|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

S-a lansat Repertoriul Monumentelor Istorice din judeţul Vâlcea 

La Episcopie, joi, 28 iunie, în sala "Antim Ivireanul"

S-a lansat Repertoriul Monumentelor Istorice din judeţul Vâlcea

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea lansat Repertoriul monumentelor istorice din judeţul Vâlcea, o istorie în imagini şi descrieri ale monumentelor istorice a acestui judeţ, îndelung aşteptat de deţinătorii de patrimoniu din judeţul nostru, de administraţia publică locală, de cercetători şi de iubitorii de istorie, la care consilierii acestei instituţii au lucrat timp de 7 ani tipărit în condiţii grafice excelente la Tipografia Conphys Râmnicu Vâlcea. Au vorbit despre evenimentul editorial si despre repertoriu, precum si despre situatia monumentelor istorice din judeţ:

– Gigel Ştirbu, ministru secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor pe probleme de Culte. Domina-sa a spus ca : « nu puteam lipsi de la un eveniment atât de important, pentru că nicio direcţie a Ministerului Culturii şi Cultelor nu a mai editat un asemenea catalog. E un fapt inedit şi îl felicit pe domnul director Florin Epure şi colectivul de redacţie pentru că, după o muncă de câţiva ani, a reuşit să redea vâlcenilor valorile de patrimoniu cultural naţional printr-un repertoriu ilustrat ».
– Gherasim Cristea, episcopul Râmnicului
– Radu Renga, subprefectul judeţului Vâlcea
– Mircea Monu, consilier la Consiliul Judetean Vâlcea
– Prof. dr. Gheorghe Deaconu
– Prof. dr. Ion Soare
– Prof. Dumitru Andronie
– Prof. univ. dr. Alexandru Popescu – Mihăeşti
– Arhim. Vartolomeu Androni
– Soc. Ligia Elena Rizea
– Prof. drd. Ioana Ene

 Organizatorul şi moderatorul acestei lansări de carte a fost prof. drd. Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea. Domnia-sa a spus : « în ansamblu, repertoriul vâlcean, parte componentă a unui viitor repertoriu naţional de mare amploare, prin bibliografia pusă în operă şi prin bogăţia materialului documentar – aproape exhaustiv adunat, bine studiat şi metodic prezentat – reflectă fidel situaţia actuală în domeniul cercetărilor, în linii mari. Reflectând în acelaşi timp şi patrimoniul local existent acum, el se constituie într-o lucrare de referinţă pentru spaţiul geografic şi istoric luat în considerare, fiind extrem de necesar şi util atât deţinătorilor, specialiştilor, cât şi tuturor acelora care se interesează de istoria judeţului Vâlcea» şi a promis că în curând va ieşi varianta electronică a repertoriului.  La lansarea de carte au participat stareţi, monahi şi monahii, preoţi, directori de instituţii şi oameni de cultură.

Leave a Response