuit 24 de străini, după gratii

Fenomenul infracţiunilor pe Internet a luat proporţii greu de bănuit în judeţul Vâlcea. Mai în glumă, mai în serios, procurorul Valentin Preoteasa, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism-Vâlcea, spunea ieri: “Dacă într-o familie din oraşele vâlcene nu există un hacker, în următoarea există cu siguranţă doi”. Unul dintre ei, Vasile Ciobanu, din Drăgăşani, foarte cunoscut în breaslă, a fost arestat joi pentru 29 de zile, pentru fraudă informatică şi înşelăciune, prejudiciul fiind de 101.003 lei.

Născut la data de 11 iunie 1983 în oraşul Drăgăşani, Vasile Ciobanu a ajuns să fie unul dintre cei mai prosperi juni din oraş. Îmbrăcat cu haine de firmă, plin de aere şi mai ales fiind proprietarul unui Audi A6, Ciobanu era de departe, pentru cei care nu-l cunoşteau, un tip prosper, realizat. În spatele acestui imperiu de mucava se ascundea un escroc sadea, care după ce a început să buchisească o iotă de engleză, pe care nu o stăpâneşte prea bine, a învăţat de la cei din breaslă cum să dea ţepe pe Internet. Cei vizaţi erau în primul rând cetăţeni americani dar şi europeni, cărora le vindea, fictiv, de la aparatură electronică, până la cine ştie ce bilete la mari spectacole de răsunet. Procurorul Valentin Preoteasa, de la DIICOT Vâlcea, ne-a spus: “Cetăţenii străini erau înşelaţi cu sume de la câteva sute de dolari, până la 5.000 de dolari. El a recunoscut că a fraudat 24 de persoane, prin faptul că a ridicat de agenţiile Western Union şi Money Grame sume de bani transferaţi de la victime din străinătate. În urma analizelor grafoscopice s-a stabilit că scrisul şi semnătura de pe formularele de plată aparţineau lui Ciobanu”, spune procuroul Preoteasa.

Fraudele pe Internet, un fenomen recunoscut de instanţele din România

Metoda de înşelăciune era una clasică, hackerul intra pe un site de licitaţii, iar dacă una dintre persoanele străine dornice să cumpere un produs nu-l achiziţiona din diverse motive, junele drăgăşenean venea cu o ofertă sub preţul pieţei. El fie cerea şi primea de la cumpărător un avans, fie trimitea un e-mail în numele unei firme de curierat rapid prin care specifica faptul că produsul a fost trimis cumpărătorului, dar dintr-o regretabilă eroare, curieratul a livrat în loc de, să zicem, un telefon mobil, cinci telefoane. Într-o astfel de situaţie făcea şi o ofertă tentantă, spunând că unul dintre mobile este gratis, fapt ce-l determina pe cel interesat să cumpere toate celularele, trimiţând banii înainte ca produsul să-i fie livrat (exitând garaţia firmei de curierat). Vasile Ciobanu a fost un hacker prolific, de la percheziţia făcută în locuinţa sa ridicându-se echipament electronic şi hardware care au confirmat că din anul 2003 şi până în 2006 în jur de 40 de străini au fost ţepuiţi. Plângerile străinilor au început să curgă abia din 2006 încoace, dar doar 24 dintre ei s-au plâns poliţiştilor de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate, care au cercetat cazul. “Fapta prezintă pericol social, are un potenţial crimogen ridicat şi un pericol social major. Ciobanu avea de gând să părăsească ţara şi să se sustragă urmăririi penale.  El nu s-a prezentat la sediul Biroului Teritorial Vâlcea, transmiţând prin diverse surse că este plecat în străinătate”, ne-a spus procurorul Preoteasa. Despre pericolului real pe care-l prezintă hackerii, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, motiva în mandatul de arestare că infracţiunile pe Internet riscă să devină fenomen în rândul categoriilor de tineri.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Leave a Response