Fericire pe pâine pentru 200 de bătrâni de Prundeni
Fericire pe pâine pentru 200 de bătrâni de Prundeni
Oamenii în vârstă din comuna Prundeni au o bătrâneţe pe cât se poate de fericită. Deşi lipsiţi de posibilităţi materiale, părăsiţi de copii sau rămaşi singuri cuc, oamenii ajunşi la vârsta senectuţiei se bucură, lucru mai rar întâlnit, de atenţia edililor locali. 200 de oameni mănâncă zilnic la Centru înfiinţat în comună, iar la una dintre grădiniţe, picii ai căror părinţi sunt săraci, beneficiază tot de o masă consistentă.
În fiecare zi, un microbuz al Primăriei Prundeni face turul în cele trei sate ale comunei Prundeni şi adună pe cei mai săraci bătrâni din comună. Singuri, neavând poate nici după bea apă, bătrânilor din Prundeni le-au pus, cum se spune, Dumnezeu mâna-n cap. “În satul Zăvideni, ce aparţine de comuna Prundeni am înfiinţat «Centrul de zi pentru persoane vârstnice». Peste drum se află cantina unde zilnic sunt serviţi, cu trei feluri de mâncare, un număr de 50 de bătrâni. La alţi 150, care fac parte din aceeaşi categorie a oamenilor năpăstuiţi le ducem mâncare acasă. Am recurs la această metodă de a-i hrăni pentru că cei mai mulţi dintre ei sunt netransportabili din cauza vârstei înaintate şi a faptului că sunt bolnavi”, spune primarul comunei Ion Horia Horăscu. Când am ajuns la cantină microbuzul cu săracii din Prundeni tocmai plecase. În sala de mese şi bucătăria foarte moderne, bucătăresele tocmai făceau curăţenie, spălau vasele şi pregăteau un alt meniu. “Miercurea şi vinerea le dăm mâncare de post. Asta a fost dorinţa bătrânilor şi noi am respectat-o întocmai”, ne spune una dintre bucătărese. La «Centrul de zi pentru persoane vârstnice» sunt tratate suferinţele aceloraşi oameni neajutoraţi. Există un medic angajat de Primărie, dar şi asistent, asistent social, psiholog, infirmier, o echipă completă pusă în slujba bătrânilor. “Aici avem toate dotările necesare, unde bătrânilor li se face inclusiv baie, le sunt spălate hainele. Avem aparatură medicală, mai ales pentru cei care acuză dureri reumatice, avem inclusiv EKG, pentru a verifica starea de sănătate a celor suferinzi cu inima. Cât de curând, Primăria ne va achiziţiona şi un ecograf performant”, spune medicul Carmen Toader.
Singurătatea, cea mai grea “boală” a bătrâneţii
În spatele fiecărui bătrân care beneficiază de serviciile Centrului de zi şi ale cantinei se află o dramă. Elena Irimia are 83 de ani şi este singură şi neajutorată. La fel ca ea sunt soţii Constatin şi Elena Stroe (73 ani) cărora copiii le-au plecat în străinătate. Când durerile bătrâneţii sunt prea mari, ca să ia bolul cu mâncare vine doar cel care se simte mai bine. Constanţei Grad, la cei 79 de ani, vine şi îi aduce mâncare un vecin. Femeia are o pareză, iar singura alinare, dacă se poate numi aşa, este mâncarea caldă oferită de Centru. Copiii, plecaţi în ţară destul de departe vin s-o vadă destul de rar. Gheorghiţa Orăscu (76 ani) a avut un accident stupid şi din cauza durerilor mari la şold nu se poate deplasa, iar mâncarea i-o aduc cei doi îngrijitori angajaţi ai Centrului. Ana Ştiucă are 90 de ani, soţul s-a prăpădit cu mulţi ani în urmă şi nu mai are pe nimeni prin preajmă. Trăieşte într-o căsuţă micuţă, fără curent electric, singurătatea şi sărăcia fiind cele mai grele poveri pe care este nevoită să le îndure. “Centrul a fost finanţat până acum pe programe, dar anul acesta se împlinesc trei ani şi va trebui să găsim resurse proprii. Cu siguranţă primarul nostru, care este un om cu totul de excepţie, va găsi posibilităţi de finanţare şi pe viitor, iar oamenii nu vor rămâne pe drumuri. Dincolo de cadrul legislativ, bătrânii cu probleme au fost şi vor fi mereu. Până şi cei care până mai ieri erau oameni în toată forţa, odată cu înaintarea în vârstă, intervin bolile vârstei şi statutul lor social se schimbă. Trebuie să avem respectul şi puterea de a-i înţelege dar şi de a-i ajuta”, spune Carmen Duţulescu, şef Serviciu Asistenţă Socială.
Jacuzzi pentru copiii săraci
La Prundeni nu numai bătrânii sunt cei care primesc ajutor atunci când au nevoie. La Şcoala din satul Călina funcţionează o grădiniţă unde învaţă copiii familiilor ai căror părinţi au probleme materiale. “Un număr de 22 de copii sunt luaţi zilnic cu microbuzul şcolii şi sunt aduşi la grădiniţă. Aici, pe lângă programul special de educaţie, micuţii servesc zilnic o masă îmbunătăţită. O parte dintre copii aveau mari probleme educaţionale când au venit prima oară aici, dar cu timpul au recuperat şi acum sunt nişte copii normali. Aici le spălăm hainele şi acum avem în lucru o baie ultramodernă, cu cabine de duş cu jacuzzi, cu toate dotările necesare. Un lucru la care poate n-au visat niciodată picii”, spune primarul Horăscu. În sala de clasă micuţii ne-au primit cu multă bucurie. Au spus poezii şi au aplaudat la scenă deschisă pe micuţii “actori”. Şi bătrânii, dar şi copiii din Prundeni au acum o şansă. Aceea de a nu fi lăsaţi în voia sorţii, atunci când viaţa, uneori nedreaptă, le răpune şi ultima speranţă. Dacă în toate localităţile din România ar exista o astfel de perspectivă, cu siguranţă am fi cu toţii mai fericiţi, pentru fericirea lor.
Dorel ├×ÎRCOMNICU