|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Justiția a decis: Gheorghe Gogîrnoiu va fi repus în funcția de director al Finanțelor Publice Vâlcea 

gheorghe-gogirnoiu

 

Fostul director al Finanțelor Publice Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu, a câștigat definitiv și irevocabil procesul cu Agenția Națională de Integritate. Magistrații Curții de Apel Pitești au decis că fostul director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea,  să fie repus în funcție, începând cu data de 20 octombrie 2016. De asemenea, magistrații au mai decis ca toate salariile restante să îi fie achitate la zi.

Aceasta este decizia:

Admite recursul. Casează sentinţa şi în rejudecare, admite cererea reclamantului şi anulează Ordinul 2492/113.08.2014. Dispune reintegrarea reclamantului în funcţia publică din care a fost eliberat. Obligă pe pârâă să plătească reclamantului despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi recalculate, şi cu celelalte drepturi de care ar fi fi beneficiat acesta. Definitivă.

Iată despre ce a vizat acest proces:

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul cu privire la directorul executiv din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea, Gheorghe Gogîrnoiu, pe care îl acuză de conflict de interese şi de fapte conexe infracţiunilor de corupţie, a informat în data de 3 octombrie 2012 Mediafax.

„Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie de către Gheorghe Gogîrnoiu, director executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea”, informează, miercuri, ANI.

Conform prevederilor legii Legii 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, iar, potrivit dispoziţiilor art. 253 indice 1 din Codul penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

În urma evaluărilor demarate la data de 25 ianuarie 2012, inspectorii de integritate au constatat faptul că Gheorghe Gogîrnoiu, în calitate de director executiv în cadrul DGFP Vâlcea, ar fi semnat şi aprobat un număr de 11 contracte şi acte adiţionale (având ca obiect achiziţii de autoturisme şi servicii întreţinere parc auto) între Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea şi SC AUTOSERVIL SA (societate comercială în cadrul căreia fiul acestuia, Denis Mugurel Gogîrnoiu, deţine calitatea de acţionar), în baza cărora a fost încasată suma totală de 136.871,14 lei (aproximativ 30.214 de euro).

Astfel, beneficiul patrimonial obţinut de SC AUTOSERVIL SA, prin încălcarea prevederilor Legii 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, a fost în cuantum de 136.871,14 de lei (aprox. 30.214 de euro).

Începând cu data de 14 iulie 2003, Gheorghe Gogîrnoiu ocupă funcţia de director executiv în cadrul DGFP Vâlcea.

De asemenea, Denis Mugurel Gogîrnoiu deţine, începând cu data de 13 februarie 2002, calitatea de acţionar în cadrul SC AUTOSERVIL SA.

„Având în vedere cele de mai sus, au fost dispuse următoarele măsuri: sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către Gheorghe Gogîrnoiu, în calitate de director executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de Codul penal al României, precum şi a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie; iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective”, arată ANI.

Leave a Response