Administratorul ştrandului Ocniţa, amendat de Sanepid
Administratorul ştrandului Ocniţa, amendat de Sanepid
• A deschis ştrandul în perioada când îi fusese suspendată activitatea
În ultimele două săptămâni, angajaţii Sanepidului au verificat toate cele 11 ştranduri şi piscine din Vâlcea. Cele mai mari deficienţe au fost constatate în ultima săptămână la ştrandul cu apă sărată de la Ocniţa, a cărei activitate a fost de altfel suspendată până la remedierea deficienţelor.
Ştrand redeschis la cererea turiştilor
Ştrandul situat la Ocnele Mari a fost închis de inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat pentru că nu avea apă caldă şi rece curentă, iar grupurile sanitare nu erau igienizate. Culmea este însă că baza de agrement şi tratament a fost redeschisă cu de la sine putere de administratorii ştrandului, “la cererea turiştilor” – după cum spuneau aceştia. “Vineri am fost din nou acolo, să verificăm dacă au remediat deficienţele, şi am constatat că de data aceasta duşurile funcţionau. Refăcuseră instalaţiile sanitare, mai aveau doar de împrăştiat nisipul pe plajă. În orice caz, este altceva faţă de ce am găsit la primul control.” – spune medical Mărgăritescu. Pentru că au deschis ştrandul, în ciuda interdicţiei date de inspectorii de la Inspecţia Sanitară de Stat, cei care administrează ştrandul s-au ales însă cu o amendă de 4000 de lei noi. “Noi suspendasem activitatea, şi au deschis ştrandul, în condiţiile în care nu trebuiau să facă asta. Acum i-am lăsat să funcţioneze, pentru că au remediat cele mai grave deficienţe.” – mai spune medicul Mărgăritescu.
Termene de remediere
Până acum, duşurile de la Ocniţa nu au funcţionat, iar grupurile sanitare erau adevărate focare de infecţie. „Vine la noi cine vrea, nu obligăm pe nimeni. Cu apa curentă nu am ce face, deoarece nu am sursă proprie. Nu îmi permit să fac deocamdată investiţii, deoarece baza poate fi oricând inundată dacă se mai prăbuşeşte o sondă. » – se scuza Gheorghe Simion, administratorul SC Vladinserv SA, din Targu-Jiu. La baza de tratament de la Ocniţa vin în fiecare zi sute de turişti, iar sâmbăta şi duminica aglomeraţia este foarte mare. Biletul de intrare costă trei lei, iar în incinta ştrandului se pot face băi cu apă sărată şi împachetări cu nămol. Bazinele cu apă sărată de la Ocniţa au fost construite în 1899 de un fost moşier, cunoscut drept colonelul Dianu. După naţionalizare, în 1948, băile au fost trecute în patrimoniul statului român, unde au rămas până la Revoluţia din 1989, când toate unităţile de turism au fost vândute către diferite societăţi comerciale cu capital privat. În zilele următoare, inspectorii de la Inspecţia de Stat Vâlcea vor continua seria controalelor la ştranduri, pentru a vedea dacă termenele de remediere a deficienţelor au fost sau nu respectate. „În zilele următoare vom relua seria controalelor, să vedem dacă au fost remediate sau nu deficienţele. Vom merge la ştrandul de la Govora, la cel din Ostroveni şi la piscina Enigma, deşi toate aceste nereguli trebuiau rezolvate înainte e începerea sezonului. În total, noi am acordat patru avertismente, fusese sistată activitatea numai la ştrandul de la Ocne.” – a mai spus medicul Lorena Mărgăritescu.
Anda VLAD