La 41 de ani a dat BAC-ul să ajungă primar la Drăgoeşti
La 41 de ani a dat BAC-ul să ajungă primar la Drăgoeşti
Marţi, la Grupul Şcolar Brătianu, din Drăgăşani, a fost animaţie mare, prin febra examenului trecând atât proaspeţii absolvenţi de liceu, dar şi cei care au urmat cursurile la seral. Elevii adolescenţi, sau ceva mai tomnatici, săriţi de peste 40 de ani, cu toţii au transpirat când logaritmii, matricele sau radicalii le-au dat bătăi de cap. Printre cei care s-au “luptat” cu exigenţa profesorilor din comisii au fost şi “elevi” care au terminat liceul în urmă cu 15 de ani. La statutul de proaspeţi candidaţi la diploma de bacalaureat s-au numărat şi doi soţi, el, 41 de ani, consilier local şi viitor candidat la fotoliul de primar, iar soţia, 35 ani casnică.
Când am ajuns la Grupul Şcolar Brătianu din Drăgăşani, bobocii dar nu numai ei, care aspiră la titlul de absolvenţi de liceu, intraseră deja în febra examenului la matematică. Porţile şcolii au fost ferecate şi nici vorbă să poată cineva face un pas în interior. Până şi pentru tâmplarul liceului a fost o adevărată tevatură să poată intra în incintă. “Sunt de 23 de ani tâmplar aici şi acum nu mai pot intra în şcoală”, se văieta omul încercând să convingă pe profesorii şi poliţistul de la poartă că nu este vreun intrus care să ciripească cuiva vreo vorbuliţă despre logaritmi. Până şi patronul unei cofetării, care adusese un tort, a fost ţinut “cu marfa în soare”, omul comentând aprins că i se strică prăjitura comandată. Singurul “cal putere” care a spart “baricada” de la intrare a fost calul cu care se transportau resturile menajere.
Elev cu Touareg, proprietar de firme
Primul elev care a ieşit din concurs, respirând uşurat că a scăpat de emoţia de la mate a fost Bogdan Mătuşa (18 ani). “A fost uşor, mai uşor ca la limba română şi am căzut pe subiect. Nu-mi trebuie mai mult de şapte şi totul este OK”, se destăinuie tânărul, în jurul căruia se strâng părinţii şi rudele celor care aşteaptă la poartă. După ceva vreme, iese un tânăr mai tomnatic, trecut de prima tinereţe, la vreo 40 de ani: “Nu-mi daţi numele şi nu mă fotografiaţi, că lumea ştie că eu am absolvit trei facultăţi şi eu am venit să dau bac-ul. Am luat zece la limba franceză şi limba română şi am făcut şi la matematică”. Bărbatul, care este de fel din Râmnicu Vâlcea, are firme prospere, iar la plecare se urcă într-un Touareg ultimul tip, o maşină despre care cei care o admirau se tot întrebau cărui personaj din vreun minister îi aparţine. Valuri-valuri, ies bobocii, unii mai veseli, alţii mai puţin.
A dat examen după 15 ani
Larisa Chiriţă, din Măciuca, are 31 de ani şi a absolvit liceul în urmă cu 15 ani. “Lucrez la un cămin de bătrâni din comună şi m-am gândit că vreodată îmi va folosi diploma de bacalaureat. Am băiat în clasa a VIII-a şi pe lângă emoţiile mele, voi trăi şi emoţiile examenului copilului”, spune femeia care nu regretă că a luat hotărârea de a obţine diploma de absolvent de liceu. Dintre cei care ies şi sunt “săriţi” de 30 de ani, nu acceptă să vorbească cu noi, ba chiar ne induc în eroare spunându-ne că au fost supraveghetori sau au avut copii la examen. Îi trădează ciornele cu care ies în mână, dar dacă văd că insistăm, unii se supără foc şi pară. Un bărbat aflăm că lucrează ca şofer la staţia de salvare din Drăgăşani, iar altul la o firmă de pază. Adolescenţii nu-l scot pe acesta din urmă din apelativul de “şefule”, dar omul nu vrea să spună o vorbuliţă-n plus şi dispare repede din faţa colegiului.
„Duci o luptă colosală/Cu prostul care are şcoală”
Petre Păiuş are 41 de ani, este din Drăgoeşti şi este consilier local la primăria din localitate. Odată cu el a dat proba la mate şi soţia sa, Valerica Bănicioiu (35 ani), casnică, femeia fiind înregistrată pe numele de fată. Consilierul din Drăgoeşti ne spune: “Nu am avut o viaţă uşoară. tatăl mi-a murit pe când eu aveam 5 ani, iar fratele avea 13 ani. Mama a fost nevoită să ne crească pe amândoi şi s-a chinuit foarte mult. Eu am terminat Şcoala Profesională la Liceul Mecanic nr. 2, din Râmnicu Vâlcea şi am fost nevoit să mă angajez. Am lucrat ca şofer. Acum vreau să mă înscriu în cursa electorală pentru funcţia de primar al Drăgoeştiului şi de aceea m-am înscris la seral. Am fost un elev silitor şi nu am chiulit la nici o oră de curs. Am făcut la matematică şi sunt convins că voi lua examenul”, spune bărbatul. Soţia, mai timidă, nu acceptă să vorbească. Preşedinta comisiei de la Grupul Şcolar Brătianu a fost prof.universitar conferenţiar Adina Pescaru, de la Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti, care ne declară. “A fost un examen fără incidente şi nu am avut decât un singur absent. mai uitat pe cărţile de identitate şi am observat că am avut la examen şi un elev sau doi cu puţin peste 40 de ani. Nu a fost nimeni exmatriculat pentru copiere, iar telefoanele mobile ale elevilor au fost ţiplate cu adresă şi puse în cancelarie. Este de admirat că şi persoanele care au depăşit adolescenţa au avut curajul i responsabilitatea să dea un astfel de examen”. Unul dintre profesorii Grupului, Nae, de matematică, ne spunea: “Cu omul neşcolarizat/Te lupţi un pic dar ai scăpat/Dar duci o luptă colosală/Cu prostul care are şcoală/”.
Dorel ├×ÎRCOMNICU