|duminică, noiembrie 24, 2024
  • Follow Us!

Marius Ţugulescu îndrăgeşte cântecul păstoresc din Vaideeni 

marius-tugulescu

Marius Ţugulescu este oltean din Vaideeni şi cântă cu mult drag pentru iubitorii de folclor

Marius Ţugulescu vine din Vaideeni, judeţul Vâlcea, de la poalele Munţilor Căpăţânii. Iubeşte şi respectă tradiţiile şi portul popular. Acesta cântă cu mult drag pentru iubitorii de folclor fie olteneşte, fie cântece păstoreşti.

Marius Ţugulescu este oltean din Vaideeni, însă influenţele câtorva familii de ardeleni strămutate în Oltenia în secolul al XVI-lea și-au pus amprenta asupra cântecului popular specific zonei din care Marius cântă.

Olteanul Marius Ţugulescu a participat încă din copilărie la diverse evenimente culturale și a învăţat să preţuiască tradiţia moştenită de la generaţiile de oieri, tradiţie pe care acum o duce mai departe, mai ales prin cântecele sale.

Cântecul popular – moştenire de familie

Primele refrene ale cântecului popular oltenesc le-a auzit chiar de la mama sa. „Dragostea pentru cântecul popular am moştenit-o de la mama. Când eram mic, ea lucra la războiul care era pus în camera noastră, a copiilor. Dimineaţa, la prima oră, venea şi lucra, dar în acelaşi timp și cânta. Ţin minte că melodia pe care o cânta cel mai des era «Bună ziua, maică bună!» a Ninetei Popa“, a spus interpretul de muzică populară.

Odată cu trecerea timpului, Marius şi-a dat seama că are talent la cântat pe care trebuie să-l fructifice, în ciuda faptului că părinţii nu au fost de acord ca el să pornească pe drumul cântecului popular. „Mi-am dat seama că am şi calităţi vocale şi mi-am zis că trebuie să le dezvolt şi am mers la Şcoala Populară de Artă. Cu timpul, am avut şi susţinerea familiei care se bucură de fiecare succes al meu“, a adăugat interpretul.

Marius Ţugulescu a urmat timp de doi ani cursurile Şcolii Populare de Artă din Timişoara la clasa profesoarei Ana Pacatiuş. Viaţa l-a adus pe oltean în Banat pentru a urma Facultatea de Medicină Dentară. După terminarea facultăţii, Marius s-a mutat la Sibiu, unde s-a înscris la cursurile Şcolii Populare de Artă de aici, de această dată la clasa profesoarei Mariana Anghel.

„Abia în liceu am început să cânt“

Copilăria interpretului şi-a pus amprenta asupra cântecului popular pe care acesta îl promovează astăzi. „Toată copilăria mi-am petrecut-o la munte, la stână. Mereu, vara, după ce se termina şcoala, mergeam la serbare, apoi urma sărbătoarea satului, Învârtita Dorului, care avea loc de Sânziene, după care mergeam la stână până în septembrie când începea şcoala“, a adăugat interpretul.

Cel care i-a descoperit talentul lui Marius Ţugulescu a fost profesorul Vartolomei Todeci. Atunci când Marius era în clasa I a început să cânte la fluier. „Eram copil şi nu îmi stătea gândul să învăţ să cânt la fluier. Acum îmi pare rău că nu am studiat mai mult acest instrument. Abia în liceu am început să cânt“, a spus interpretul de muzică populară. De atunci, cântecul popular i-a îndrumat de cele mai multe ori paşii în viaţă. Acum, Marius Ţugulescu se bucură de succesele sale muzicale şi de primul său album.

„Cât îi muntele de ‘nalt“ este primul material discografic al interpretului. Cu amprenta propriilor trăiri în cântecele sale, Marius Ţugulescu a înregistrat acest album cu Orchestra Naţională „Jidvei“ România condusă de maestrul Stelian Stoica.

„Mă bucur că publicul a primit cu foarte mare căldură acest album, iar la evenimente îmi cer oamenii să le cânt anumite piese de pe album“, a spus Marius Ţugulescu.

Interpretul poartă cu mândrie costumul popular, iar ţoulul pe care îl poartă pe umăr i-a adus noroc, spune el, pentru că este acelaşi de 12 ani, de când el cântă. Noroc, speră Marius să îi aducă şi următorul album de muzică populară pe care îl pregăteşte pentru publicul iubitor de folclor.

Claudia Cocoş – gds.ro

Leave a Response