|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Cazul CET Govora: Cum se poate transforma Remus Borza din salvator în DEMOLATOR! 

Borza253A2B25C3258En2Bmaxim2B62Bluni2BCET2BGovora2Bva2Bintra2B25C325AEn2Bfaliment2Biar2BCEO2B25C325AEn2Binsolven25C525A325C42583_480015

Remus Borza este un personaj de poveste originală românească. Un maramureșean plecat de jos, cu traista-n băț, care a cucerit Bucureștiul. Isteț din cale afară, absolvent cu 10 pe linie, începând de la școala generală până la facultate, Borza este tipul omului ambițios, inteligent, muncitor, onest, dar și orgolios peste măsură. A trăit din presă la începutul anilor 90, iar după aceea a intrat puternic în avocatură, fiind unul dintre cei mai bine cotați avocați ai României.

Legea Insolvenței i-a deschis noi orizonturi istețului maramureșean, fost coleg de facultate cu fostul prim ministru Victor Ponta. În calitate de coordonator al firmei de insolvenţă Euro Insol, Borza a salvat multe firme de la faliment. Cel mai răsunător succes este cel de la Hidroelectrica, unde Borza s-a luat la trântă cu băieții deștepți din energie și i-a învins, cu prețul unei condamnări penale, cu suspendare.

În portofoliul Euro Insol a intrat recent și CET Govora, inima energetică a Platformei Chimice Râmnicu Vâlcea. CET-ul este cea mai importantă societate deținută de statul român în județul Vâlcea: furnizează abur industrial OLTCHIM-ului și Uzinelor Sodice Govora și este, în același timp, producător de energie electrică. Administratorul judiciar Borza a intrat în forță în contractele CET-ului și a denunțat foarte multe dintre acestea. Pe de altă parte, au început și disponibilizările, iar lista de concedieri a fost întocmită tocmai de cei care au pus pe butuci societatea. O decizie discutabilă a băiatului bun la toate din Maramureș! Scopul lui declarat este ca peste trei ani să predea Consiliului Județean Vâlcea o societate viabilă, profitabilă, eliberată de căpușe! Doamne ajută!  Țelul personal: să încaseze o sumă importantă ca onorariu, cotă parte din profit, că doar nu muncește moca!

Principalii clienți ai CET-ului sunt OLTCHIM-ul și USG, patronată de polonezi. Cum era normal, Remus Borza a demarat negocierile cu cele două societăți pentru a ajusta pozitiv prețurile la abur și energie electrică în cazul combinatului chimic și la abur în ceea ce privește USG-ul. Tot în forță! Cu pumnul înfipt puternic în masă, Borza a obținut prețuri mărite la OLTCHIM, conducerea de-acolo neavând, deocamdată, spațiu de manevră. La fel a procedat și la USG, numai că aici s-a lovit de încăpățânarea patronilor polonezi, care nici nu au vrut să audă de măririle exagerate (în opinia lor) la prețuri solicitate de Borza. Contractul a fost denunțat unilateral de CET și s-a ajuns în instanță.

Până una, alta va fi sistată furnizarea de abur tehnologic către USG. Activitatea producătorului vâlcean de sodă va fi oprită brutal! Așadar, aproape 1000 de locuri de muncă (de fapt mult mai multe, prin efectul domnio) sunt puse în pericol, dacă polonezIi nu vor reveni la masa negocierilor cu o ofertă îmbunătățită. Acolo are balta pește, având în vedere profiturile enorme realizate la USG în ultimii ani. Totuși, în varianta cea mai pesimistă în care USG-ul își va închide activitatea, CET-ul va fi afectat puternic, existând un efect de bumerang! Nu trebuie oms faptul că 60 la sută din producția de abur tehnologic a CET-ului este preluată de USG, iar o dată cu sistarea furnizării și cantitatea de energie electrică produsă de CET Govora va fi diminuată dramatic, apărând pericolul de a nu mai putea alimenta cu energie electrică OLTCHIM-ul. Atfel CET-ul i-ar pierde de clienți pe cei doi parteneri importanți: USG (abur) și Oltchim (energie electrică). De asemenea, CET-ul ar rămâne fără câteva milioane de euro date de statul român pentru cogenerare – dacă nu mai produci abur și energie electrică, nu mai primești nici banii. Și-atunci, Remus Borza s-ar putea transforma din salvatorul CET-ului în demolatorul acestuia! 

Tiberiu Pîrnău

Leave a Response