|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Clădirile instanţelor au „păpat” miliarde 

 Clădirile instanţelor au „păpat” miliarde

Pentru reabilitarea clădirilor în care funcţionează instanţele de judecată vâlcene au fost cheltuite până acum miliarde de lei. Ultima investiţie a fost la sediul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, unde, directorului economic al instituţiei, s-au cheltuit 5.004.165 de lei noi, din care 151.298 de lei au fost folosiţi pentru dotări. În acest moment, aproape toate clădirile instanţelor au fost renovate, cu excepţia celei de la Horezu, care se află în litigiu, dar … aşteaptă la rând. Până acum au fost modernizate sediile de la Judecătoria Brezoi, Judecătoria Bălceşti şi Tribunalul Vâlcea.

Renovare la preţ de … reconstrucţie

În total, pentru modernizarea Judecătoriei s-au cheltuit 5.004.165 de lei noi, din care, pentru dotări 151.298 de lei. „Lucrarea a fost finalizată în decembrie 2006. În timpul când a avut loc renovarea personalul a fost mutat în clădirea fostului restaurant Casa Vâlceană, unde am plătit 12 – 13.000 de lei pe lună. Lucrările au început în 2003, dar s-au terminat abia în 2006, datorită lipsei banilor. Valoarea s-a mai actualizat, conform inflaţiei. De asemenea, au costat foarte mult dotările speciale, noi avem dotări speciale pentru deţinuţi, sistem de alarmă şi telefonie, etc. Lucrările au fost avizate de un inginer de la Curtea de Apel Piteşti, pentru că noi nu avem aici, la Vâlcea specialişti constructori, şi a fost angajat şi un diriginte de şantier specialist. Am fost reclamaţi că am fi luat banii de salarii pentru a-i da pe lucrări, ceea ce nu poate fi adevărat, pentru că banii veneau direct de la Bucureşti.” – spune directorul economic al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Judecată la … restaurant

O perioadă, judecătorii au stat în continuare în fostul sediu, intrat în reparaţii, dar ulterior aceştia au fost mutaţi cu o chirie destul de mare în imobilul unde funcţiona înainte un … restaurant. „Lucrările contractate au început, dar continuarea acestora a fost condiţionată de încetarea activităţii de judecată în fostul sediu şi desfăşurarea în alt imobil. În 2003, Tribunalul Vâlcea a solicitat astfel sprijin de la Ministerul Justiţiei, pentru mutarea activităţii judecătoreşti. Cu adresa nr. 384/5 noiembrie 2003, Ministerul Justiţiei a aprobat componenţa comisiei de identificare a spaţiilor în vederea mutării. S-au primit oferte de la SC Apromat Ind SA, SC Dacomir, CEC, SC Alutus SA, SC Diana SRL şi SC Barreco SA Râmnicu Vâlcea. A fost desemnată câştigătoare oferta cu preţul cel mai avantajos, SC Diana SRL, cu 5 dolari / metrul pătrat, în imobilul Casa Vâlceană. La data de 30 septembrie 2003, cu avizul Ministerului Justiţiei a fost încheiat contractul numărul 995 cu SC Diana SRL, pe termen de 6 luni, cuprinse între 1.10.2003 – 31.03.2004, contract care stipulează folosinţa gratuită pe această perioadă a acestui imobil. În data de 30.03.2004 s-a încheiat contractul de închiriere nr. 1494 între Tribunalul Vâlcea şi SC Diana SRL, cu avizul Ministerului Justiţiei. Închirierea s-a făcut pe perioada 01.04.2004 – 31.12.2004. Ulterior au fost încheiate 6 acte adiţionale prin care s-a prelungit termenul de închiriere până la 30.11.2006, când activitatea a fost mutată în sediul renovat.” – a precizat prim-grefierul Natalia Sporiş, de la Tribunalul Vâlcea. Conform directorului economic al Judecătoriei, clădirea veche s-a umplut treptat de judecători şi personal contractual, pe măsuri ce s-a înmulţit numărul dosarelor de judecat. „La început funcţiona aici şi Tribunalul, şi Judecătoria, şi notariatele, dar acum sunt 24 de judecători numai la Judecătorie, pe patru săli de judecată, plus 44 – personal contractual. Clădirea nu mai corespundea, aşa că, la ultima renovare s-a amenajat şi mansarda pentru birouri. Am fost reclamaţi până acum de mai multe ori pentru lucrările făcute acolo, şi am fost controlaţi şi de Ministerul Justiţiei, şi de DNA în legătură cu felul cum s-au cheltuit banii şi nu a reieşit nimic până acum.” – mai spune directorul Pătru. În afară de Judecătoria Râmnicului s-au mai făcut în ultimii ani modernizări şi la Judecătoria Brezoi.

Clădire monument istoric

Clădirea în care funcţionează Judecătoria Râmnicu Vâlcea este monument istoric. Licitaţia pentru începerea lucrărilor de reparaţii capitale la Judecătorie a fost organizată la data de 5 decembrie 2002 la Tribunalul Vâlcea, din comisia de licitaţie făcând parte şi preşedintele Curţii de Apel Piteşti. Dintre cele 10 firme participate, lucrarea a fost încredinţată către SC Construcţii Montaj – Şantierul 1 Râmnicu Vâlcea, cu care a fost încheiat contractul numărul 1378 din 23 decembrie 2002. „Lucrarea efectivă a început în 2003 şi a constat în consolidarea structurii de rezistenţă. Din 1968 până acum s-au mai făcut unele intervenţii la clădire, dar acestea au fost minore. De exemplu a a fost pusă pardoseala şi s-au făcut mici reparaţii curente, dar clădirea nu a fost niciodată renovată în întregime. Când am început modernizarea am luat mai întâi avize de la Ministerul Culturii şi Cultelor, deoarece clădirea este monument şi nu aveam voie să intervenim asupra faţadei. Şi culoarea pentru faţadă a fost aleasă de comun acord cu ei. Ca spaţiu nu mai corespundea, aşa că s-au făcut amenajări şi la mansardă. Clădirea a fost în prealabil expertizată tehnic şi aşa am ajuns la concluzia că trebuie consolidată.” – a spus directorul economic al Judecătoriei, Dumitru Pătru. Clădirea a fost dată în folosinţă în anul 1901, iniţial funcţionând aici circumscripţia financiară. Abia în anii 1967 – 68, după înfiinţarea judeţelor au apărut nişte hotărâri ale Consiliilor Raionale, astfel că în anul 1967 instanţele de judecată din Râmnicu Vâlcea au fost mutate la parterul clădirii. Astfel, conform Deciziei Consiliului Popular Judeţean Provizoriu Vâlcea, dată la 29 decembrie 1968 s-a alocat parterul clădirii în care funcţionează în prezent Judecătoria pentru activitatea Tribunalului, Judecătoriei şi notarilor publici din Vâlcea.     

Anda VLAD

Leave a Response